Kapaklı Gazetesi - Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, Engelliler Haftası münasebetiyle bir açıklama yaptı. Açıklamasında engellilerin sorunlarına değinen Dernek Başkanı Çakan, binlerce engelli vatandaşın iş aradığına dikkat çekti.

“HAYIRSEVERLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Geçtiğimiz günlerde başlatılan tekerlekli sandalye kampanyası ile ilgili de konuşan Başkan Çakan, “Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi olarak hayırseverlere çağrıda bulunduk. 25 adet tekerlekli sandalyeye ihtiyacımız olduğunu bildirdik. Kapaklı halkımıza çok teşekkür ederiz. Kısa zamanda ihtiyacımız olan manuel tekerlekli sandalye ihtiyacımızı karşıladık. Bizler de Ramazan Bayramı öncesi engellilerimizin bir an hayatlarını kolaylaştırmak dileğiyle ihtiyaç sahiplerine teslim ediyoruz. Bizlerden desteğini esirgemeyen tüm hayırseverlerin Ramazan fitrelerini Allah kabul etsin. Bol kazançlar versin. Bu gösterdikleri ilgiden dolayı derneğimiz yönetimi olarak çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

“HER DÜZENLEMEYLE HAYATIMIZ KÖTÜLEŞİYOR”

Engelliler Haftası’nda engelli bireylerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini söyleyen Çakan, “Zorunlu yasaklar altında, pandemi süresince yeni bir Engelliler Haftası’na daha başlıyoruz. Farklı engel gruplarından binlerce engelli, bir hafta süresince kendilerini ifade etme, toplumla bütünleşme çabası içinde olacaklar. Bu günlerden geriye yalnızca medya organlarına düşen birkaç satır, birkaç görüntü ve söz kalacak. Sonrasında engelliler yine görünmeyen, konuşulmayan, unutulan bir toplum kesimi olarak kendi dünyalarına geri dönecek. Bütün bunlar, böylesi bir güne uygun düşmeyebilir. Ama bizlerin ne kutlama yapmaya ne de birilerini mutlu etmek için hoş görünmeye dermanı var. Çünkü her yeni düzenleme ile hayatımız iyileşmek yerine daha da kötüleşiyor.” ifadelerini kullandı.

“EVLERİNDE SADAKA İLE YAŞAMLARINI SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Çakan, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “%40 ve üstü engel derecesi olan engelliler, has bel kader iş bulup çalışmış, süresinde hak kazanarak emekli olmuştur. 2020 Ocak ayından bu yana yüzlerce engelli vatandaşa SGK’dan telefon gelmiştir. “Siz sahte rapor alarak emekli olmuşsunuz” gibi şeyler söyleniyor. “Bir ay içerisinde yeniden rapor alın dereceniz %40 ve üstü olursa emekli maaşınızı almaya devam edeceksiniz” deniliyor. Yeni çıkarılan rapor yönetmenliği ise engel dereceleri yüzde elliye düşürülmüştür. Bu kişilerin olmayan ayağı, kolu, yada gözü veya duymayan kulağı konuşamayan ağzı düzeldi mi? Tabi ki hayır. Hatta yaş ilerlemesinden dolayı var olan engel durumları daha da ağırlaşmış durumda ve yüzlerce engelli emekli maaşları kesilmiş perişan bir durumda. Evlerinde sadaka ile yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar.”

“BİNLERCE ENGELLİYİ İŞSİZ BIRAKTILAR”

Engellilerin iş bulma konusunda da engellerle karşılaştığını belirten Çakan, “Devlet Hastanelerinde, tedavi olmayı, ilaç almayı, yaşamımızı kolaylaştıran, ortez, protez, tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye, işitme cihazı, hasta altı bezi gibi gerekli tıbbi malzeme ve araç gereçlerimizi sağlamak günden günde olanaksız hale geliyor. Yıllardır boş tutulan kadroları açacağız, engellilerin çalışmasına olanak tanıyacağız dediler, sevindik. Sevincimizi de kursağımızda bıraktılar, şaibeli bir sürecin sonunda, yine binlerce kadroyu boş, binlerce engelliyi işsiz bıraktılar. Zor şartlar altında okuma şansı bulan ve öğretmen olan 2511 engellilerin atamaları hala yapılmadı.” dedi.

“YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Çakan, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Bir yıl da sizlerin karşısına güler yüzlerle çıkmak, yeni bir hakkımızı kutlamak isterdik. Olmuyor, birbiri ardına yapılan mevzuat değişiklikleri, bizleri sürekli geriye götürüyor. Sizleri, sesimiz, sözümüz, gözümüz, kulağımız olmaya davet ediyoruz. Bizler sadece herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz.”