Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısının birinci oturumu Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda Kapaklı Belediyesine ait 33 dönümlük arsanın satışı büyük tartışma yarattı.

“DAHA DİKKATLİ OLMALIYIZ”

Meclis toplantısı öncesi konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kapaklı’daki vaka sayılarının düştüğünü ve bundan sonra daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Başkan Çetin, ‘Tam kapanma döneminden bugüne ertelendi toplantımız. Zor günler geçiriyoruz, ama kapanmadan önce yüzde 50 günlük vakadan şu an yüzde 18’e inmiş durumda Kapaklı’da. Bir an önce bu hastalığın tamamı bir an önce gider özlediğimiz günlere kavuşuruz. Tam kapanmadaki 17 günün etkisini vakaların düşüşü ile görüyoruz ama yine de herkes çok dikkatli olmalı. Bu dönemde biz sahada çalışmaları hep takip ettik.” dedi.

İSRAİL ZULMÜNÜ KINADI

İşgalci İsrail’in Filistin’deki saldırılarını kınayan Başkan Mustafa Çetin, ‘Siyonist İsrail, her Ramazan ayında olduğu gibi bu yılda Gazze’de, Kudüs’te Mescid-i Aksa’da herkesi katletmeye devam ediyor. Bir kez daha Siyonist İsrail’i esefle kınıyorum. Konu ile ilgili meclisimizdeki grupların da birer açıklaması oldu hepsine duyarlılığı için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Gündemin ilk maddesinde Kazım Karabekir Mahallesi 466 ada 14 parselde bulunan 15,68 m² belediye hissesinin hissedarına satışı oy birliği ile kabul edildi. İkinci gündem maddesinde ise Mali Hizmetler Müdürlüğünün 27.04.2021 tarih 6819 sayılı Kapaklı Belediyesi 2020 yılı kesin hesabı konusu oy birliği ile plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.

33 DÖNÜMLÜK ARSANIN SATIŞI MECLİSİ GERDİ

Gündemin bir sonraki maddesinde Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün 30.04.2021 tarih 6973 sayılı İsmetpaşa Mahallesi 1552 ada 1 parsel 33.891,67 m² arsa vasfındaki taşınmazın belediyelerin arsa konut ve işyeri üretimi, tahsisi, kiralanması ve satışına dair yönetmeliğin 14. maddesi doğrultusunda 2886 sayılı devlet ihale kanunu hükümleri çerçevesinde satışa çıkarılması hususu görüşüldü. Oylamadan önce bilgilendirme yapan Başkan Çetin, “TOKİ bir kamulaştırma kararı aldı. Bu kararla birlikte İkitelli OSB’nin bir çalışması planlanıyor. Bu kapsamda TOKİ belediyelere bir yazı gönderdi ve buraların kamulaştırılacağı belirtildi. Bu yerlerden bir tanesi de eski Karaağaç çöplüğü olarak kullanılan bir alan. Kendileri ile hem yüz yüze görüştük, hem yazışmalar yaptık ve bu kamulaştırmaların bize ne zaman kar getireceğini sorduk. 5 yıl içerisinde bir sonuç alınamayacağını ve bir sürecin olduğunu söylediler. Biz de bu talebe karşılık emlak konutlarının satışa çıkarttığı parsellerle ilgilendik. DeFacto ile Yıldızkent arasında bulunan yerde 15 tane parsel var. Bunların büyük bir kısmını yatırımcılar aldı, biz de kendilerine bu yeri verin dedik. Bu yerin fiyatı belliydi ve kimse almamıştı. Bizim o çöplüğün fiyatını talep ettik ve 5.5 milyon TL olduğunu öğrendik. Buranın değerinin düşüldükten sonra bizim burayı almak için 9 milyona daha ihtiyacımız vardı. Hatırlarsanız meclise o zamanlarda bu konuyu getirdik ve oy çokluğu ile bu yerin alınması kararı çıktı. Her ay 350 bin TL ödeme yapıyoruz buraya, 8-9 taksiti bitirdik. Krediyi de kendi dönemimizde bitirmek kaydıyla aldık ve yerin tapusunu Kapaklımıza kazandırdık. Malum bu pandemi döneminde olağandışı bir durum yaşadığımız için talep olmadı.” dedi.

Bahse konu arsanın kaynak sağlanmak için açık ihale usulüyle satışa sunulacağını belirten Başkan Çetin, “Biz sürekli burayı değerlendirmek için belediye olarak çalışma yaptık. Şimdi de Emlak ve İstimlak Müdürlüğümüz ile bize 14 milyon TL’ye mal olan bu yeri, kısa vadede belediyemize kaynak sağlayacak bir şartname ile satmak istiyoruz. Hem belediyemize gelir getirmek istiyoruz, hem de inşaatın durduğu bu dönemde bir lokomotif olmak istiyoruz. Açıkçası beyaz yakalıların Kapaklı’ya rağbetini arttıracak bir konut projesini hayata geçirmek istiyoruz. İçinde güvenliği, otoparkı, alışveriş merkezleri olan bir tesisi Kapaklı’ya kazandırmak istiyoruz. Bu bölgeyle ilgili göreve geldiğimiz günden bu yana yatırımcı arkadaşlar parsellerin bölünmesini talep ediyorlar. Biz buna direndik çünkü Çerkezköy’de, Çorlu’da olduğu gibi bir sitenin olmasını istedik. Kapaklı hep göç alıyor ama beyaz yakalılar ya da ekonomik anlamda belli bir statüye gelen iş adamları bu tür projelere göç ediyorlar. Biz de bunları burada tutmak için bir proje ortaya çıkartmak istiyoruz. Meclisten alacağımız yetki ile buranın gerçekten hem prestij anlamında Kapaklı’yı bir yere taşıyacağını düşünüyorum. Hem de belediyemize gelir sağlayacağını umuyorum.” dedi.

CHP SATIŞA TEPKİ GÖSTERDİ

Çetin’in bilgilendirmesinin ardından CHP Kapaklı Belediye Meclis Üyesi Halil İbrahim Erkan söz alarak yerin satılmasına karşı olduklarını belirtti. Bunun üzerine konuşan Başkan Çetin, “Kapaklı tarihinde en büyük geliri elde ettik. Sen bir Çerkezköy’lü olarak bundan rahatsız mı oluyorsun abi? Biz bir proje yaptık, bu projeyi de Kapaklı tarihinin en yüksek rakamına ihale ettik. İnşallah başladığında güzel bir tesisi Kapaklımıza kazandırmış olacağız.” ifadelerini kullandı. Arsanın esnaflara fayda sağlayacak bir proje için alındığını söyleyen Erkan ise, “Siz bu yeri satmadan önce bize esnafların yer alacağı elit bir proje yapılacak geldiniz. Emsali 0/60’dan 1’e çıkardık. Biliyorsunuz ki büyükşehirde aynı statüde olan yerlere 0/40 emsal verilmesi için ne kavgalar yapılıyor.”

“ŞAİBE VARSA SAVCILIK ORADA”

Yerin satışıyla ilgili şaibelere cevap veren Başkan Çetin, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Her ne kadar sizin teşkilatlarınız bunu küçümsese de, ‘şaibe var’ dese de gönlümüz rahat bir şekilde bu projeyi açık ihaleyle vereceğiz. Eğer bir şaibe ve hukuksuzluk varsa, savcılık orada. Kamuoyunu yanlış beyanlarla, yalan dolanla kandırmayın. Hiçbir şekilde satmadık. Bu projeyi de tam da bu maksatla satın aldık. Siz bunun satın alınmasına da ret verdiniz, kredi çekilmesine de karşıydınız. 67 dönüm dediğiniz yerin 47 dönümü zaten çöplük. Yüksek gerilim geçiyor buradan.”

“MÜTEAHHİT ARKADAŞLARIMIZIN EKMEĞİ İLE OYNAMIŞ OLUYORSUNUZ”

Arsanın konut projesi için uygun olmadığını ve bölgede hava kirliliğinin yoğun olduğunu söyleyen Erkan, “10 yıl boyunca yaptıklarım ortada, siz sahip çıkın yeter. Elit bir projeden bahsediyorsunuz, hemen sanayinin dibinde olan bir yeri kim alacak? Zaten İsmetpaşa’da oturan vatandaşlarımız fabrika dumanından şikayetçi. Bahsettiğiniz beyaz yakalılar o konumdan gelip yer almazlar. Kabul etseniz de etmeseniz de burada bir pandemi dönemi yaşadık ve 100’ün üstünde müteahhit arkadaşımız zorluk yaşadı. Bu insanlar burada iş yapamıyorlar. Onların ekmeği ile oynamış oluyorsunuz. Gelin bu alanı Kapaklı için sosyal bir alan yapalım.” dedi.

“YEDİĞİNİZ HALTLAR SAVCILIKTA OLACAK”

Başkan Çetin’in bu söyleme cevabı şu şekilde oldu: “Burası konut yeri, siz Çerkezköy’de oturan arkadaşlar olarak dert değil almayın alacak insanlar muhakkak bulunur. Biz insanları Kapaklı’da tutmak istiyoruz. Bakın yanınızdaki arkadaşımız Siirtli, Kapaklı’da oturuyor ve burada siyaset yapması kadar doğal bir şey yok. Hemen yanınızdaki arkadaşımız Kırklarelili, Kapaklı’da oturuyor burada siyaset yapması kadar doğal bir şey yok. Sen git Çerkezköy’de siyaset yap. Çerkezköy halkının karşısına kaç defa çıktın? Ben sadece Çerkezköy’de oturduğunuzu söylüyorum. Gidin Çerkezköy’de yapın, Çorlu’da yapın biz de ‘Oh be kurtulduk’ diyelim. Çok yakın zamanda yediğiniz haltlar da savcılıkta olacak.”

“VERMEYEN NAMERTTİR”

Başkan Çetin’in ‘Çerkezköylü’ söylemini kınayan Erkan, “Sizinkiler de savcılıkta olacak. Bizim öyle bir olayımız varsa, olup da vermeyen namerttir. Ben Çerkezköy’lüyüm, Çerkezköy’de yaşıyorum ve oranın kurucuları benim dedelerimdi. Bundan da gurur duyuyorum. Kapaklı ise hizmet ettiğimde bir köydü. Siz ‘Çerkezköylüsün’ diyemezsiniz. Ben Çerkezköylüysem buradaki arkadaşlar nereli? Siz bana ‘Çerkezköylüsün’ diyemezsiniz. Ben atamın çizdiği Misak-ı Milliye sınırları içerisinde Türkiyeliyim. Nereden gelirsem geleyim. Ancak sizin beyninizin içinde başka şeyler var. Ben Türkiyeliyim, siz nerelisiniz? ” diyerek tepki gösterdi.

“ÇIKIŞ YOLLARI ARIYORUZ”

Belediyenin gelire ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başkan Çetin, “Kapaklı’nın hizmete ihtiyacı var. Pandemiyle beraber gelirlerimiz inanılmaz düştü. Bu anlamda çıkış yolları arıyoruz. Yapabileceklerimiz kısıtlı ve değerlendirebileceğimiz her şeyi değerlendiriyoruz. Ben 20 yıl sonra Kapaklı’da sosyal donatıları ile, altyapısı ile, yolları ile nasıl yaşanabileceğini çözmeye çalışıyorum. 14 aydır pandemi diye bir illetle boğuşuyoruz. Tüm bunların içerisinde elimizdekileri değerlendirmeye çalışıyoruz. Burayı da bu maksatla aldık, bunun dışında bir şey yapmıyoruz. Sizin partinizin grup başkan vekiliniz ‘Dünyanın en doğru şeyini de yapsanız alkışlayacak halimiz yok’ diyor. Bunu biliyoruz ama Kapaklı’da bir şeyleri değiştirmek istiyoruz. Burası Trakya’nın en sıkıntılı bölgesi.” dedi.

“KİMİN DOĞRU SÖYLEDİĞİNİ BELGELERLE ORTAYA KOYARIZ”

Tartışma Kapaklı’ya yapılması düşünülen Millet Bahçesi projesi ile devam etti. Projenin hala başlamadığını söyleyen Erkan, “Millet Bahçesi hala daha yapılmadı. ‘Büyükşehir bizi engelliyor’ dediniz, hala başlanmadı bile. Diğer ilçelerde yapılacak yerlerin hepsi tertemiz yerlerdi.” dedi. Başkan Çetin ise, “Büyükşehirde bu olay geçseydi Millet Bahçesi ile ilgili hiçbir sıkıntımız olmayacaktı. Bakanlık Hayrabolu’ya başlıyor, Süleymanpaşa’ya başlıyor, Çorlu’ya 2 tane yapılacak. Ancak bu yazı çok geç geldi. Elimizde büyükşehire bu yerin ne zaman gönderildiği, kaç grup toplantısında ‘çalışmaların devamına’ diye karar alınmış yazıyor. Yeri zamanı geldiğinde kimin doğru söylediğini belgelerle ortaya koyarız. Biz burada Kapaklı için en güzelini de yapsak siz bizi alkışlamayacaksınız. Bizim siyaset anlayışımız sizinkiyle ayrışıyor. Bizim derdimiz Kapaklı’ya hizmet etmek, başka bir amacımız yok. Halk geçmişi de biliyor, bugünü de görüyor. Pandemiye rağmen Kapaklı’da hizmet oluyor.” ifadelerini kullandı.

“İRFAN BAŞKAN HİZMET ETMESEYDİ KAPAKLI HALA KÖYDÜ”

2004 – 2019 Dönemi Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın da ilçeye önemli hizmetlerde bulunduğunu söyleyen Erkan, “Geçmiş dönemleri bu kadar kötülemeyin, geçmiş dönemde İrfan Başkanımız buraya o kadar hizmet etmeseydi ve bu arkadaşların önünü açmasaydı bugün Kapaklı hala bir köydü. Bugün Kapaklı bir ilçe olduysa, siz o makamda oturuyorsanız birilerine minnet etmeniz gerekiyor.” dedi. Tartışmanın uzaması üzerine gündem maddesinin görüşülmesine geçildi ve ilgili madde CHP’li meclis üyelerinin ret oyuna karşılık Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

İLGİLİ KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ

Gündemin 4. Maddesinde görüşülen İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 04.05.2021 tarih 7129 sayılı 2 adet boş kadro değişikliği yapılması konulu yazısının müzakeresi oy birliği ile kabul edildi. Ardından İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 04.05.2021 tarih 7154 sayılı 5393 sayılı Belediye kanununun 48. maddesi hükümleri gereğince destek hizmetleri müdürlüğü ve kentsel tasarım müdürlüğü kurulması konusu oy birliği ile kabul edildi. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 07.05.2021 tarih 7323 sayılı Cumhuriyet Mahallesi Yaşar Doğu Caddesinin konut alanından ticaret ve konut alanına dönüştürülmesine ilişkin imar plan değişikliği konusu ise imar planı komisyonuna havale edildi.

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 26.03.2021 tarih 5317 sayılı yazısı ile ilçemiz Bahçeağıl, Karlı ve Uzunhacı mahallelerinin 5216 Sayılı kanunun Ek 3. maddesine istinaden kırsal mahalle olarak belirlenmesi konusunda imar komisyonunun almış olduğu kararın görüşülmesi oy birliği ile kabul edildi.

Mülkiyeti Kapaklı Belediyesine ait Saray İlçesi, Büyükyoncalı Mahallesi eski 3039 parsel 34.700,o0m2 yeni 2026 ada 1 Parsel 34.057,97 metrekarelik taşınmaz Kapaklı Belediye Başkanlığının 01.11.2016 tarihli 238 nolu meclis kararı ile Katı Atık Aktarma istasyonu kurulması için Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığına 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 18. maddesinin (e) bendi uyarınca 5 (onbeş) yıl süre ile bedelsiz tahsis edilmiştir. Tahsis edilen alanın kullanılmadığından Kapaklı Belediye Meclisi’nin 01.11.2016 tarih 238 nolu Belediye Meclis Kararı ile Yapılan tahsisin kaldırılması hususu imar komisyonu ve plan bütçe komisyonuna havalesi oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin son maddesinde ise, Kapaklı Belediyesi tarafından 1 adet sedan otomobilin Kapaklı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne tahsisi konusu görüşüldü. Gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.

İKİNCİ OTURUM PERŞEMBE GÜNÜ

Belediye Meclis toplantısının ikinci oturumu Perşembe günü saat 14:00’da Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.