Kapaklı Gazetesi - Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülke  genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğü’ne verildi. Konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ‘’Edirne İli Merkez, Uzunköprü, İpsala, Keşan ilçelerinde bugüne kadar toplam 6 proje ile 37 yerleşim biriminde 86.431 ha alanda proje tamamlanmış; Tekirdağ İli Çorlu İlçesinde 1 proje ile 1 yerleşim biriminde 4.232 ha alanda tamamlanmış; Kırklareli ili Lüleburgaz İlçesinde 1 proje ile 1 yerleşim biriminde 5.671 ha alanda arazi toplulaştırması tamamlanmıştır. Toplamda 8 proje ile 39 yerleşim yerinde 96.334 ha arazi toplulaştırılarak vatandaşımızın hizmetine sunulmuştur.’’ dedi.

‘’71 BİN 200 HA ALANDA DEVAM EDİYOR’’

Tekirdağ’ın 3 ilçesinde çalışmaların devam ettiğini kaydeden Aydın, ‘’Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli İllerinde yürütülen toplulaştırma projeleri 10 adet proje kapsamında, 202 yerleşim biriminde, 399.144 ha alanı kapsamaktadır. Devam eden projelerin tamamında çalışmalar başlamış ve hızla devam etmektedir. Edirne İlinde Uzunköprü, Meriç, Süloğlu, Havsa, Enez, Keşan, Lalapaşa ilçelerinde 8 proje ile 151 yerleşim biriminde 219.023 ha alanda proje devam etmektedir. Bu Projeler tamamlandığında Edirne İlinde toplulaştırma yapılabilecek alanın %71’i tamamlanmış olacaktır. Tekirdağ ilinde Süleymanpaşa, Malkara ve Hayrabolu İlçelerinde 1 proje ile 36 yerleşim biriminde 71.200 ha alanda devam etmektedir. Kırklareli İlinde Merkez, Babaeski ve Pehlivanköy İlçelerinde 1 proje ile 15 yerleşim biriminde 40.000 ha alanda devam etmektedir. ‘‘ dedi.

SULAMA YATIRIM MALİYETLERİNDEN TASARRUF SAĞLANACAK 

Sulama projelerinde kanal boylarının gereğinden fazla uzun olduğundan tesis maliyetini yükseltmekte olduğunu belirten Genel Müdür Aydın, ‘‘Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranında azalmaktadır. ’dedi.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI MODERN SULAMA METOTLARININ UYGULANMASINI KOLAYLAŞTIRIR

Dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın, ‘’Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır.‘’ dedi.