Kapaklı Gazetesi - Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, bu yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün pandemi tedbirleri nedeniyle kutlanamayacağını dile getirdi. Her zaman kazandıran bizim sayfamızda. Konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yayımlayan Çakan, engelli bireylerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

‘’EVDE ÇALIŞMA VE ÜCRETLİ İZİN DÜZENLEMELERİ GEREKEBİLİR’’

Açıklamasında iş hayatındaki engelli bireylerin sorunlarına değinen Çakan, ‘’Yıllardır mevcut mevzuata uygun yapılmayan yollar, kaldırımlar, meydanlar, köprüler, alt geçitler, kamuya açık binalar nedeniyle erişim öncelikli sorun olmaktan çıkarılamamıştır. Zaten istihdamda dışlanma ile karşı karşıya olan engelli bireyler, işten daha fazla çıkarılmaya ve işlerine dönmek konusunda daha büyük zorluklar yaşamaya başlamışlardır. İstihdamla çalışma koşulları erişebilir ve kapsayıcı olması sağlanmalıdır. Çalışmaya devam eden engelli bireyler, gerekli işçi olsun veya olmasın pandemi süresince güvende kalmak için özel koruma veya düzenlemelere ihtiyaç duyabilirler. İşverenlerin ve iş yerlerinin bireysel ihtiyaçlara göre erişebilir ve makul işyeri ayarlamaları yapılması daima önemlidir. Alternatif çalışma düzenlemeleri ve koşulları erişebilir ve kapsayıcı hale getirilmelidir. Yeni toplantı yolları ve platformlara herkes erişebilmeli ve engelli bireylerin evde çalışabilmeleri için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Engelleri kapsayan iş sağlığı ve güvenliği (ISG) önlemleri alınmalıdır. Yeni IGS önlemleri özellikle engelliler için geçerli olmalıdır. Bu gibi durumlarda evde çalışma özelliği ve ücretli izin gibi farklı düzenlemeler gerekebilir.’’ dedi.

‘’ENGELLİ ÖĞRENCİLERE ÖZEL EKİPMANLAR TEMİN EDİLMELİ’’

Pandemi dolayısıyla okulların kapatılmasından, engelli öğrencilerin etkilendiğini söyleyen Çakan; ‘’Engelli öğrencilerin uzaktan eğitimi, öğrenciler için erişebilir ve kapsayıcı olmalıdır. Engelli öğrencilerin eğitimini desteklemek için yardımcı teknolojik cihazlar ve özel ekipmanların temini sağlanmalıdır. Birçok engelli çocuk için akran ilişkileri, sosyal algı ve sosyal yeterlilik eğitimi için önemlidir. Bu nedenle okulların kapatılması, bazı engelli çocukları etkilemiştir. Aynı zamanda yüz yüze eğitimden farklı olarak engelli bireyler teknolojik cihazlarda diğer öğrencilerle aynı performansı veremeyebilir. Bu nedenle eğitimcilerin öğrenme başarısı arasındaki farkın açılmaması için özel müfredatta eğitim vermesi önemlidir. Verilecek hızlandırılmış eğitimlerle takviye ve terfi programları geliştirilebilir.’’ İfadelerini kullandı.

‘’ALIM GÜCÜ GİTTİKÇE DÜŞÜYOR’’

Kur farkından dolayı engellilerin bazı araçlara erişiminin zorlaştığını söyleyen Çakan, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Bugün birçok engelli yeterli gelire sahip olmadığı için gerekli araç ve gereçleri almakta zorlanıyor. Özellikle toplu ulaşıma erişim zorluğu çeken engelli vatandaşlar, motorlu araç almak zorunda. Kur farkındaki artış, motorlu taşıtların fiyatlarını da etkilediğinden alım gücü gittikçe düşüyor. Özellikle ağır engelliler açısından tekerlekli sandalye veya sedye taşıyabilecek donanıma sahip bir aracın fiyatı, vergi indirimi için konulan üst sınırı oldukça aşmıştır. Son birkaç ay içinde kur farkı yüzden yüzde 30’un üzerinde artış yaşandı.’’

‘’TEK İSTEDİĞİMİZ BİR PARÇA ANLAYIŞ’’

Çakan, konuşmasını şu sözlerle noktaladı; ‘’COVIT-19 salgını ile dün erişebildiğimiz birçok hizmette de artık erişemez olmanın sıkıntısını yaşıyoruz. Kamudan özele hemen her kesimdeki kurumlarda yaşanan kuralsızlıkların, duyarsızlıkların ceremesini en fazla bizler çekiyoruz. Bir 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde de bizler güzel şeyleri paylaşmayı çok istiyoruz. Tek isteğimiz bir parça anlayış, duyarlılık, kurallara uymak ve uyulması için çaba sarf edilmesi. Basit, kolay ve yapılabilir küçük adımların nasıl büyük değişimlere yer açtığını unutmayın. Bizler toplumumuzdan biraz hoşgörü sevgi saygı ile yaklaşım bizlerin beklentisi arzumuz bunlardır Engellilerin de yararlanabileceği bir dünya düşündüğünüz kadar büyük maliyetleri gerektirmiyor.’’