Asgari ücretin artırılması ve yılda iki kez güncellenmesi amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yeni bir kanun teklifi sunuldu. Teklifte, asgari ücretin 60 bin liraya yükseltilmesi ve temmuz ayından itibaren enflasyona bağlı zorunlu güncelleme yapılması istendi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon verilerini 3 Temmuz’da açıklaması beklenirken, mevcut göstergelere göre 6 aylık enflasyonun yüzde 15’i aştığı, temmuz verisiyle birlikte yüzde 16 seviyesinin üzerine çıkabileceği değerlendiriliyor.
Teklifin gerekçesinde, Türkiye’de çalışan nüfusun önemli bir bölümünün asgari ücretle geçindiği belirtilerek, gelir dağılımındaki dengesizliklere dikkat çekildi.
Açıklamada, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki iş gücü ödemelerinin payının son yıllarda gerilediği, sermaye gelirlerinin payının ise arttığı ifade edildi.
Ayrıca Türk-İş verilerine göre açlık sınırının 35 bin 174 liraya yükseldiği, mevcut asgari ücretin ise 28 bin 75 lirada kaldığı aktarıldı. DİSK-AR raporlarına göre ise işçilerin enflasyon ve vergi nedeniyle ciddi gelir kaybı yaşadığı belirtildi.
Kanun teklifinde, asgari ücretin 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının yarısına denk gelecek şekilde 60 bin liraya çıkarılması ve yılda iki kez otomatik güncelleme yapılması talep edildi. Teklifin TBMM’deki görüşme süreci ise merakla bekleniyor.







