Dernekler Köşesi’nde bu hafta, Kapaklı Ordulular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret ederek Dernek Başkanı Murat Soytürk ile güzel bir röportaj gerçekleştirdik.

Sorularımızı içtenlikle cevaplayan Kapaklı Ordulular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Soytürk, “Herkes iyi veya kötü bir taraf oluyor ama bir karar verirken Kapaklı’yı düşünmeliyiz. Çünkü artık burada yaşıyoruz, çocuklarımız burada eğitim görüyorlar ve onlar da burada yaşayacaklar. Buradan gidemeyiz” dedi.

Murat Bey, öncelikle bizleri kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Okurlarımıza kendinizden bahseder misiniz?

Adım Murat Soytürk. 15 Ekim 1974 Ordu Perşembe doğumluyum. İlköğretim ve lise hayatımı Ordu’da tamamladım. Lise öğretimimi tamamladıktan sonra Halk Eğitim Merkezi’nde Halk Oyunları öğretmenliği yaptım. Kapaklı’ya ise 2001 yılında geldim. Evliyim, 2 çocuk babasıyım. Şuanda da Kapaklı Reklam’ın Sahibi olarak yaklaşık 10 yıldır Kapaklı’da faaliyet göstermeye devam ediyoruz. Dernek Başkanlığı’na ise 2 sene önce getirildim. Daha öncesinde de 4 dönem boyunca başkanlarımızın yanlarında, dernek içinde olarak gerek yönetiminde gerekse yardımcılığında yer aldım. İlerleyen zamanlarda da insanların bize gelişen güveni dolayısıyla Dernek Başkanlığı’na beni layık gördüler ve göreve seçildi.2 yıldır derneğimizin başkanlığını yürütüyorum.

Ordulular’ı bir çatı altında birleştirmeye ne zaman karar verdiniz ve şuanda derneğinizin kaç üyesi mevcut?

Derneğimiz 2004 yılında kuruldu. Daha öncesinde Ordu’nun farklı ilçeleri adında 2 derneğimiz mevcuttu. İlk önce Yusuf Sevinç’in önderliğinde Korganlılar Derneği vardı, aynı zamanda da İlhan Yıldırım’ın başkanlığında Aybastılılar Derneği mevcuttu. Daha sonra Sırrı Issı abimizin başkanlığında, ben de aynı zamanda başkan yardımcısıydım onunla birlikte Ordulular Derneği çatısı altında bu derneklerimizi birleştirdik ve 2004 yılından bu yana da aynı çatı altında devam ediyoruz. Üye sayımız şuan 335 kişi. Kapaklı’da ise ortalama 7 bin civarında Ordulu var. Fakat bizler Ordulular Derneği adı altında tek çatıda birleştikten sonra faaliyetlerimizin daha çok ön plana çıktığını görüyorum ve bu sayının gün geçtikçe artacağına inanıyorum. Çünkü birleştiğimiz zaman birlikten kuvvet doğar mantığında derneğimizde daha çok faaliyet gerçekleştirdik.

Kapaklı Ordulular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde Ordulular için ne gibi faaliyetler düzenliyorsunuz?

Öncelikle Kapaklı Ordulular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimizin dernek tüzüğünün derneklere yüklemiş olduğu ana vazifelerin ifası için alt yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Derneklerin genel amacı hemşehrilerin toplanabilecekleri, mahalli kültürlerini yaşatabilecekleri, birbirleriyle yardımlaşmayı sağlayabilecekleri bir lokal derneği sağlamak. Kış aylarında yakacak ve giyecek yardımları, Ramazan aylarında kumanya yardımlarımız da devam etmekte. Genel olarak yaptığımız faaliyetler içerisinde piknik şöleni, hamsi şöleni, aşure günü, kültürel geziler ve Kızılay’a kan bağışı kampanyaları gibi birçok etkinliklerde bulunuyoruz. Açıkçası şunu da ifade etmeliyim ki derneklerde şölen gelenekleri ilk olarak bizim derneğimizde başladı ve diğer dernekler de bu şölenlere katılmış oldu. Tabi bizim yöresel olarak Hamsi Şölenimiz mevcut. Ayrıca Kızılay’a kan bağışı kampanyaları düzenliyoruz. Bu benim övünerek bahsettiğim bir etkinliktir. Hatta Kızılay’dan da bu yardımlarımız dolayısıyla birçok sertifika ve tebrik plaketi aldık. Geziler ismi altında da geçenlerde Çanakkale’ye bir otobüs hemşehrimizi götürdük. Kendileri ile şehitlerimizin yattığı o kutlu mekanlarda geziler düzenleyerek tarihimizi yad ettik. Kısacası böyle faaliyetlerimiz var ve bunlar hızla devam edecek. Ordulular olarak hem hemşehrilerimizi hem de Kapaklı’daki her vatandaşı da bu faaliyetlere davet ediyoruz. Ek olarak lokal yerimizi değiştirdiğimiz için artık Cumhuriyet Mahallesi Sema Sokak’taki yeni lokalimizde herkesi bir çay içmeye davet ediyoruz.

Ordulular, derneği yeterince sahipleniyor mu? Üyelerinizden gerekli desteği görüyor musunuz?

Aidat sistemimi oturtmak için ilk adımlarımızı attık. Genel olarak esnaflarımız ve iş adamlarımızdan yardımlar alırken, durumu pek iyi olmayan işçi kardeşlerimize pek yüklenmemeye çalışıyoruz. Yani Ordulular öncelikle bu konuda kendi içinde yardımlaşıyor diyebilirim. Sağolsun Ordulu esnaf arkadaşlarımız elini cebine atmaktan çekinmiyor. Hepsi de gerektiği yerde gereken yardımı yapıyorlar. Açıkçası bu kadar süredir derneğin ayakta durmasını da kendilerine borçlu olduğumuzu söyleyebilirim. Bu şekilde birbirimize destek oluyoruz.

Peki Kapaklı’da faaliyet gösteren bir Dernek Başkanı olarak soruyoruz, sizce Kapaklı’nın eksikleri nelerdir?

Kapaklı için öncelikle şunu söyleyeyim. Biz derneklerin, hatta birçok insanın en büyük şanssızlıkların bir tanesi buranın çok öncelerde ilçe olması gerekirken çok geç ilçe olması bence. Daha yeni ilçe olduğumuz için birçok eksiklerimiz var. İşte Kültür Merkezimiz henüz tamamlanmadı, görüyorsunuz ki İstanbul’daki birçok hemşehri dernekleri belediyelerin imkanlarından faydalanabiliyor, fakat bizler burada bu konuda mahrum kaldık. Bu da yeni ilçe olmanın vermiş olduğu eksikliklerden kaynaklanıyor. Yapacak bir şey yok inşallah bunlar yapılıyor şimdi. Yapıldığı için de derneklerin ileride çok rahat edebileceğini düşünüyorum. Ayrıca şunu söyleyeyim Kapaklı’daki hemşehri derneklerinde genel anlamda şunu hissediyorum, bir kere siyasi hedeflerle dernekleri kullanan çok insanlar olmuştur. Yine de son zamanlarda bizim derneğimizde de olduğu gibi çoğu dernekte siyasetin yapılmamasını öngörüyorum. Dernek yeri siyaset yeri değildir. Tabii ki siyaset konuşulur, herkes kendi içinde bir şeyler yaşar ama kimse ‘Benim arkamda böyle bir güç var’ dememeli. Bizim derneğimizde bu durum çok fazla yaşanmıyor ama çoğu dernekte bunu görüyorum ben. Dernekler siyaset alanı değildir bu yüzden derneklerde siyaset  konuşulması taraftarı değilim.

Son zamanlarda röportaj gerçekleştirdiğimiz diğer Dernek Başkanları, Kapaklı’da bir platform kurulmasına pozitif baktıklarını dile getirdi. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

Açıkcası ben şöyle söyleyeyim, bütün dernek başkanlarının bir araya gelmesinin söz konusu olacağını sanmıyorum. Geçtiğimiz günlerde de Facebook hesabım üzerinden bir paylaşım yapmıştım. Dedim ki ‘Kapaklı’da bir üst akıl oluşturulmalı’. Bunu yazdığımda birçok insan rahatsız olmuştu fakat birçoğu da destek verdi. Çünkü Kapaklı’da yaşayan bütün üst düzey eğitimci, gelir düzeyi yüksel insanların dernek başkanları ile bir araya gelip Kapaklı’nın eksiklerini konuşmalı. Bir durumu, yardımı veya hizmeti sadece Belediye ve Kaymakamlık’tan beklememek lazım. Bazı şeyleri üst akılların bir araya gelerek halletmesi lazım. Vatandaş gelmiş ve ihtiyacını çözemiyorsanız, bu burada bir üst akılın olması gerektiğinin belirtisidir. Kapaklı’nın önde gelen birçok esnafı var. Biliyorsunuz inşaat sektörü burada almış başını gidiyor, emlak sektörü de öyle. Bunların bir gücü var fakat kontrolsüz güç kötüdür. Bu yüzden bu eşrafa eğitimcilerin de dahil olması lazım. Baktığımızda herkes müteahhit ve emlakçı. Burada olay şu olmalı; Üst akıl gerekli. Yani eğitimci ve üst düzey insanlar bir araya gelmeli ve bir kurul oluşturulmalı. Baktığımız zaman hala bir Esnaf Odamız yok. İnsanlar bunu beklememeli. Biz Kapaklı’da yaşıyorsak bu hizmetler burada olmalı ve paramız da burada kalmalı. Kızılay’ımız ve Yeşilay’ımız yok, bunun için bir şeyler yapmaya karar verecek insanlar lazım. Dernek Başkanlarına kimse danışmıyor. Bu yüzden böyle bir birliktelik, Kapaklı’yı ileri götürür. Her dernek yardım yapabilir ancak iş sadece yardımla bitmiyor. Bizler artık Kapaklı’da söz sahibi olmalıyız. Bugün bir Meclis Üyesi ne kadar söz sahibi ise, dernek başkanlarının da söz sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Bu sorunlar meclise sunulmalı. Bizlerin de bir şeyler yapması lazım. O yüzden Dernek Başkanları ile evet bir araya gelelim fakat burada eğitimciler de olsun. Doktorlar da olsun, avukatlar da olsun ve biz Kapaklı için bir şeyler yapalım.

Sorularımızı cevapladığınız için teşekkür ederiz. Son olarak gazetemiz aracılığı ile okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Şahsım adına konuşacak olursam biz 2001 yılından beri burada yaşıyoruz. Biz Kapaklılıyız artık. Ordulu, Samsunlu, Sinoplu dernekleri olarak toplanmış olabiliriz ama Kapaklılıyız. Artık çoğu insan cenazesini memleketine bile götürmüyor, burada gömüyor. Bizler de burada gömüleceğiz. Artık Kapaklılı, Samsunlu, Sinoplu, Ordulu ve daha nicesiyle iç içe yaşıyoruz. O yüzden burada önce Kapaklı’yı düşünmemiz lazım. Bu yüzden son zamanlardaki Termik Santral konusunu da bu şekilde ele alabiliriz. Herkes iyi veya kötü bir taraf oluyor ama bir karar verirken Kapaklı’yı düşünmeliyiz. Çünkü artık burada yaşıyoruz, çocuklarımız burada eğitim görüyorlar ve onlar da burada yaşayacaklar. Buradan gidemeyiz. Bu sebeple önceliğimizin artık Kapaklı olması gerektiğini düşünüyorum ve insanların kendisini değiştirmesi gerektiğini savunuyorum. Kapaklı artık bir köy değil. Yerlisi de kendini geliştirmeli, göç ile gelenler de. Burası artık bir şehir, ilçeyi bile geçtik. Öyle iller var ki buradan daha az nüfusa sahipler ve bizim bu şekilde yaşamaya alışmamız lazım. İnsanlara değer vermemiz lazım. Son zamanlarda dövüş, kavga, adam öldürme gibi şeyler oluyor. Tamam kozmopolit bir ilçede tabiî ki bunlar olacak ama insanlar birbirlerine karşı sabırlı olmalı. Umarım Kapaklı’nın geleceği de, bizler de daha iyi oluruz. Teşekkür ederim.

Röportaj: Furkan BOLAT