Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesi, 2. Olağan Genel Kurulu’nu 23 Aralık Cumartesi günü saat 10.00’da Business Ekspress Lale ve Orkide Salonunda yapıldı.

Yoğun bir katılımla gerçekleşen kongreye Çakıllı Belediye Başkanı Mehmet Bayram, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Emir Tarcan, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, TEKSİF Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan, Çerkezköy ve Kapaklı Belediye Başkan Aday Adayları, Arçelik Elektronik İşletmesi İdari İşler Sorumlusu Aykut Topaloğlu, Arçelik Kurutma Fabrikası İnsan Kaynakları Müdürü Taner Özbabacan, Hema Endüstri Genel Müdür Yardımcısı Göktuğ Yalçın, Hattat Traktör Genel Müdür Yardımcısı Fatih Baran, Başoğlu Kablo Üretim Müdürü Volkan Terzioğlu, Vize Esnaf Sanayi Odası Başkanı Hasan Basri Korkmaz ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılım sağladı.

Kongrenin açılış konuşmasını Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden gerçekleştirdi. Özden, “Bir önceki genel kurulumuzun ardından, başta Covid-19 salgını olmak üzere, ülkemizde ve dünyada pek çok önemli gelişme oldu. Salgın döneminde ülkemiz daha neyle karşılaştığının farkında değilken, saygıdeğer Genel Başkanımızın öngörüsü sayesinde, işveren kuruluşu MESS ile bir protokol imzalandı. Bu protokol sayesinde arkadaşlarımız işten çıkarılma korkusu olmadan, maddi anlamda bir kayıp yaşamadan rahat bir nefes aldılar.Günay Özden Güven Tazeledi2

Salgının ardından başlayan çip krizi, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, enerji krizi, hammadde tedarikinde ortaya çıkan problemler, işyerlerinde sorunları daha da artırdı, ekonomik kriz daha da derinleşti. Ülkemizde yaşanan bu ekonomik krizden en başta emekçiler olarak biz etkileniyoruz. İşsizlik tehlikesi, yüksek enflasyonla birlikte düşen alım gücü yetmiyormuş gibi bir de vergideki adaletsizlik nedeniyle, yaşamımızı sürdürmekte zorlanıyoruz.

“SEBEBİ OLMADIĞIMIZ KRİZİN MAĞDURU DA OLMAK İSTEMİYORUZ”

Anayasamıza göre az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerekirken bir de dolaylı vergilerle emekçinin beli daha da bükülüyor. Biz her türlü koşulda tezgahının başında üreten emekçiler olarak Genel Başkanımız Sayın Pevrul Kavlak’ın da dediği gibi krizsavar değiliz ve sebebi olmadığımız krizin mağduru da olmak istemiyoruz” dedi.

“Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız bu zorlu yılın ardından ülkemiz refah içinde yarınlara ancak ve ancak üretmekle ulaşacaktır” diyen Özden, “Ülkemizin yönetiminde sorumluluğu olanların, vergide ve milli gelir dağılımında adil olmasını, emeğin sömürülmemesi, emekçinin hakkının yenmemesi ve özgürce örgütlenebilmesi için önümüze çıkan engelleri kaldırmak adına gerekli adımları atmasını temenni ediyorum.

“KAZANMAK VE KAZANDIRMAK İLKESİNDEN DE ASLA ÖDÜN VERMEMİŞTİR”

Ülkemizde hem ekmeğin adilce bölüştürülmesi için mücadele eden, hem de ekmeğin üretilmesi için her zaman elinden gelen tüm gücü ortaya koyan Sendikamız Türk Metal;

Üstlendiği milli misyonla tüm bu ihtiyaçlara cevap vererek, ülkemiz adına daha güzel yarınlar için her platformda mücadelesini sürdürmektedir.Türk Metal Sendikamız kurulduğu ilk günden bugüne 280 bin üyeye ulaşmış ve mücadele içinde geçen 60 yıllık tarihinde üretmek, kazanmak ve kazandırmak ilkesinden de asla ödün vermemiştir. 

Sendikamız Türk Metal, Genel Başkan’ımız Pevrul Kavlak önderliğinde, imzaladığı sözleşmeler ile de “Vurduğu Yerden Ses Getirir” hale gelmiştir. Her geçen gün daha da büyümüş, güçlenmiş ve kurumsallaşmıştır” diye konuştu.

Kaymakam Gürdal, Uzunhacı Mahallesini ziyaret etti Kaymakam Gürdal, Uzunhacı Mahallesini ziyaret etti

Özden konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Kuruluşundan bugüne kadar vermiş olduğu, hak ve demokrasi mücadelesiyle, Türkiye’de ve dünyada saygın bir yer edinen sendikamızın bayrağını Kapaklı Şubesi olarak, daima bir ileri noktaya taşımak için verdiğimiz mücadele sonucunda 3M ve Tansel Kablo fabrikalarımızda örgütlenme süreçlerimizi tamamladık ve toplu iş sözleşmelerini imzaladık. 

“ÖRGÜTLENME BİZİM OLMAZSA OLMAZIMIZDIR”

Ayrıca birçok işyerimizde de örgütlenme faaliyetleri kapsamında yeterli çoğunluğa ulaşmamız ve Çalışma Bakanlığı’ndan yetki belgesini almamıza rağmen, işverenlerin işçilerin demokratik iradesine saygı duymayarak yetki tespitlerine itirazı sonucu hukuki süreç başlamıştır. Biz de bu süreçlerde sendikamızın tüm gücü ile hak arama mücadelemizi devam ettiriyoruz. Adaletine güvendiğimiz Türk mahkemeleri en sonunda bu işyerlerini de Türk Metal Sendikası bünyesinde göreceğimiz adaletli kararlarını verecektir. Örgütlenme bizim Olmazsa Olmazımızdır…!

Bizim amacımız işçi sınıfının sömürülmesine karşı durmaktır. Alınteri ile geçinen emekçinin ürettiğinden hakça payını alması için bölgemizde metal işkolunda faaliyet gösteren sendikasız tek bir işçi kalmayana dek mücadelemizi sürdüreceğiz.
Ülkemizde bazı işverenler unutuyor ama biz yine tekrarlıyoruz. Herkes şunu iyi bilmelidir ki Biz Türk Metal’iz… Kırılmayız, Bükülmeyiz, Yılmayız, Yorulmayız ve Vazgeçmeyiz. Durmak nedir bilmeyiz. İnadına Örgütleneceğiz, Örgütleneceğiz, Örgütleneceğiz.

“BU GÜZEL HİZMETLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Sendikamız Türk Metal dünyada örneği görülmemiş Sosyal Sendikacılık anlayışıyla bölgemizde üyelerinin yararına yaptığı hizmetlere de devam etmektedir.  Kapaklı Bölgemizde Sendikamız arazisi üzerine üyelerimizin hizmetine sunulacak olan yüzme havuzu, fitness ve düğün salonunun da olacağı otel inşaatı bir yandan devam ederken, yine Kapaklı İlçemizde başlayan Meslek Lisesi İnşaatı bu yıl tamamlanarak 2023 Yılı Eğitim-Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. G Ü N A Y Ö Z D E N G Ü V E N T A Z E L E D İi

Türk Metal Sendikası PEVRUL KAVLAK Mesleki ve Anadolu Teknik Lisesi adı ile bölgemizdeki çocuklarımız; son derece modern ve teknolojik altyapısı olan mesleki eğitim hayatlarına başlamıştır. Genel Başkanımız, liderimiz Sayın Pevrul Kavlak’a bölgemize sağladığı bu güzel hizmetler için çok teşekkür ediyoruz.

Ayrıca Sosyal Sendikacılık ilkesiyle hareket eden sendikamız üye eğitim programlarına da hız kesmeden devam etmektedir. Şubemiz kurulduğu günden bu yana; 2925 üyemizi Sendikamızın Ankara, Ereğli, Bodrum, Didim ve Kıbrıs’ta bulunan otellerinde eş ve çocuklu programları da dahil ettiğimizde toplamda 6900 kişiyi ücretsiz bir şekilde ağırlamıştır. 

"BİZİM, BİZDEN BAŞKA DOSTUMUZ YOK"

“Çağdaş Sendikacılık” vizyonunu ortaya koyan, sadece üyelerine değil eş ve çocukları için de her platformda sağladığı ekonomik ve sosyal imkanlar nedeniyle Çağdaş Başkanımız, önderimiz Sayın Pevrul Kavlak’a bölgemizde bulunan tüm metal işçileri ve aileleri adına sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Bu salonu dolduran metal emekçileri olarak ulu çınar Türk Metalimizin birer parçasıyız. Koşulların her geçen gün zorlaştığı bu günlerde, vatanımıza, bayrağımıza, alın terimize, sendikamıza, kısacası birbirimize sımsıkı sarıldık. Bizim, bizden başka dostumuz yok.

Şube genel kurulumuz bugün MESS’le yürütülen Grup Toplu iş Sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Bu vesile ile bu kürsüden; Genel Başkanımız Sayın Pevrul Kavlak’ın adına Cumhuriyet Sözleşmesi dediği bu sözleşmede; ürettiğimizden hakça pay almak, İnsanca yaşam koşullarına ulaşmak için “tam bir uyum ve disiplinle” tüm üyelerimizle birlikte Sendikamızın yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum.

“YILMADAN, YORULMADAN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Genel Başkanımızın aydınlattığı bu hak yolunda sendikamıza inanıyor ve güveniyoruz. Bu sözleşmeden de zaferle çıkacağız. Zafer Bizim OlacaK. Biz Kazanacağız. Biz bir ve beraber oldukça, Sendikamız Türk Metal; Üretmek, Kazanmak ve Kazandırmak aşkıyla, İnsana Sevgi, Emeğe Saygı ilkesiyle metal emekçisinin kalesi olmaya devam edecek. “Her Fabrika Bir Kaledir”, bizler de o kalenin yılmaz bekçileri olarak, yılmadan, yorulmadan mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Genel Kurulumuza katılımıyla bizlere onur veren tüm misafirlerimize ve üyelerimize canı-ı gönülden teşekkür ediyorum. Kapaklı Şubemizin 2. Olağan Genel Kurulu’nun sendikamıza, üyelerimize, bölgemize ve çalışma hayatına hayırlar getirmesini temenni ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

DİVAN HEYETİ BELİRLENDİ

Özden’in konuşmasından sonra Divan Heyeti belirlendi. Divan Başkanlığına Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcı Uysal Altundağ, Divan Başkanvekilliklerine Genel Başkan Yardımcısı Mürsel Öcal ile İstanbul 1 Nolu Şube Başkanımız Mehmet Ali Akman,  Divan Katip üyeliğine ise Dinex Egzoz işyeri delegesi Mehmet Koç ile Arçelik işyeri delegesi Sinem Tabak seçildi.Günay Özden Güven Tazeledi 3

“KAPAKLI SOKAKLARINI İNLETMİŞTİ”

Divan Başkanı olarak Kapaklı Şubesi’nin 2. Olağan Genel Kurulun açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ, “Bundan tam 4 yıl önce Kapaklı’da şubemizin olağan genel kurulunda Türk Metal’in mücadele ateşi yakılmıştı. Genel Başkanımız Pevrul Kavlak kürsüye çıkmış sendikamızın eylem raporunu açıklamıştı ve tüm Türkiye’ye haykırmıştı. “Eylemse eylem, grevse grev, hodri meydan” demişti. O gün bu salon sendikamıza genel başkanımıza bağlılığını ve kararlılığını göstermiş “İşte başkan işte sendika” sloganlarıyla Kapaklı sokaklarını inletmişti. İşte o yüzden içinde bulunduğumuz bu salon fedakarlığın, birlikte ve beraber hareket edildiğinde neler başarılabildiğinin, emeğin örgütün gücüyle birlikte olduğunda nasıl kazanımlar elde edildiğinin en önemli göstergesi, en önemli kanıtıdır. Kapaklı emekçileri, bu kentin yılmaz Türk Metalcileri, bu kenti Türk Metal’in emek mücadelesinde sarsılmaz bir kale haline getiren sizlersiniz. Biz o gün sizlerden aldığımız güç ile sizin desteğinizle tarihi sözleşmelerimizden birini genel başkanımızın önderliğinde imzalamıştık. Sizden aldığımız güçle birlikte sizler için, Türkiye işçi sınıfı için yelken açmıştık. Ben bugün burada sizlerle birlikte olmaktan, sizlere seslenmekten büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. Sizlerle Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın selamlarını, sevgilerini ve dayanışma dileklerini iletiyor, Türk Metal Sendikası adına hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” dedi.

“TÜRK METAL RÜZGARI ESİYOR”

Verdikleri mücadelenin, işçi sınıfını hak ettiği yaşam standartlarına ulaştırma mücadelesi olduğunu söyleyen Altundağ, “İşçi sınıfının insanca yaşamaya layık bir savaş sürmesi içindir. Bizim mücadelemiz üretmek, kazandırmak ancak diğer yandan da kazanmak, hakkımızı almak içindir. Alın terimizin karşılığını almak, hakça paylaşmak, insanca yaşamak içindir. İşte biz bu nedenle örgütlenmeye, sendikasız metal işçilerini sendikamızın çatısı altında birleştirmeye devam ediyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yılda iki defa yayımlanan sendikaların üye sayılarına ilişkin istatistiklerde tam bir Türk Metal rüzgarı esiyor. Temmuz ayında yayınlanan istatistiklerde sendikamızın üye sayısı 268.385 olarak açıklandı. Yani ailemizin üye sayısı ocak ayına göre yaklaşık 10 bin, geçen senenin temmuz ayına göre ise yaklaşık 23 bin kişi daha arttı. Büromuzun verilerine göre bu sayı şu anda 280 binin üzerine çıktı. Sendikamız şahlanıyor, sendikamız Genel Başkanımızın önderliğinde büyümeye devam ediyor. Yalnızca Türkiye sınırları içerisinde değil, Avrupa’da ve dünyanın pek çok yerinde Türk Metal rüzgarı esiyor” diye konuştu.

"BEDELİ HEP BİZ ÇALIŞANLAR ÖDÜYORUZ"

Altundağ, “2020 yılından itibaren pandemiyle birlikte ağırlaşan yaşam şartları, ekonomide yaşanan durgunluk ve üretim krizleri bir virüs gibi önce biz emekçileri vurmaya başladı. Pandeminin ardından tüm dünyada küresel bir kriz yaşandı. Neredeyse tüm ekonomik dinamikleri alt üst eden Rusya-Ukrayna savaşı ile artan kur riski, bu da yetmezmiş gibi ne yazık ki ülkemize 50 milyar dolarlık bir yük getiren büyük bir deprem felaketi bunların yanına eklendi. Yaşadığımız acının yanı sıra ekonomik olarak da bu depremden çok büyük zarar gördük. Sonunda ortaya çıkan yüksek enflasyonla birlikte bugünlere kadar geldik. Krizlerden, sorunlardan, enflasyondan, hayat pahalılığından bir türlü başımızı kaldıramadık. Çünkü her zaman olduğu gibi krizin tüm faturası bize, yani emeğiyle geçinenlere kesiliyor. Böylesi dönemlerde bedeli hep biz çalışanlar ödüyoruz. İşten atılanlar, işsiz, aşsız, ekmeksiz kalanlar ödüyor. Markete gittiğinde alışveriş yapamadan evine eli boş dönenler ödüyor” dedi.

“KRİZİN FATURASI BİZLERE KESİLMEYE ÇALIŞIYOR”

Altundağ, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Ülkemizde TÜİK tarafından 2022 yılı için açıklanan büyüme rakamlarına baktığımızda bu krizin bedelini kimin ödediği açıkça zaten görünüyor. TÜİK tarafından açıklanan rakamlardan her dönem olduğu gibi sermayenin büyümeden arttığı pay artmış, çalışanların aldığı pay ise maalesef azalmış. 31 Ağustos’ta açıklanan 2023 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamlarına baktığımızda bizim için yine bir şeyin değişmediğini görüyoruz. Yüzde 3.8 olarak gerçekleşen büyümeden işçi sınıfının aldığı pay yüzde 34’lere kadar gerilerken, sermaye payını yine arttırmış yüzde 38,2’Den yüzde 43,8’e çıkartmış yani yaşanan bu süreçte biz yoksullaşmışız ve krizin bedelini bu hesaba göre biz ödemişiz. Krizin faturası bizlere kesilmeye çalışıyor. Günay Özden Güven Tazeledi

“ANLAŞMA SAĞLANAMADI”

Hepiniz biliyorsunuz, Sendikamızda örgütlü yaklaşık 150 bin metal emekçisi adına işveren sendikası MESS ile Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini yürütüyoruz. 31 Ağustos günü yürürlük tarihi sona eren sözleşme için yaz aylarında çalışmalara başladık. Hem Genel Merkezimizin bünyesinde faaliyet gösteren Araştırma ve Eğitim Merkezimiz hem de özel bir şirket aracılığıyla üyelerimize anket uyguladık. Daha sonra Genel Başkan Yardımcıları olarak bölgelerde temsilci arkadaşlarımızla bir araya geldik. Temsilci arkadaşlarımızın taleplerini topladık. Bu talepleri taslağımıza yansıttık, MESS’e sunduk ve müzakere sürecine başladık. Türk Metal Sendikası ve MESS arasında 26 Eylül 2023 günü başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 22 Kasım 2023 günü uyuşmazlıkla sonuçlandı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar yapılan 5 oturumda, 46 ana madde, 5 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 54 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 1 yönetmelik üzerinde anlaşma sağlandı. Görüşmelerde 33 ana madde, 47 ek madde ve 3 geçici madde olmak üzere toplam 83 madde ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamadı. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta geliyor” dedi. 

“HAK VE ADALETTEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ”

“Biz bugüne kadar yürütülen bütün sözleşme müzakerelerinde olduğu gibi bu sözleşme sürecinde de sosyal diyalog anlayışıyla hareket ettik. Çalışma barışını bozucu uzlaşmaz bir tavır ortaya koymadık. Biz, sözleşmenin günün ekonomik koşullarının gerektirdiği bir şekilde masada bitirilmesi için elimizden gelen çabayı ortaya koyduk. Ancak Sendikamızın bu duyarlı ve yapıcı yaklaşımı karşısında ne yazık ki muhatabımız olan MESS, Türk Metal’in kabul edemeyeceği bir teklifte bulundu. MESS öncelikle sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etti. Sendikamızın ücret artışı teklifine karşılık olarak da, ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında artış önerdi. Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 65, 2 ve 3. yıllar için de TÜFE oranı kadar artış teklif etti. MESS ayrıca, bazı esnek çalışma düzenlemelerinin sözleşmeye dahil edilmesini ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını düzenleyen maddenin sözleşmeden çıkarılmasını da talep etti. Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etti. Ve uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlattı. Biz kararlıyız. Üyelerimizin sendikamıza emanet ettiği alın terlerine halel getiremeyeceğiz. Emeğin hak ve özgürlüklerinden çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermeyeceğiz. MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımının devam etmesi halinde ise demokratik ve meşru eylemleri ortaya koymaya devam etmekten çekinmeyeceğiz. Direneceğiz, direne direne kazanacağız” 

Altundağ’ın konuşmasından sonra Çakıllı Belediye Başkanı Mehmet Bayram, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram ile Hema Endüstri işyeri Genel Müdürü Erdal Deniz kurulda konuşma gerçekleştirerek, genel kurul çalışmalarında başarılar diledi. 
Genel Kurul, Kapaklı Şubesi Faaliyet Raporu’nun genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edilmesi ile devam etti. Genel kurul delegesi Arçelik Elektronik işyerinden Dilek Alp ile Hema Otomotiv işyerinden Yiğit Kaman söz alarak genel kurul salonuna konuşma gerçekleştirdi.

Tek liste ile gidilen seçimde, Kapaklı Şube Başkanlığına yeniden Günay Özden seçilirken; Şube Sekreterliğine Salih Gündür, Şube Mali Sekreterliğine Yılmaz İnce, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Veli Bal ve Şube Eğitim Sekreterliğine Nurten Çetin Yüksek seçildi.