Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yılın belirli dönemi için uygulanan, Kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2018 tarihinde başlıyor. 1 Aralık 2018 ve 1 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılacak olan uygulama neticesinde; yolcu ve eşya taşımacılığı yapan, kamyon, otobüs, çekici, tanker, kamyonet, minibüs, dolmuş gibi ticari araçların bu tarihler arasında kış lastiği takmaları mecburi olacak.

CEZASI NE OLACAK?

Kurala uymayan araç sahiplerine ise 2018 yılı içerisinde 625 Türk Lirası tutarında ceza uygulanacak. Ayrıca lastiklerin uygun hale gelebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine izin verilecek. Gerçekleştirilecek olan uygulamada, hususi araçların kış lastiği takma zorunluluğu olmamasına rağmen ilgili bakanlığın valiliklere verdiği yetkiye dayanarak, hususi otomobillerin de kış lastiği takması zorunlu olabilecek. Ayrıca Kış Lastiği uygulaması, hava şartlarına göre bir ay öne çekilebilecek veya uzatılabilecek. 

‘’CAN GÜVENLİĞİNİZ İÇİN KIŞ LASTİĞİ KULLANMALISINIZ’’

Uygulama hakkında açıklamalarda bulunan Direksiyon ve Trafik Bilgisi Eğitmeni Metin Demirtaş, ‘’Zorlu kış koşullarında hem kendimizin hem de diğer trafik paydaşlarının can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak için mutlaka hususi araç sahiplerinin de, ticari araç sahipleri gibi kış lastiği kullanmasını tavsiye ediyoruz, beraberinde zincir, takoz, çekme halatı ve diğer ekipmanları da mutlaka aracımızda bulundurmalıyız. Kış, kar lastikleri 7 dereceye kadar olan hava şartlarında mevsimsel yaz lastiklerine göre daha güvenli olup, kar ve buzda yol tutuşunu arttırıp, fren mesafesini kısaltmaktadır. Yaz lastikleri üretildiği malzeme bakımından 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleşmektedir.’’ İfadelerini kullandı.

''DİŞ DERİNLİĞİ EN AZ 3 MİLİMETRE OLMALI''

Ayrıca balans ayarı ve lastiklerin diş derinliğinin önemli olduğunu da kaydeden Demirtaş, ‘’Aracımıza takacağımız lastiklerin tümünün balans ayarları, diş derinliği en az 3 mm ve kalitesi aynı olmalıdır, böylece yolda sağa, sola çekme olmadan, frenleme esnasında güvenli yol tutuşu sağlayabilelim. Kış lastiklerimiz standart araç lastiğimizden daha geniş tabanlı olmamalıdır. Olası bir olumsuz durumda geçiş üstünlüğüne sahip olan araçların acil durumlarda kullanabilmesi için mutlaka emniyet şeritlerini ve banketleri açık bırakmalıyız. Ayrıca araçlarımızda gündüz yolculuk sırasında da kısa farlarımız açık şekilde seyahat etmeliyiz.’’ dedi.