Kapaklı Gazetesi - Kapaklı’da işlettiği dönerci dükkanında katledilen Kader Balcı ve cinayete kurban giden diğer kadınlar, CHP Kapaklı İlçe Başkanlığı ve İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen programla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde anıldı. Törende konuşan CHP Kapaklı Kadın Kolları Başkanı Deniz Bilge, “Biz artık korkmak istemiyoruz. Biz bu kadınlar gününde çiçek değil, adalet istiyoruz.” dedi.

Anma programı Kader Balcı’nın öldürüldüğü dönercinin önünde gerçekleştirildi. Programa Balcı’nın ailesinin yanı sıra CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz ve yönetimi, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin ve yönetimi ile Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri katıldı.,

“BİR KADININ ÇIKARAMADIĞI SES OLMAK ZORUNDAYIZ”

Programda konuşan CHP Kapaklı Kadın Kolları Başkanı Deniz Bilge, “8 Mart 1957 yılında Newyork’taki 40 bin dokuma işçisi kadının başlattığı, 129 kişinin yaşamını yitirdiği bu hareketin yıl dönümünden, bugüne kadar artarak devam eden ve kadın katliamlarına davetiye çıkaran bu düzene karşı yasımızla değil isyanımızla buradayız. 13 Şubat’ta şu an bulunduğumuz yerde sadece 1 kadın değil, bir anne, bir eş, bir kardeş, her şeyden öte bir annenin evladı acımasızca katledildi. Şiddet artık uzağımızda değil, yakınımızda. Bunun suçlusu kim? Bunun suçlusu, hepimizin yarattığı toplum. Bir kadının, bir çocuğun, bir insanın çıkaramadığı ses olmak zorundayız.” dedi.

“ÖNCE SEVMEYİ ÖĞRETİN ÇOCUKLARINIZA”

Yeni nesillerin şiddetten uzak yetiştirilmesi gerektiğini savunan Bilge, “Ne yazık ki toplum yapısı değişene kadar işlenen suçlardan en ağır cezaların alınması için mücadelemize devam etmeliyiz. Türkiye’de kadına, hayvana, çocuğa, insana karşı işlenen bariz suçlarda bile insanlar ses yükseltmek, tag açmak zorunda kalıyorsa Türkiye’de adalete güvenin özeti budur. Bu memlekette evlenen adama kadının sırtından sopayı eksik etmemesi öğretiliyor, bu memlekette çocuklarınıza insan olmayı öğretmen yerine ‘erkektir yapar’ zihniyeti hüküm sürüyor. İlk arkadaşlık ilişkilerinde ‘bu kızı sana alalım mı’ diye güleceğinize, önce sevmeyi öğretin çocuklarınıza. Eğer kadına şiddeti engellemek istiyorsan, eğer kızını veya başka bir kadını korumak istiyorsan önce oğlunu eğiteceksin. Bir kadının katilini yetiştirmek yerine, önce çocuk yetiştirmesini öğreneceğiz. Sonra 3 çocuk yaparsınız.” şeklinde konuştu.

“ADALET İSTİYORUZ”

Son olarak kadına şiddetin azalması için caydırıcı kurallara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Bilge, “Bunun için gerekli olan şey eğitimdir. Biz artık minibüste tek yolcu kaldığımızda inip eve kadar yürümek istemiyoruz, ıssız bir sokakta yürüdüğümüzde telefonla babamızla konuşur gibi yapmak istemiyoruz, taksiye bindiğimizde plakasını birilerine göndermek istemiyoruz, 13 yaşında evlendirilip yaşlı bir adamın kollarında ruhumuzun ölmesini istemiyoruz. Biz artık korkmak istemiyoruz. Biz bu kadınlar gününde çiçek değil, adalet istiyoruz.” diyerek konuşmasını noktaladı.

“ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMADIĞI BİR DÜNYA İSTİYORUZ”

Bilge’nin ardından İYİ Parti Kapaklı Kadın Politikaları Başkanı Güler Ekiz de bir konuşma gerçekleştirdi. Cinsiyet eşitliğine dikkat çeken Ekiz, “Kadınları toplumsal hayat dışına itmeye çalışan, cinsiyetçi ve ayrımcı politikalardan ve uygulamalardan vazgeçilmelidir. Bizler; İYİ Parti üyeleri olarak ülkemizin kazanımlarından ödün vermeyeceğimizi haykırıyor; kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının birey olarak var olduğu, özgürlüklerinin kısıtlanmadığı, şiddettin ve istismarın önlendiği, barışın sağlandığı bir dünya istediğimizi bir kez daha haykırarak dile getiriyoruz. Gericiliğe, sömürüye, baskıya, şiddete, kadın cinayetlerine, taciz ve tecavüzlere HAYIR seslerini yükselten bütün kadınların 8 Mart Emekçi Kadınlar Gününü kutluyor, eşitlik, özgürlük ve mutluluk dolu bir yaşam sürmelerini diliyorum.” dedi.

Açıklamaların ardından toplanan grup, ellerindeki dövizlerle birlikte kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi.