Otizm Farkındalık Ayı dolayısıyla eski Belediye Meydanında düzenlenen etkinliğe Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Talat Atay, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, BBP Kapaklı İlçe Başkanı Fatih Diler, Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

‘’YALNIZ BIRAKMADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM’’

1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan’ın konuşmasıyla devam etti. Anlamlı bir etkinlik düzenledikleri için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Kapaklı Belediyesine teşekkürlerini ileten Çakan, “Bugün burada bizleri yalnız bırakmayan ve bu anlamlı etkinliğimize ortak olan herkese teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.

‘’HER YIL FARKLI BİR İLÇEDE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ’’

Çakan’ın ardından kürsüye gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Talat Atay, “Bildiğiniz üzere Nisan ayı Otizm Farkındalık Ayıdır. Geçtiğimiz yıl bu etkinliğimizi Çerkezköy’de yapmıştık. Etkinliklerimizi her yıl farklı ilçelerde yapmayı prensip haline getirdik.” dedi.

ERKEN TANI VE EĞİTİME DİKKAT ÇEKTİ

Otizmin bir iletişim bozukluğu olduğunu ifade eden Atay, “Otizmde en önemli olan husus ise erken tanı ve eğitimdir. Özellikle çocukların çevreyi tanımaya başladıkları küçük yaş çok önemli. Bir bebek doğduğunda içgüdüsel olarak öğrenmeye başlar, kokusundan annesini tanır. Emme içgüdüsü vardır. Bu sayede açlığını giderir. Daha sonra görme duyusu geliştikçe çevreyi inceler. Çevreyi öğrenmede en büyük adımın başladığı süreç 1 yaştır. Çocuk, bu süre içerisinde göz teması kurmuyorsa derhal bir tanılama başlatılması gerekir. Çünkü bu süreçte, otizmin başlangıç evresinde onunla iletişim kurulduğunda otizmin aşılabileceğine inanıyorum. Tıbben çok net bulgular olmamasına rağmen bu sürecin iyi takip edilmesi gerekiyor. Eğitimle çok büyük yol kat edilmese de uzun soluklu bir eğitimin katkıları şüphesiz gözlenmiş bir durumdur.” diye konuştu.

‘’FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORUZ’’

“Burada bulunan tüm katılımcılarımız, bu bilgiyle birlikte çevrelerindeki kişileri de uyarırlarsa bunun faydalı olacağına inanıyoruz.” diyen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Talat Atay, bu duyarlılığı oluşturmak için etkinliğe katılan herkese teşekkürlerini iletti.

‘’AMACIMIZ FARKINDALIK YARATMAK’’

Programın son konuşması için kürsüye gelen Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Talat Başkanım net bir özet yaptı. Kendisi eski bir eğitimci. Burada Büyükşehir Belediyemizle ortak bir program yapıyoruz. Amacımız, otizmin duyarlılığını artırarak bir farkındalığı ortaya koymak.” dedi.

''GÜNÜMÜZDE ORAN 59’DA 1''

“Çocuklarımız bizim geleceğimiz” vurgusu yapan Başkan Çetin, “İş yoğunluğu, hayatın koşuşturması içerisinde çocuklarımızın bazı rahatsızlıklarını fark edemiyoruz. 1980’li yıllarda 2500’de 1 olan otizm oranı bugün ne yazık ki 59’da 1. Tıbben henüz sebebi belirlenememiş olmasına rağmen otizme çevresel etkiler, beslenme bozuklukları gibi faktörlerin sebep olduğu tahmin ediliyor.” ifadelerini kullandı.

‘’VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ’’

“Erken teşhisin öneminin altını çizerek bugünkü etkinliğimizi yapıyoruz.” diyerek konuşmalarını sürdüren Başkan Çetin, “Umarım sağlıklı bir iletişim için bizler de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirerek gelecek nesillerin sağlıklı, eğitimli, huzurlu bireyler olması için elimizden geleni yapacağız. Güzel, mutlu bir Kapaklı’yı hayata geçirmek için var gücümüzle çalışacağız. Hepinize saygı, sevgi ve teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

ŞİİR VE GİTAR DİNLETİSİ

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’in konuşmalarının ardından Muhammet Uygur, ‘Hor Görmeyin Beni’ adlı şiiri seslendirdi. Muhittin Ümit Doğan’ın ‘Ben Otizmli Bir Çocuğum’ şiirinin ardından ise Furkan Çelik gitar çalarak şarkı söyledi.Günün anısına 300 adet balon havaya salınırken, düzenlenen otizm farkındalık etkinliği müzik ve ikramlar eşliğinde devam etti.