Kapaklı Gazetesi - İddiaya göre, Kapaklı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen asfalt ihalesinde 35 ve 38 milyon lira fiyat teklifi veren iki firma elenirken, 50 milyon lira fiyat teklifi veren bir firma ihaleyi almaya hak kazandı.

Gazeteci Neşmi Işıksal’ın özel haberi, Kapaklı’da infial yarattı. Işıksal’ın haberindeki iddialara göre, Kapaklı Belediyesinin açmış olduğu asfalt ihalesinde, akıllarda soru işareti yaratan olaylar yaşandı. İhale için Atis, Siba İnşaat, Eksel, Avos, Ekpet, Emkafalt Asfalt, Makro, İbrahim Eke, Global isimlerinden oluşan tam dokuz firma teklif verdi. Atis ve Global A.Ş. firmaları ihale koşulları en uygun iki firma olmasına rağmen, Global A.Ş’nin elenmesi ‘ihalede şaibeler mi var?’ sorusunu akıllara getirdi.

KAMU İHALE KURUMU’NA İTİRAZ YAPTILAR

İddiaya göre, ihaleye katılan Siba İnşaat adlı firma, 36 milyon TL fiyat teklifi verdi. Ancak ihale şartnamesindeki ilçeye 110 km mesafe içerisinde asfalt plentinin olması şartını sağlamadığı iddia edilen firma ihaleyi almaya hak kazanamadı. Öte yandan ihaleye en yüksek teklifi (50 milyon TL) veren Atis firmasının ihaleyi alması ise, diğer firmaları huzursuz etti. Duruma itiraz eden firmalar Kamu İhale Kurumu (KİK)’e itirazda bulundu.

BU NASIL İHALE MADDESİ?

Kapaklı Belediyesinin açtığı asfalt ihalesindeki diğer şartlar da firma yetkililerinden tepki topladı. Günlük 240 tonluk asfalt üretecek plente sahip firmalar, ihale şartnamesinde bu koşulun 260 ton bandına çekilmesine de sitem etti. Ayrıca ihaleye giren firmaların hem günlük 260 ton üretecek bir plente sahip olması, hem de 110 km mesafeden uzak olmaması koşulunu şartnamede gören firma yetkililer; bu şartları taşıyan tek bir firmanın ihaleye katıldığını söyleyerek ihalenin adrese teslim gerçekleştiğini iddia etti.

‘’12 MİLYON DÜŞÜK FİYATLI FİRMAYA ‘UZAKSINIZ’ DEDİLER’’

Işıksal, haberinin devamında çarpıcı sorulara da yer verdi. Global A.Ş. adlı firmanın gerekli şartlarını taşıdığını iddia eden Işıksal, ‘’Örneğin ihaleyi 50 milyona alan Atis firmasından 12 milyon aşağıda 38 milyon teklif veren Global A.Ş. firması neden elendi dersiniz? Çünkü Global A.Ş. firması İstanbul’da günlük kapasitesi 260 ton olan ve Kapaklı ilçesine 108 kilometre mesafede bir firma ile sözleşme yaparak ihaleye girdi. Ancak belediyenin ihale komisyonu Global A.Ş. firmasının anlaştığı firmanın 108 değil, 112 km uzaklıkta olduğunu belirtip 110 kilometre kuralını sadece 2 kilometre ile ihlal edeceklerini belirterek ihaleyi kendilerine teslim etmediler. Oysa ihaleyi 12 milyon düşük fiyata alan Global A. Ş. firması mesafenin 108 kilometre olduğu noktasında çok iddialı konuşuyor.’’ dedi.

‘’ATİS FİRMASINI İŞARET EDİYORLAR’’

Diğer firmaların 300 milyon TL’lik asfalt ihalelerine de girebildiğini hatırlatan Işıksal, ‘’Kaldı ki; Kapaklı ilçesine 1 ila 40 kilometre arasında Uluova, Sedyol, Yolfen, Çebi, Ayyıldız, Mapa, Bergiz İnşaat adlı 7 adet firma sahibi 240 tonluk günlük kapasiteli tesislerinin bu işe yeterli olmasına rağmen günlük kapasite için 260 ton zorunluluğu getirilmesi karşısında adeta şok oldular. Çünkü Kapaklı ilçesine çok yakın 7 firmanın, günlük kapasiteleri bu güne kadar girdikleri 300 milyonluk ihalelere bile rahatça yetmesine rağmen, belediyenin 50 milyonluk ihalesi için ‘günlük asfalt üretme kapasitesi 260 ton olacak’ maddesini şartnameye koyması İstanbul’da merkezi bulunan Atis firmasının asfalt plenti tesislerini işaret ettiğini iddia ediyor.’’ İfadelerini kullandı.

‘’İHALE RAKAMININ ÇOK ÜSTÜNDE İŞLER YAPTIK’’

Kapaklı Belediyesinin şartnameye ‘260 ton üretim kapasiteli asfalt plenti olacak’ maddesi nedeniyle ihaleye giremeyen iş adamları bu duruma isyan ederek şu bilgileri verdi; “Biz Kapaklı Belediyesinin ihale ettiği bu tonajların ve ihale rakamlarının çok üstünde işler yaptık. Bu iş bizim rahatça yaptığımız/yapabileceğimiz işler sınıfındadır. Üstelik biz asfaltı kaliteli ve bazalttan üretiyoruz oysa İstanbullu birçok firma kalker kullanarak kalitesiz malzeme üreterek iş kalitesini düşürebiliyor. Ayrıca asfalt işinde mesafe de çok önemlidir. Yapılacak işin mesafesi ne kadar yakın olursa asfalt sıcaklığı açısından kalitesi de o kadar çok iyi olur. 110 kilometreden gelecek asfaltla 1 ila 40 kilometre arasındaki uzaklıktan gelecek asfalt kalitesi asla aynı kalitede olamaz.”

‘’BELEDİYE BAŞKANI BU İHALEYİ İPTAL ETMELİDİR’’

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’den ihalenin iptal edilmesini isteyen firma yetkilileri, ‘’Bu ihalenin iptal edilip tekrar yapılması akıllara takılan olumsuz soruları ortadan kaldıracaktır. Bu sene asfalt sezonu zaten bitti. Önümüzdeki Nisan ayında başlayacak asfalt sezonuna kadar bu ihale tekrarlanıp soru işaretleri ortadan kaldırılabilir. TESKİ’nin çalışmaları nedeniyle bu yıl çalışma imkanınız yapılacak toplam işin zaten %15’ini geçemeyecekti. Bu ihaleyi daha düzgün şekilde yapıp, önümüzdeki yıl içinde tamamını yapmak çok güzel olmaz mı? Böylelikle hem bölge iş insanları kazanmış olur hem de ortada dolaşan yakışıksız iddialarda son bulmuş olur. Bizim bu ihalenin iptal edileceğinden ve belediye başkanımızın dürüstlüğünden hiç şüphemiz yoktur.” dediler.