Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, 2023 yılı gelir dağılımı istatistikleriyle ilgili sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. 

Öztrak, yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

CHP’li Yontar: Okullar iktidarın reklam alanı mı? CHP’li Yontar: Okullar iktidarın reklam alanı mı?

Öztrak, “ Erdoğan’ın “Ben alışılmış bir cumhurbaşkanı olmayacağım” diyerek ucube rejimin taşlarını döşemeye başlamasından bu yana, ülkemizde gelir dağılımı hızla bozuluyor. Gelir dağılımı adaletsizliğinin göstergesi olan GINI katsayısı 2023’te rekor kırdı. Üyesi olduğumuz Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nda (OECD), 38 ülke arasında Meksika, Kosta Rika ve Şili ile birlikte gelir dağılımının en bozuk olduğu dört ülkeden biriyiz. Son on yılda ülkede; en zengin yüzde 20’lik kesimin geliri, en yoksul yüzde 20’nin 7 katıyken 9 katına çıktı. En zengin yüzde 10’luk kesimin geliri ise en yoksul yüzde 10’un 11 katıyken 17 katına çıktı.

 "YANDAŞA PEŞKEŞ ÇEKTİLER"

Zengin daha zenginleşirken, orta gelirli ve yoksul kesimler bu düzende dışlandı. Ne diyordu önceki Hazine ve Maliye Bakanı?: “Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyorlar. Çarklar dönüyor.” Ne diyordu Saray’ın kibirlisi?: “Grev tehdidi olan yere biz OHAL'den istifade ederek anında müdahale ediyoruz.” Bu yaklaşımın gelir dağılımını bozucu etkilerini, personel maliyetinin üretim değeri içindeki payının düşüşünden ve net kar oranındaki artıştan izlemek mümkün. Bir yandan emeği ve emekçiyi ezerken diğer yandan “Faiz sebep enflasyon sonuç” dediler, düşük faizli kredileri yandaşa peşkeş çektiler. 

"VATANDAŞLARIMIZ GELECEĞE UMUTLA BAKAMIYOR"

Sonunda zengini daha zengin, fakiri daha fakir ettiler. Gelir dağılımındaki bozulmanın dikkat çeken bir sonucu ise en düşük yüzde 25’lik gelir grubunda “tek kişilik hanehalkları” ile “sadece eşlerden oluşan hanehalklarının” payındaki artış; çocuklu ailelerin oranındaki düşüş. Sarayın kerameti kendinden menkul politikaları yüzünden, vatandaşlarımız geleceğe umutla bakamıyor; çocuk yapma planlarını erteliyor. Buna karşın Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre ülkemizdeki sığınmacıların doğum hızı, vatandaşlarımızın doğum hızının üç katına çıkıyor. 

"HAKSIZLIĞA DUR DEMEK İÇİN SON FIRSATTIR"

Ülkemizin gerçek beka sorunu budur. Orhan Veli Pireli Şiirinde soruyor: “Bu düzen böyle mi gidecek? Pireler filleri yutacak; Yedi nüfuslu haneye; Üç buçuk tayın yetecek…” Bu düzen böyle gitmez… Aynı misket oyununda olduğu gibi ekonomide de millet dışlanırsa, yandaşlar tüm misketleri üterse oyun biter. Ülke huzursuzluğa ve yokluğa mahkum olur. Emekçiyi, emekliyi ezen bu düzen sürdürülebilir değildir. Yaklaşan yerel seçimler bu haksızlığa dur demek için son fırsattır”