Kapaklı Gazetesi - Kapaklı Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısının ikinci oturumu, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında gerçekleştirildi.

Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı. İller Bankası’ndan 5 milyon TL, özel bankalardan da 9 milyon TL kredi kullanılmasına ilişkin komisyon raporları CHP grubunun ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

ŞEHİT VE GAZİLERE SOSYAL TESİSLER ÜCRETSİZ

Meclis üyelerinden Ali Aras ve Halil İbrahim Erkan’ın katılmadığı toplantıda ilk olarak Tarife Komisyonu’na havale edilen konular görüşüldü. Kapaklı’da ikamet eden şehit, gazi ve gazi ailelerinin birinci derece yakınlarının belediye bünyesindeki çay bahçesi, sosyal tesis gibi alanlardan ücretsiz bir şekilde yararlanabilmesi için verilen önergeye ilişkin komisyon raporunda gazi, şehit aileleri ve engelli vatandaşlara belediyenin sosyal tesislerinde yüzde 20 indirim uygulandığı belirtildi. Bu uygulamanın devam etmesi yönündeki komisyon raporu meclis tarafından da oybirliği ile kabul edildi. Kazak Gölü Mesire Yerinde bulunan organizasyon alanı için hazırlanan bütçe içi işletme ücret tarifesinin komisyon raporu doğrultusunda oy birliği ile kabul edilmesinin ardından, Bahçeağıl Mahallesi’nde bir sokağa Dursun Alparslan isminin verilmesi talebi, bahse konu sokak ve çevresinde yer alan sokaklara sayılı numara şeklinde isim verildiği gerekçesi ile İmar Komisyonu Raporu doğrultusunda kabul edilmedi.

ŞEHİTLERİMİZİN İSİMLERİ YAŞATILACAK

Mimar Sinan Mahallesi 571 ada 8 parsel ve 574 ada 5 parsele ilişkin imar değişikliği konusunda komisyon çalışmalarının devam etmesi kararı alınırken, bir sonraki gündem maddesinde de Şubat ayında İdlib’de şehit düşen 33 Mehmetçiğimizden Tekirdağlı Uzman Onbaşı Recep Bekir, Piyade Onbaşı Nihat Kara ve sözleşmeli Er Birhan Er’in isimlerinin Kapaklı’da uygun park ve caddelere verilmesi talebi komisyon raporu doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi.

10 YILLIĞINA TESKİ’YE TAHSİS EDİLDİ

İnönü Mahallesi’nde yapılacak olan parka, uzun yıllar muhtarlık yapmış olan Remzi Akgün’ün isminin verilmesi talebi uygun bulunarak komisyon raporu doğrultusunda oybirliği ile kabul edilirken, Atatürk Mahallesi Hacılar Çeşmesi Süleyman Demirel Parkı içinde 64.11 metrekarelik alanın sondaj kuyusu açılması amacıyla 10 yıllığına bedelsiz olarak TESKİ’ye tahsis edilmesi ve tahsise ilişkin protokol imzalamak amacıyla belediye başkanına yetki verilmesi konusu da oy birliği ile kabul edildi.

33 BİN 891 METREKARE ALAN TRAMPA EDİLECEK

Hisse satışına ilişkin İmar Komisyonu raporunun oy birliği ile karara bağlanmasının ardından İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatları konusunda İmar Komisyonunun çalışmalarına devam etmesi kararı alındı. Toplantı Karaağaç Mahallesi’nde plansız alanda bulunan, mülkiyeti belediyeye ait yaklaşık bedeli 5 milyon 500 bin TL olan toplam 67.749 metrekare tarla vasfındaki 5 taşınmazın, İsmet İnönü Mahallesi 1552 ada 1 parselde bulunan, Toplu Konut İdaresi mülkiyetinde bulunan ve yaklaşık bedeli 14 milyon 500 bin TL olan 33.891,67 metrekare alan ile trampa edilmesi, yaklaşık 9 milyon TL’lik değer farkının ödenmesi ve protokol yapmak için belediye başkanına yetki verilmesi talebine ilişkin İmar Komisyonu raporunun görüşülmesi ile devam etti.

“20 SENE BEKLEYECEK ZAMANIMIZ YOK”

Gündem maddesine ilişkin söz olan CHP’li Levent Nur, “67 bin metrekare yeri verip, üzerine 9 milyon TL para verip 33 bin metrekare yeri almış, özellikle bu hastalıktan sonra ekonomik sıkıntılar içinde doğru bir karar olur mu? Bunu ertelesek, ileride tarla vasfında da olsa 67 bin metrekare yer daha değerli olacaktır. Şu anda TOKİ’nin yaptığı Emlak Konutlarının olduğu bölgeler Kapaklı’nın 20 sene önce kanalizasyonun aktığı, çöpünün döküldüğü bir alandı. Ama şu an paha biçilmez yer” dedi. Bunun üzerine konuşan Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Bizim 20 sene bekleyecek zamanımız yok. Kapaklı’nın sorunları var. Biz burayı alıp, bir şekilde proje üretip kaynak sağlamak için bunu yapıyoruz. Gelecek sene tarla fiyatı artacak da alacağınız yerin fiyatı yerinde mi duracak? 42 dönümlük bir çöplükten bahsediyorum. Altından kolektör geçiyor. Konut yapamazsınız. Yüksek gerilim hattı geçiyor. Karaağaç Belediyesi varken burası çöplüktü. 42 dönümü böyle atıl duruyor” dedi.

“KAPAKLI’NIN SORUNLARI ÖNÜMÜZDE DAĞLAR KADAR”

Bu takasın Kapaklı Belediyesi için önemli bir kazanç olduğunu söyleyen Başkan Çetin, “Bu bizim için önemli bir kazançtır. Kapaklı’nın sorunları önümüzde dağlar kadar. Birikmiş problemlerimiz var. Biz burayı alalım ama bir proje yaparız, ama bir kaynak sağlamak için satış yaparız. Buranın şu anki bedeli yaklaşık 14 milyon TL olarak belirlenmiş. Gelecek sene belki 24-34 milyon olacak. Krediyle biz bunu telafi edeceğiz. Biz her ihtimalle karşı kredi talep ediyoruz. Hızlı trenin geçtiği yerden bir kamulaştırma elde edeceğiz. Hesabımızı yapacağız ihtiyacımız olmazsa oradan gelecek kaynakla bunu alırız. Benim kişisel düşüncem kredi kullanmamak yönünde ama biz meclisten kararı alalım mecbur kalırsak kredi kullanalım. Belediyeyi borçlandırmak gibi bir derdim yok, geçmiş dönemde yeterince borçlanmış zaten. Bu borçları ödemek için çıkış yolları arıyorum” dedi. İlgili talep CHP grubunun ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Toplantının bir sonraki gündem maddesinde Bahçelievler Mahallesi 680 ada 2 parsel sayılı 842 metrekare alan için parsel sahibinin belediyeye sunduğu, imar planında park alanında olan taşınmazın bedeli ödenerek ya da takas yoluyla taşınmazının kamulaştırılmasını talebine ilişkin komisyon raporu görüşüldü. Belediyenin ödenek durumu göz önüne alındığında bedelinin ödenmesinin mümkün olmayacağı, ilgili talebin trampa yoluyla kamulaştırılarak giderilmesinin uygun olacağı değerlendirilerek mülkiyeti belediyeye ait olan Atatürk Mahallesi 1275 ada 5 parselde 409 metrekare, Bahçelievler Mahallesi 1661 ada 22 parsel 124,94 metrekare, 1661 ada 32 parsel 121,35 metrekare olmak üzere toplamda 655,29 metrekare 3 adet parsel ile Bahçelievler Mahallesi 680 ada 2 parsel sayılı 842 metrekare alanın trampa yoluyla kamulaştırılması oy birliği ile kabul edildi.

İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANACAK

Sporcu İdil Zafer’in ödüllendirilmesi ve ödülü belirlemek üzere belediye başkanına yetki verilmesinin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışacak olan mühendisin ücretine ilişkin komisyon raporu da oy birliği ile kabul edildi. Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi ile İş Birliği Protokolü yapılması talebinin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalışacak olan tabip ücretine ilişkin komisyon raporu da oy birliği ile karara bağlandı.

“ÖNLEM ALMAMIZ GEREKİYOR”

Atatürk Mahallesi 1725 ada 5 parselde yer alan 442,02 metrekare taşınmazın satışının da görüşüldüğü toplantıda konuşan Belediye Başkanı Mustafa Çetin “Satma taraftarı değiliz ama mali tablomuz da çok iç açıcı değil. Komşu ilçelerimizde maaşlar ödenemezken biz çok şükür o konuya gelmedik ama önlem almamız gerekiyor. Bu yer yerleşim yerinden oldukça uzakta. Belki birkaç yıl sonra değerli bir yer olabilir ama bizim şu anda ara çözüm bulmamız gerekiyor, hızlı çözüm bulmamız gerekiyor” dedi. Satışa ilişkin komisyon raporu CHP grubunun ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

“SIKINTILI BİR DÖNEMDEN GEÇİYORUZ”

Toplantı, İller Bankası’ndan 5 milyon TL kredi kullanılmasına ilişkin komisyon raporunun görüşülmesi ile devam etti. Konuyla ilgili konuşan Başkan Çetin “Pandemi süresi boyunca İller Bankası’ndan aldığımız paylarda çok ciddi bir kayba uğradık. Dolayısıyla belediyeye gelirler yüzde 50’den daha fazla düşmüş vaziyette. Bazı belediyelerin İller Bankası’ndan bu malum süreç içerisinde kredi için müracaat ettiklerini ve destek aldıklarını öğrendim. Bizim de talebimiz olacak. Ön görüşme yaptık. 5 milyon TL talepte bulunacağız. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Biz de çözüm üretmeye gayret ediyoruz. Bu nedenle böyle bir krediyi değerlendirelim istedik” dedi. Çetin’in konuşmasının ardından kredi kullanılması talebi CHP grubunu ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

KREDİ TALEBİ OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Ek bütçe yapılmasına ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun oy birliği ile kabul edilmesinin ardından Kapaklı’daki muhtarlık binalarına ait elektrik, su, doğalgaz, internet ve telefon faturalarının belediye bütçesinden ödenmesi talebi görüşülerek, komisyon raporu doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi. Trampa için 9 milyon TL kredi kullanılması talebine ilişkin komisyon raporunun CHP grubunun ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından toplantının son gündem maddesinde de belediyeye ait kiralık yerler konulu yazıya ilişkin komisyon raporu görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.