Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın seçimlerinde mavi listenin adayı Rahmi Yılmaz düzenlediği basın toplantısı ile mevcut başkan Süleyman Kozuva’nın açıklamalarına cevap verdi.

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda 1 Ekim’de yapılması planlanan oda seçimleri, bakanlık kararıyla 2018’in Nisan ayına ertelendi. Fakat seçimlerin ertelenmesi mevcut başkan Süleyman Kozuva ile mavi listenin adayı Rahmi Yılmaz’ın arasındaki polemiği dindirmedi. Geçtiğimiz haftalarda Süleyman Kozuva’nın ‘’İş üretenlerle laf üretenler bir değil’’ sözlerine Rahmi Yılmaz, 28 Eylül 2017 Perşembe günü düzenlediği basın toplantısı ile cevap verdi. Yılmaz, ‘’Bu açıklamaları yaparken kanuna göre açıkladım, kendisinin iddia ettiği gibi açıklamalarımız balon değildir.’’ diyerek topu Kozuva’ya topu attı.

‘’BEN ONUN GİBİ BAŞKASININ ÖNÜME KOYDUĞUNA BAKMAM’’

Toplantıda oda ve aidat bedellerinde %50 indirim yapılmasının mevcut kanuna göre uygun olduğunu söyleyen Yılmaz, ‘’Oda aidatlarının ve munzam aidatlarında %50 indirim yapacağımızı söyledim. O da ‘Balon uçuruyor böyle bir şey yok, yapamaz. 22 senelik Rahmi Yılmaz mevzuatı insan açıp okur’ diyor. Şimdi ben onun gibi başkasının önüme koyduğuma bakmam kendim okurum. Bu Resmi Gazetede yayınlanan, odanın kayıt ücretleriyle ilgili belge. Diyor ki kanun; Brüt asgari ücretin %10’undan az olamaz diyor. Brüt asgari ücret 1777 lira, yani 178 liranın altında olamaz. Diyelim ki 180 lira. Yarısından da fazla olamaz diyor, kanun. Munzam aidat ise, yıllık aidat ve kayıt ücretinin 20 katından fazla olamaz diyor. Yani şöyle; Şimdi bizim ticaret odası fevkalade derecede bir üye yıllık aidat olarak 670 lira, munzam aidat olarak da bunun 20 katını alıyor, yani üye 13 bin 400 lira ödüyor. Oysa biz asgari ücretin %10’unu söyledik. Yani bu arkadaş minimumu 180 lirayken fevkaladede yaklaşık bunun 4 katını alıyor. 1. Derecede ise 350 lira alıyorlar. Almaları gereken 180 lira, yani söylenilen asgari fiyatı 2 katıdır. 350 lira alıyorsa 20 katı da 7 bin TL alıyor. Biz diyoruz ki bunu %50 ucuzlatacağız. Bizim dediğimiz kanun maddesine uygun. Bu kanunda var, açıp bakabilirsiniz. Yani bizim %50 indirimimiz kanunen uygun. Hatta fevkaladede 4’te 1’e kadar inebiliriz. Kanunen herhangi bir sakınca yoktur. Kendisinin bu kanunu okumasını ve danışmanlarına da sormasını istiyoruz. Dolayısıyla ben bunu açıklarken bu kanuna göre açıkladım, kendisinin iddia ettiği gibi balon değildir. ’’ dedi.

ÇORLU İLE KIYASLAMA YAPTI

Ardından Kozuva’nın ‘baskın seçim’ iddialarına yaptığı yalanlamaya, Çorlu ile bir kıyas yaparak cevap veren Yılmaz, ‘’Seçim baskın seçim değil diyor. Çorlu ve Tekirdağ 1 Ekim’de yapıyor diyor. Fakat herkesin bildiği gibi Çorlu, 2.5 ay önceden seçim tarihini açıkladı seçim olduğunu. Bütün üyelerine eşit şartlarda seçim yarışına girsinler diye üye listelerini verdi. Aylardır Çorlu’da inanılmaz bir rekabet var. Bunun sonucunda mesleğinde başarılı, işinde başarılı çok değerli meclis üyeleri oraya girme şansını yakalamıştır. Çünkü bir rekabet vardır. Şimdi Süleyman arkadaşımız diyor ki, bizimki baskın değildi. Hemen söyleyeyim, biz; 08.09 2017’de duyum aldığımızda Çerkezköy İlçe Seçim Kurulu’na dilekçe verdik. ‘Bir baskın seçimle karşı karşıyayız, sizden 1 Ekim’i istemişler, bunun Kasım ayına ertelenmesine ve bize listeleri vermedikleri için seçimin uzatılmasını talep ediyoruz’ diye dilekçelerimizi verdik. Odaya başvurduğumuz dilekçelerimiz burada.’’ Sözlerini kaydetti.

GENEL SEKRETERE YÜKLENDİ

Yılmaz, ‘’Bir Genel Sekreter var orada çok zeki, kurnaz. Biz seçmen listelerini istiyoruz, bize verdiği seçmen listesi burada. Mail ortamında vermediler, çünkü filtre etme imkanımız var. Fotokopi verdiler. Dilekçeye yazdık, dedik ki; Bize seçmen listelerini verirken, oda kayıt tarihini, oda sicil numarasını, ticaret sicil numarasını ve bir de tüzel kişilerin karşısındaki yetkililerin isimlerini verin. Seçim listesi budur. Yok dedi. Verdiği seçim listesi şu. Bu listede oda kayıt tarihi yok, oda sicil numarası yok, ticari numarası yok, tüzel kişilerin karşısındaki yetkililerin isimleri yok. Çünkü biz 2 yıldan az mı değil mi bunu görme şansına sahip değiliz. Yani tamamen haksız bir rekabet olsun diye bu listeleri verdiler. Bu listeyi Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’na gösterdiğimde hepsi güldüler yani. Böyle bir liste yok. Tabi biz bunun İlçe Seçim Kurulu’na bildirdik, itiraz ettik. Genel sekreter ile ilgili de önümüzdeki günlerde Bakanlığa gerekli başvurularda bulunduk. Çünkü Genel Sekreter mevcut şartlarda eşit şartlarda seçime girelim diye listelerde hiçbir zaman bize, tüzel kişilerin yetkililerinin isimlerinin belli olduğu listeyi vermedi. Eğer Süleyman verdik diyorsa, mertse herhangi bir üyemiz dilekçe versin aynı onların elindeki listeyi bize versin. Genel Sekreter kurnazca bu işleri yapıyor, sebeplerini zaten önümüzdeki günlerde açıklayacağım. ’’

‘’ORANIN YARGI OLDUĞUNU BİLMİYOR’’

Seçimi ‘baskın seçim’ olarak nitelendirmesinin sebeplerini de açıklayan Yılmaz, şu sözleri kaydetti; ‘’ İlçe Seçim Kurulu’nun başındaki kişinin hakim olduğunu bilmiyor arkadaşlar. Oranın yargı olduğunu bilmiyor. Diyor ki ‘orası mahkeme değil’. İlçe Seçim Kurulu’nun bize verdiği dosyada başvurdukları tarih belli, 9.uncu ayın 7’sinde gizlice başvurmuşlar. Hakim de onların istediği tarihi vermek zorunda kaldı çünkü seçime 20 gün süre var. Bize de ayın 11’inde cevap verdi. Yani 23 gün gibi bir sürede seçim kararı alıp uyguluyorlar, buna baskın seçim değil diyor arkadaşımız. Sonra biz İlçe Seçim Kurulu’ndan listeleri istedik, yargıdan istedik onlar da dedi ki ‘mevzuat gereği askıdan indikten sonra bize bir dilekçe yazacaksınız biz size o zaman vereceğiz.’. O dilekçemiz de burada. Ayın 18’inde ilçe Seçim Kurulu’na başvurduğumuz dilekçe ile biz seçmen listesini aldık. Ama Süleyman arkadaşımız İlçe Seçim Kurulu Başkanı’nın hakim olduğunu bilmiyor. Oranın yargı olduğunu bilmiyor. Bunu da öğrenmesini isterim ki bana göre de baskın bir seçimdir belgeleri de burada.’’

‘’KURUMSALLIK BUYSA BEN GÜLÜYORUM’’

Konuşmasının devamında Kozuva’nın ‘Odamız kurumsallaştı’ söylemlerine de cevap veren Yılmaz, ‘’Oda kurumsallaşmış. Odayı 4.5 yıl içerisinde kurumsallaştırdığını iddia ediyor. Odamızda 15 kişi çalışıyor. Bunların 5-6 tanesi hizmetli diyelim, danışman, çaycı, şoför vs. Normal şartlarda orada verimli bir şekilde çalışan 7-8 adet çalışanımız var. Şimdi bu kurumsal arkadaşlarımız 4 yıl içerisinde bu yere 20’ye yakın eleman aldı ve çıkardı. Personel değişim hızı %200. Kurumsallık buysa ben o kurumsallığa gülüyorum.’’ İfadelerini kullandı.

‘’15 MİLYON 700 BİN TL HAR VURUP HARMAN SAVRULDU!’’

Ayrıca seçim vaatlerinde tasarrufu sıkça dile getiren Yılmaz, konuşmasını şöyle sonlandırdı; ‘’Bizim burada söylemek istediğimiz olay şu; Ben ona cevap vermelerini bekledim ama olmadı. 4 yıllık görev sürelerinde oda üyelerimizden toplanan toplam para 15 milyon 700 bin TL. Bu paranın verimli harcanmadığını, har vurulup harman savurulduğunu, üyelerin ticaretlerini geliştiren ve birbirleri ile arasındaki ilişkileri geliştiren hiçbir şey yapılmadığını anlatıyoruz. Dün bekledim ki bunları anlatsın ama anlatmıyor. Allah nasip eder de biz göreve gelirsek hedefimiz kesinlikle tasarruf. Üyelerimizin kazancı, üyelerimizin öncelikle bölgedeki sanayi kuruluşları ile ilişkilerini düzeltip iç pazardaki satış paylarını arttırmak. Ondan sonra yurtiçi ve yurtdışı ticaretlerinin gelişmesi için elimizden gelenleri yapacağız.’’

Haber : Furkan Bolat