Kapaklı Havzalılar Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tirit Şöleni’nin bu yıl 4’üncüsü düzenlendi.

4 Şubat 2018 Pazar günü saat 18:00’da Vatan Düğün Salonu’nda gerçekleşen programa Türkiye’nin dört bir yanından katılan Havzalıların yanısıra Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı,Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Siyasi Parti Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri, Havza Dernekler Federasyonu Başkanı Enver Şahin, STK Başkanları ve çok sayıda Havzalı katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Mevlana Camii Müezzini Hasan Aydoğdu’nun sesinden Kur’an-ı Kerim Tilaveti okunması ile programa başlandı.

TEŞEKKÜR ETTİ


Programın açılış konuşmasını Kapaklı Havzalılar Dernek Başkanı Zalif Çavdar gerçekleştirdi. Düzenlenen gecede emeği geçen herkese teşekkür eden Çavdar, ‘’Öncelikle davetimize katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Derneğimiz Havza’yı güzel şekilde temsil etmek adına Kapaklı ilçemizde her yıl olduğu gibi bu yıl da Tirit Gecesi düzenlemektedir. Tirit Gecesi’nin amacı, hemşehrilerimizin şehir hayatının zorluklarından dolayı birbirleriyle olan ilişkilerinin yeniden güzel ve sağlam bir temel oluşturmaktır. Gecemizin hazırlanması için işinden, ailesinden ve zamanından fedakarlık ederek dernek için çalışan yönetim kuruluma ve üyelerimize, katkısı bulunan ve emeği geçen herkese buradan şükranlarımı sunarım. Kapısını her çaldığımızda bizlerden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Kapaklı Belediye Başkanımız Sayın İrfan Mandalı’ya da sizlerin huzurundan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Gecemiz hayırlı olsun. Allah birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi daim eylesin. ‘’ dedi.

‘’BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’’


Dernek Başkanı Çavdar’ın ardından Havza Dernekler Federasyonu Başkanı Enver Şahin, konuşmalarını yapmak üzere sahnedeki yerini aldı. Düzenlenen gecenin birlik ve beraberlik açısından çok önemli olduğunu ifade eden Şahin, ‘’Kapaklı gerçekten birçok Samsunluya ev sahipliği yapan bir ilçe. Bu yüzden federasyonumuza bağlı bir derneğimizin böyle bir program yapmasını özellikle ve özellikle Türkiye’nin içinde bulunduğu bu sıkıntılı dönemlerde; kardeşliğimiz, birliğimiz ve beraberliğimiz için çok önemli olduğunu belirtmek isterim. Bu programın hazırlanmasında emeği geçen Kapaklı Havzalılar Dernek Başkanımız Sayın Zalif Çavdar’a, dernek yönetimine ve üyelerine, küçükten büyüğe emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.’’ Sözlerini kaydetti.

‘’HEMŞEHRİLERİMİZİ BİR ARAYA GETİRECEĞİZ’’


Düzenlenen programın bir diğer konuşmacısı Havza Belediye Başkanı Murat İkiz oldu. Sözlerine Afrin operasyonunda görev alan Mehmetçiklerimizden bahsederek başlayan İkiz, ‘’Ülkemiz şuanda Afrin, Suriye harekatı ile zor bir süreçten geçiyor. Şehitlerimiz ve gazilerimiz var. Öncelikle şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Gazilerimize de acil şifalar diliyorum. Şehitlerimiz nedeniyle gecemiz Kur’an-ı Kelim Tilaveti ile başladı inşallah eğlenerek devam edecek. Tabi ki Tirit bahane, esas mevzumuz birlik beraberlik ve kardeşliktir. Asıl amacımız Havzalıların birlik ve beraberliğini sağlamak ve böyle gecelerde buluşmak. Ben emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ben Havza’nın 15 yıldır Belediye Başkanıyım. Nerede halkım varsa, nerede halkımın bir etkinliği varsa 15 yıldır geceli gündüzlü her davete icabet etmek için uğraşıyorum, bugün de buradayım. İnşallah diğer yerlerde de böyle Tirit geceleri düzenleyerek siz değerli Havzalı hemşehrilerimi bir araya getireceğiz.’’ İfadelerini kullandı.

HAVZA GÖÇ VERİYOR


Ardından Havza’nın göç verdiğini fakat yeni yatırımlar ile hemşehirlerine yeniden kucak açtığını belirten Başkan İkiz, konuşmasını şu sözlerle noktaladı; ‘’ Maalesef Havzamız bu sene, geçen seneye göre 800-900 nüfus düşüş yaşadı. Ben Belediye Başkanı olduğumda toplam nüfusumuz 55 bindi, şuanda 40 bine düştü. Tabi ki en büyük sorunumuz, 1950’den beri Havza boşveriliyor, boşverilmeye devam ediyor. 50 yıldır, 60 yıldır Havza göç veriyor, vermeye devam ediyor. Ama biz son 15 yılda gerçekten Türkiye’de nüfusa göre en fazla yatırım alan ilçe olduk. Fakat bu yeterli mi? Yeterli değil. Havzanın bu nüfus sorununu çözmek için geceli gündüzlü çalışıyoruz. Şuanda Havza’da sağlık turizminde 1800 yataklı Karadeniz’in en büyük Termik Oteli’nin temelini attık. İnşallah 1-2 yıl içerisinde 5 yıldızlı tatil köyü yapılacak. Şuanda 10 bin dönüm alan, Havza Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapısını bitirdik. İnşallah önümüzdeki günlerde fabrikaların buralarda kurulacağını düşünüyoruz. İnşallah bu yatırımların ardından Havza’nın nüfusu 50 bin değil 100 bin 200 bin olur. Diyoruz ki en azından gençlere iş veremiyoruz ama şuanda emeklilerimiz hiç yoktan Havza’ya gelsinler, sağlık turizmimizden faydalansınlar ve son zamanlarını memleketlerinde geçirsinler. ‘’

Başkan İkiz’in konuşmasının ardından düzenlenen programın sponsorlarına plaketlerini takdim ederek sahneden ayrıldı.

‘’8 BİN GÖÇÜN 800’Ü HAVZALI’’


Başkan İkiz’in konuşmalarının ardından Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı söz aldı. Başkan İkiz’in ifade ettiği 800 nüfusluk göçün sanayi dolayısıyla Kapaklı’ya geldiğini belirten Başkan Mandalı, ‘’Biz, birlik ve beraberliğimizi yine kendimiz sağlayacağız. Nasıl ki Kapaklımızı 100 bin nüfustan 110 binlere getirdik, aynı şekilde devam edeceğiz. Ayrımız oldu, gayrımız oldu fakat bunları birlik ve beraberlik içerisinde aştığımızı düşünüyorum. Çoluğumuza ve çocuğumuza istihdam yaratmak için hep beraber bir şekilde çalışıyoruz. Değerli Başkanım tabiî ki üzüldü, tabii ki sanayi sektörünün genel anlamda Türkiye’nin her tarafına yayılması gerekiyor. İşte bu planlama eksikliklerinden dolayı da sanayisi olmayan ilçelerdeki vatandaşlar tercihini Kapaklı’dan yana kullanıyor. 2017 itibariyle 8 bin nüfus Kapaklı’ya geldi ve bunun 800’ü Havzalı. Değerli Başkanım, sakın gözün arkada kalmasın. Kendi hemşehrimiz gibi onlarla burada beraber bir şekilde Kapaklı’yı çekip çevirmeye çalışıyoruz. ‘’ dedi.

‘’İNSANLARIMIZI BİR ARADA TUTMAMIZ LAZIM’’


Ülkemizin içinden geçtiği bu zor dönemlerde kenetlenmemiz gerektiği mesajını da veren Mandalı, şu ifadeleri kullandı; ‘’Biz Belediye Başkanları hiçbir zaman siyasi parti gözetmeyiz. Seçime 3 veya 4 ay kala kendi partimize dönüyoruz ve diyoruz ki şu partiden adayız. Sayın Başkanım da ifadesinde kendisi de iktidar partisinden olmasına rağmen hiçbir partiye değinmeden konuştu. Bu konuşmadan dolayı kendisini canı gönülden kutluyorum. Bizim hiçbir parti gözetmeden, CHP’den de, Refah Partisi’nden de, İyi Parti’den de, MHP’den de gözetmeden insanlarımızı bir arada tutmamız lazım. Gördüğünüz gibi Amerika ve Rusya bir taraftan saldırıyor. Kardeşi kardeşe kıldıran Amerika’ya bir bakıyorsun ki PYD’ye 30 milyarlık silah satışı ile ilgili anlaşma yapıyor. Amerika, bizi birlik ve beraberlik içerinden bertaraf etmeye çalışıyor. Fakat dostlarımız, sakın ola hangi partiden hangi düşünceden olursa olsun, hangi görüşten olursa olsun birbirinize bu günlerde kenetlenmeye çalışın. Biz onların gerçek yüzlerini göstermekle kalmayacak, dünyaya rezil edeceğiz. Ben buradan Afrin’deki değerli askerlerimizi, şehit olan kardeşlerimizi, Allah’ın cennetine kabul etmesini diliyorum. Gazi kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Allah bizi birlik ve beraberlik içinde yaşamayı nasip etsin. İnşallah hepimiz partisi ne olursa olsun, başta Atatürk ve onun silah arkadaşlarının açtığı bu yolda hep beraber sonsuza kadar yürürüz. Hepinize saygılar ve sevgiler sunuyorum.’’

Başkan Mandalı da konuşmalarının ardından Dernek Başkanı Zalif Çavdar ve yönetimine plaketlerini takdim ederek sahneden ayrıldı.

SEMAZEN GÖSTERİSİ İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİ


Başkan Mandalı’nın konuşmasının ardından program, semazen gösterisi ile devam etti. Semazen gösterilerinin ardından program noktalandı.