Kapaklı Gazetesi - Kapaklı TV’de canlı olarak yayınlanan Adem Çil ile Sorulmayanlar programının bu haftaki konukları Millet İttifakı’nın Kapaklı temsilcileri oldu. CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz ve İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin’in konuk olduğu programda, Kapaklı, Tekirdağ ve ülke gündemi değerlendirildi.

“DAHA DA KÖTÜYE GİDİYORLAR”

Programda Kapaklı Belediyesinin son 2 yılını değerlendiren CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz, “Biz Mustafa Çetin yönetimindeki Kapaklı Belediyesinin ilk 1 yılını da değerlendirmiştik. O zaman 70-80 taneye yakın muhalefet konumuz olmuştu. 31 Mart 2021 tarihinde de 2. Yılını değerlendirdik. Orada da ilave maddelerle muhalefet görevimizi yapmıştık. Maalesef 2 yıl boyunca yaptığımız 120’ye yakın muhalefet konusuna bir cevap verilemedi. Neler iyi gidiyor, neler kötü gidiyor diye baktığımız zaman; yakamızdaki rozeti çıkarıp bir vatandaş gibi değerlendirmemiz lazım. Geçmiş 15 yıllık dönemin bıkkınlığından dolayı bir mutluluk mu var, yoksa kim olursa olsun bu mutluluk mu var, yahut mevcut belediye başkanını destekleyenler şu anda gerçekten mutlu mu buna bakmak lazım. İyi gidiyor demek isterdim ama sayısız hatalar var. Her gün uyandığımızda maalesef ki yeni bir gündem maddesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Kendilerini uyardığımız halde düzeltmelerini beklerdik, daha da kötüye gidiyorlar.” dedi.

“BURASI KAPAKLI’ DİYEBİLECEĞİMİZ BİR ŞEY GÖREMEDİM”

İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin ise, Kapaklı Belediyesinin son iki yılını şu sözlerle değerlendirdi: “Bu programa ikinci katılışım. İlk katılışımda Kapaklı Belediyesi ile ilgili bir değerlendirmede bulunmuştuk. Bizim derdimiz, Kapaklı’nın iyi olmasıdır. Mustafa başkanın seçildiğinden bu yana hep bir şeyler yapıldığı kamuoyunda paylaşılıyor. Kapaklı’yı dolaştığımızda gözle görülür herhangi bir şey yok. Kapaklı’yı Kapaklı olarak görebilmemiz adına bir şeyler ortaya konulması gerekiyor. Burası genç bir ilçe ve projeler hakkında defalarca kendi fikrimizi beyan ettik. ‘Evet burası Kapaklı’ diyebileceğimiz bir şey henüz göremedim, gören varsa da söylesin. Daha önce sorduğumuz sorulara cevap veren de yok. İnşallah bundan sonraki dönemde eleştirilerimizi dikkate alarak hizmet etmeye çalışır da ‘Burası Kapaklı olmaya başladı’ diyebileceğimiz bir şeyler ortaya çıkar.” ifadelerini kullandı.

“BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ”

Programın moderatörü Gazeteci Adem Çil, ilçe başkanlarına Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Kapaklı’ya yapmış olduğu yatırımları sordu. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile Kapaklı Belediyesi arasında bir koordinasyon eksikliği olduğuna değinen Çetin, soruyu şu şekilde yanıtladı: “Kapaklı’ya hiçbir yatırım yeterli değildir. Benim anlayışıma göre Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, büyükşehir olduğumuz için ilçemizdeki yatırımların büyük bir çoğunluğunu yapmak zorunda. Bu koordinasyonu ilçe belediyesi ile birlikte yapması lazım. İlçemizin nelere ihtiyacı olduğunu ancak ilçe belediyesi bilir. Benim anladığım kadarıyla ilçe belediyesi ile büyükşehir belediyesi arasında bir kopukluk var. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Kapaklı’ya yaptığı yatırımları yok sayamayız ve bundan sonra da olacağına inanıyorum. Birlikte hareket edilmesi taraftarıyım.” dedi.

“SÖYLEMDE VAR, EYLEME GEÇİRİLMEDİ”

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’in birlikte çalışma söylemlerini fiile dökmediğini söyleyen Çetin, “Kapaklı Belediyesinde şu anda Mustafa Çetin başkanlığında hizmet götürülmeye çalışılıyor. Bir ilçe başkanı olarak hiçbir toplantıyı kaçırmamaya çalışıyorum. ‘Kapaklı Belediyesinin şunlara ihtiyacı var gelin birlikte çalışalım’ sözleri havada kalıyor, gerçekten uygulama bakımından tarafımıza belirtilen bir şey yok. Söylemde var, eylemlere hiçbir şekilde geçirilmedi. Belki Kapaklı Belediye Başkanı ‘Ben yaptım’ düşüncesi içinde olabilir. Kapaklı söz konusu olduğunda herkes iş birliği yapmak zorunda.” diye konuştu.

“KADIR BAŞKAN PROJELERLE BİZİ ŞAŞIRTACAK”

CHP Kapaklı İlçe Başkanı Yılmaz ise, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Kapaklı’ya yapmış olduğu yatırımları şu sözlerle sıraladı: “Yusuf başkanımın da ifade ettiği gibi genç bir ilçeyiz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi de bu bakımdan yeni kurulan bir yapıdır. Daire başkanlarının atanması ve kadronun oluşturulmasını düşünürsek hızlı bir ilerleme kat edildi. Mustafa Çetin’in 8 ay boyunca tebrikleri kabul ettiğini düşünürsek, Kadir başkan da aynı tebrikleri kabul etse 1-2 sene geriden geliyor olacaktık. 7 yılda yapılanlara baktığımızda her ilçede yapılan okullardan bahsetmek istiyorum. Büyükşehirin okul yapmak gibi bir mecburiyeti yoktur ama en büyük okul olan İsmet İnönü İlkokulu Kapaklı’ya yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi yapıldı ve bu 30-35 milyon TL’lik bir yatırımdır. Bugün tüm meclis toplantılarını orada yapıyoruz, nikah işlemleri orada gerçekleşiyor, daire başkanlarının bazıları da orayı kullanıyor. Kadir başkan reklam kısmını sevmiyor. Birileri bizim yaptığımız altyapının üstüne asfaltı döküp Kapaklı Belediyesi logosunu yapabiliyor. Bizim 35 milyar TL para harcayıp yaptığımız kültür merkezinin üzerindeki büyükşehir logosunu kapatabiliyor. İnternet var, bu nedenle insanlar artık bazı şeyleri görebiliyor. 2021 yılı içerisinde Kadir başkan 11 ilçe içerisindeki en yüksek 4. Payı ayırmıştı. İlerleyen zamanlarda Kapaklı halkı şunu görecek ki o kriterlere bağlı kalınmayacak. Kadir Albayrak’ın peş peşe projelerle bizi şaşırtacağının müjdesini vermek istiyorum.”

“ERBAY CADDESİ ASFALTLA KAPLANACAK”

Erbay Caddesi’ndeki çalışmalarla ilgili de bilgi veren Yılmaz, “Bize en çok sorulan sorulardan bir tanesi Erbay Caddesi’nin asfalt olup olmayacağı. Ondan önce SBS Beton ne zaman yapılacak deniliyordu, ondan önce ise bu çamurdan ne zaman kurtulacağız diyorlardı. Aşama aşama ilerlediği için talepler de değişiyor. Her şey bittiğinde aydınlatma sorulacak. İnsanlar bunları talep etmekte haklılar. Büyükşehir belediyesi ile görüştüğümüzde, şu anki SBS betonun bir süre kalması gerektiğini söylediler, sonra üzerine asfalt atılacağını belirttiler. Aydınlatmalar Pınar Bulvarı’ndaki gibi olmayacak, TREDAŞ’ın kendi direkleri olacak. Bunun sebebi TREDAŞ kendi direklerini koyduğunda aydınlatma bedelini kendileri karşılıyor. Eğer dekoratif bir aydınlatma yapılırsa oradaki elektrik sarfiyatının bedelini Kapaklı Belediyesi ödemek zorunda kalacaktı.” ifadelerini kullandı.

“BU BİR BAŞARI DEĞİL”

33 dönümlük arsa satışı ve meclisin kararı ile ilgili konuşan Yılmaz, “Göreve geldiğimiz günden beri yapıcı bir siyaset yapıyoruz. AK Parti döneminde satılan yerlere baktığımızda bazılarına evet demişizdir, bazılarına çekimser kalmışızdır. Biz yapıcıyız ama her meclis toplantısında bazı şeyler bozuk plak gibi tekrar tekrar çalıyor. Biz her meclis toplantısında yeni makamların açıldığını, atamaların yapıldığını ve yeni yerlerin satıldığını görüyoruz. Mayıs ayında herhalde tüm meclisin burasına kadar geldi. Bizim ret oyumuz kesindi, ancak diğer taraftan Cumhur İttifakı’ndaki Milliyetçi Hareket Partili meclis üyeleri, kendileri aydınlatılmadığı için ret oyu kullanacaklarını belirttiler. Bu tavırlarına katılıyorum çünkü Milliyetçi Hareket Partisi’nin mecliste net bir duruşu vardır ve kimse bu konuda kendilerine bir şey diyemez. Reddedilmesi konusuna gelince bu bir başarı değil. Ben yalnızca bizim dışımızdaki 6 meclis üyesi de bizimle aynı fikirde olduğundan dolayı mutlu oldum. Bir şey başarmadık. Kapaklı için aldığımız yer Kapaklı’da kaldı.” dedi.

“HANGİ ADAMLARA SÖZ VERDİN?”

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’in yer satışı ile ilgili söylemlerinin yanlış olduğunu söyleyen Yılmaz, “Başkan ticaretten geliyor ve bir ürün satmak için tüm özelliklerini anlatmak gerekiyor. Başkanımız bir şey satmaya karar veriyor, ürününü aşağılıyor. Arsa satışı konusunda ‘Yukarıdan yüksek gerilim geçiyor’ diyor, ‘Yakınında pis bir dere var’ diyor. Senin bu satmaya çalıştığın kişi meclis toplantısını izliyorsa vazgeçebilir. Önce bir işin reklamını yaparsın, dersin ki ‘Burası iyi bir projedir’. Milliyetçi Hareket Partisi’nin hassas olduğu konu bu. Bizi boşverin, kendi ittifaklarında bulunan partiye de bilgi vermediler. Çıkıp ‘Ben personelimin maaşını ödeyemiyorum’ deseydi anlardık. Biz muhalefet olabiliriz ama anlayışlı insanlarız. Kapaklı için bir şey yapılacaksa bizler de yaparız. O yüzden çıkan sonuç güzel bir sonuçtu. Yarın öbür gün kıymetli, güzel bir proje gelirse orada kullanırız. Bir de orada enteresan bir cümle kullandı. ‘Yatırımcılar buraya şu kadar para veriyor’ dedi. Biz mecliste yeni görüşüyoruz, sen hangi adamlara söz verdin? Burada da bir çelişki var. 50 milyon TL’lik asfalt ihalesi gibi göndermeli bir ihale mi yapıyorsunuz?” dedi.

“YARGI SÜRECİNİN BEKLENMESİ TARAFTARIYDIK”

Programda Kapaklı Belediyesi Özel Kalem Müdürü Ufuk Bayraktar’ın özel evrakta sahtecilikten dolayı aldığı hapis cezası da değerlendirildi. Konuyu yorumlayan İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, “Öncelikle bu konu yargının konusu ama ilk başlarda da fikrimizi beyan etmiştik. Süreç devam ettiği için belediyeye alınmasına itiraz etmiştik. Neticede belediyeye alındı. Almış olduğu ceza önemli bir ceza, yargının ne karar vereceğini bekleyip göreceğiz. Fakat sonuç en başından bizim söylediğimiz yere geldi.” diye konuştu.

Aynı konuda yorum yapan CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz ise, “Bu konu yeni olan bir olay değil. 5-10 yıllık bir olaydan bahsediliyor. Ufuk Bayraktar’ı kişilik olarak tanıyoruz, ilçemizin bir esnafı. Ancak Özel Kalem Müdürlüğü görevi için soruşturması bir süre beklemişti, sonra nasıl oluyorsa onaylandı. Bizim asıl konuşmamız gereken mevcut yönetimin vizyonu olmalı. Kronolojik olarak bakarsak AK Partili bir meclis üyesi CHP Genel Başkan Yardımcısına hakaret etti. Yine aynı meclis üyesi Andımız ile ilgili çok talihsiz açıklamalar yaptı. Yeni bir belediye ve kadrolarının yaptıklarına bakıyoruz. Bu tarz mahkemeler ortaya çıktı. Ramazan ayındaki kumar olayını hatırlıyoruz. İthal belediye başkan yardımcıları getirildi. Herkesin seçildikten sonra kendisine dikkat etmesi gerekiyor. Kadroya baktığımızda onlarca madde sıralayabiliriz.” dedi.

"BUNLAR TALİHSİZ CÜMLELERDİR"

Ayrıca Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’in son meclis toplantısındaki ‘Çerkezköylüsün orada siyaset yap’ söylemine canlı yayında cevap veren Yılmaz, “Kapaklı’ya geldiğimiz 33 yıl içerisinde nüfus 2-3 bindi, şimdi oldu 125 bin. Kapaklı, geçmişte bu mikro milliyetçilikle ilgili ağır bedeller ödedi. Canlar kaybedildi, değerli insanları kaybettik. Bundan bir ders çıkarmış olmamız gerekirdi. Biz o zamanlar küçüktük ve konulara vakıftık. İlk meclis oturumunda konuştuğumuz konu arsa satışıydı. Bunun oylanıp kapatılması gerekirken, 250 liralık bir arsa satışını söylediler, 15 Temmuz’da geçen dönemki belediye başkanının Bulgaristan’da olduğunu söylediler. Yani eski belediye başkanının Bulgaristan’da olup olmamasının bu arsa satışı ile ne alakası var? Başkan toplantılara çok agresif geliyor. ‘Sen nerelisin? Ben nereliyim? Sen Çerkezköy’de siyaset yap’ gibi sözler, bir belediye başkanına yakışmayan sözlerdir. Cumhuriyet Halk Partisi tüzüğünde büyükşehirde yaşayan herkes, il sınırları içerisinde istediği yerde siyaset yapabilir. Doğrusu nedir derseniz tabi Kapaklı’da yaşamaktır, onlarla sohbet etmektir, kahvelerde oturup bir çay içmektir. İbrahim abinin ben yüreğini biliyorum, kendisi de eski bir göçmendir. Bu söylemler bizi bir yere getirmez. Biz Samsunlu ağabeylerimizle, kardeşlerimizle bir arada olmaya; Karslıların kaz gecelerinde olmaya ve Ordulu arkadaşlarımızın hamsi şöleninde olmaya çalışmışız. Kendisinin insanları dostça yaşamaya teşvik etmesi gerekir. Bunlar talihsiz cümlelerdir.” diyerek konuşmasını noktaladı.

“GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞTI”

Konuyla ilgili konuşan İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin ise, doğum günü programında Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’in bu tarz söylemleri olduğunu belirterek: “Mecliste konu oraya nereden geldi bilmiyoruz. Erdinç başkanın anlattığı gibi orada yaşıyorsun, burada yaşıyorsun lafları hoş değil. Önemli olan hizmet yarışıdır. Eğer o insan buraya hizmet etmek istiyorsa, ‘Sen burada hizmet edemezsin’ diyemezsin. Hizmet ettiğin yerde oturmak doğru bir yaklaşımdır ama bu söylemlerle konuyu değiştirip gündemi farklılaştırmak hoş değil. Bence o gün alınacak kararı etkilemek adına söylenmiş bir ifadedir. Gündemi değiştirmeye çalıştı.” dedi.