Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı 2. oturumu, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında toplandı. Toplantıda bir önceki oturumda komisyona havale edilen 3 mahallenin kırsal mahalle olması ile ilgili komisyon raporu görüşüldü.

“MAHALLELERDE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLEYELİM”

Gündemin ilk maddesinde İmar Komisyonuna havale edilen Bahçeağıl, Karlı ve Uzunhacı Mahalleleri’nin ‘kırsal mahalle’ statüsüne döndürülmesi ile ilgili komisyon kararı görüşüldü. İmar Komisyonu raporuna göre; talebe konu mahallelerin kırsal mahalle olarak belirlenmesi konusu incelenerek, komisyon çalışmalarının devamına karar verildi. Komisyonun almış olduğu bu kararla ilgili konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Bu üç mahallemiz kırsal mahalleye dönmek istiyor. Aslında çalışmaların devamına kararını almış olsak dahi büyükşehirdeki toplantıya kadar biz mahallede bir toplantı tertipleyip kararı iletirsek büyükşehirde bunu geçirebiliriz.” dedi. Konuyla ilgili söz alan CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan ise, “Eğer uygun görürseniz büyükşehirde yaptığımız gibi komisyon kararının reddine, talebin kabulünü oylayalım. Büyükşehire böyle giderse daha iyi olur.” dedi. Ardından söz konusu gündem maddesi komisyon kararının reddine, muhtarlıkların talebinin ise kabulüne şeklinde oylandı ve oybirliği ile kabul edildi.

KOMİSYON ÇALIŞMALARININ DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Komisyonun ikinci gündeminde İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Mart ayında sunulan şehirde isimsiz bir caddeye ‘İstiklal Marşı Caddesi’ ismi verilmesi konusuyla ilgili komisyonun raporu okundu. Komisyon üyeleri, oy birliği ile çalışmaların devam etmesine karar verdi. Komisyonun bu kararı da oy birliği ile kabul edildi. Ayrıca Kapaklı’da isimsiz bir cadde veya sokağa ‘Andımız’ adının verilmesi ile ilgili komisyon kararı da çalışmaların devamına şeklinde oldu ve meclis komisyonun kararını oy birliği ile kabul etti.

CADDE STATÜSÜNDEKİ ARSALARDA ‘TİCARET VE KONUT ALANI’ UYGULAMASI YAPILACAK

Komisyonun dördüncü gündem maddesinde İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 07.05.2021 tarih 7323 sayılı Cumhuriyet Mahallesi Yaşar Doğu Caddesinin konut alanından ticaret ve konut alanına dönüştürülmesine ilişkin imar plan değişikliği konusunun görüşüldü. Konuyla ilgili komisyon raporunda, caddenin otopark ve diğer sosyal alanlara uzak olması sebebiyle ticaret ve konut alanına dönüştürülemeyeceğine oy çokluğu ile karar verildi. Komisyon kararı ile ilgili açıklama yapan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Önerge ilk geldiğinde kararın meclis tarafından verilmesini istedik. Burada büyük oranda yapılaşma gerçekleşmiş ve boş olan birkaç parsel var. Mevzuat açısından yapılanmayı tamamlamış olanların bir itirazı olabilir mi bilmiyorum. Boş olan birkaç parsel için caddenin tamamını ticari alan içine almak mı, yoksa adasal bir çalışma yapmak mı mümkün? Benim bu cadde üzerinde 2017 yılında yaptığım iki tane inşaatım var. O dönemde Halil İbrahim abi imardaydı ve ‘Burası ticari alan olmaz mı?’ dedim, ‘Olmaz’ dedi. O dönemde bu karar kaldı. Bu yüzden kararı meclis verecek.” dedi.

Konuyla ilgili öneride bulunan CHP’li Erkan ise: “Anladığım kadarıyla bu durum oradaki insanların bir talebi. Sadece ticaret olsa katılıyorum bir trafik söz konusu olur ancak ticaret artı konuta döndürülmesi uygundur. Vatandaşımıza bizim kazandıracağımız sadece bir asma kat olur. İsterseniz genel bir karar alalım, cadde statüsünde olan tüm yerlerin ticaret artı konut alanına dönüştürelim.” İfadelerini kullandı. Konuşmalar üzerine komisyon kararının iptal edilmesi ve tüm cadde statüsüne bakan parsellerde bu çalışmanın yapılması için ilgili gündem maddesi oy birliği ile reddedildi.

İmar komisyonunun son raporunda, komisyona havale edilen 33 dönümlük arsanın satışı ile ilgili karar okundu. İmar Komisyonu oy çokluğu ile satışın kararına oy verirken; belediye meclis üyeleri oy çokluğu ile satışın reddine karar verdi. 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

İmar komisyonu raporunun ardından ilk oturumda Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen konular görüşüldü. 2020 Mali Yılı İdari ve Taşınır Kesin Hesabında yapılan inceleme sonucunda, 2020 Mali Yılı İdari ve Taşınır Kesin Hesabının uygun olduğuna komisyonca oy birliği ile alınan karar, meclisten de oy birliğiyle geçti.

Komisyon raporlarının görüşülmesinin ardından Mayıs ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu tamamlandı.