Kapaklı Gazetesi - 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle bir açıklama yapan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, tütün bağımlılığı sebebiyle her yıl 7 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Tütün bağımlılığının akciğer kanseri, bronşit ve KOAH gibi çeşitli hastalıklara sebep olduğunu söyleyen Vali Yıldırım, “31 Mayıs, tütün ürünü kullanımının sağlığa olan zararlarıyla diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiştir. Tütün bağımlılığı, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Sigara dumanında pek çok kimyasal madde mevcuttur. Bu kimyasal maddelerden bugüne kadar 70’den fazlası kanser yapıcı etkiye sahip maddeler olarak tanımlanmıştır. Tütün ürünleri, içerisinde bulunan çok sayıda kimyasal madde nedeniyle solunum yolları ve akciğerde çeşitli hastalıklar meydana getirmektedir. Bu hastalıklar arasında akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, KOAH, çeşitli enfeksiyonlar, kalp-damar rahatsızlıkları yer almaktadır. Ayrıca tütün dumanı, solunum yollarımızdaki savunma mekanizmalarının bozulmasına sebep olarak koronavirüs hastalığının ağır seyretmesi, solunum cihazına bağlanma ve ölüm riskini artırmaktadır.” dedi.

“SİGARA İÇENLERDE KORONAVİRÜS 2,4 KAT FAZLA”

Tütün kullananların koronavirüs hastalığını daha ağır yaşadığını söyleyen Vali Yıldırım, “Pandemi başlangıcından bu yana tüm dünyada biriken bilgi, gözlem ve araştırma sonuçları, sigara içenlerde Covid-19’un ilerleme ve ağır hastalığa dönüşme riskinin 2,2 ile 2,4 kat fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte bir tütün ürünü olan nargile, sadece koronavirüs açısından değil, hepatit, tüberküloz, herpes gibi diğer bulaşıcı hastalıklar açısından da büyük risk faktörüdür. Onlarca kişinin nefes alıp vermesinden dolayı marpucun içinde ve duvarlarında oluşan mikrop ve bakteri tabakası solunum yoluyla kolayca bir kişiden diğerine geçmektedir.” İfadelerini kullandı.

“SİGARAYI BIRAK HAYATI BIRAKMA”

Vali Yıldırım, açıklamasını şu sözlerle noktaladı: “Sigarayı bırakmak isteyip de bırakamayan vatandaşlarımız, Sağlık Bakanlığımız’ın ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak destek alabilirler. Ayrıca herhangi bir bağımlılığı olan vatandaşlarımıza ücretsiz psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon desteği Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde (YEDAM) Yeşilay personeli tarafından sunulmaktadır. Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nden hizmet almak isteyen vatandaşlarımız, 444 79 75 no’lu ücretsiz danışma hattını arayabilirler. Sigarayı bırak, hayatı bırakma! Bu vesileyle, tütün bağımlılarının bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmelerini temenni ediyor; sağlıklı, mutlu, tütünsüz günler diliyorum.”