Pınarça’da kurulması planlanan Termik Santralle ilgili tartışmalar sürüyor. Son olarak AK Parti Milletvekillerinin santral projesinin iptal olduğu beyanının ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yanıt kamuoyunda kafa karışıklığına sebep oldu. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, konuyla ilgili açıklamasında ‘ÇED Raporu’nun geri çekilmesi unutulmuş.’ İfadelerini kullansa da çevrecilerin konuya olan tepkisi dinmiyor.

‘’KUŞKULARIMIZDA HAKLI ÇIKTIK

Yaşanan gelişmeler hakkında yazılı basın açıklaması yayınlayan Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri Derneği, ‘’İptale ilişkin AKP Milletvekillerinin beyanatları basında çıktıktan ve sosyal medya hesaplarında yer aldıktan sonra, sivil toplum örgütleri ve Tekirdağlılar Termik santralin yapılması düşünülen Pınarça’da bir araya geldik. Herkesin kafasında bunun bir seçim manevrası olduğuna ilişkin kuşkular vardı. Ne yazık ki haklı çıktık. Tekirdağ halkı Trakya’nın kalbine saplanmak istenen termik santral hançeri konusunda, ölüm bacaları konusunda ‘olmaz be ya!’ demeye devam etmektedir. Mücadelemiz sonuna kadar, Termik Santral projesi ortadan kaldırılıncaya kadar kesintisiz sürecektir.’’ İfadelerini kullandı.

‘’TARIM ALANLARINI KÖMÜRE TERK ETMEKTEN VAZGEÇMELİ’’

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül ise, Trakya’da kömürlü Termik Santrallerin önünü açan Çevre Düzeni Planı değişikliklerinin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Akgül, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ‘ÇED süreci devam ediyor’ açıklaması, projenin iptal edildiği beyanlarıyla açıkça çelişiyor. Çerkezköy’deki de dahil olmak üzere, Trakya’yı tehdit eden 3 kömürlü termik santral projesinden vazgeçilmesi gerekiyor. Bunun için, Trakya’da kömürlü termik santrallerin önünü açan, tarım ve orman alanlarını enerji üretim alanı olarak değiştiren Çevre Düzeni Planı değişikliklerinin bir an önce iptal edilmesi gerekiyor. Tüm dünya kirli enerji kaynağı kömürden hızla vazgeçiyor. EÜAŞ, Trakya’nın havasını, ormanlarını, tarım alanlarını ve su kaynaklarını kömüre terk etmekten vazgeçmeli, stratejisini yenilenebilir kaynaklara dayandırmalı. ” dedi.