Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy, Ölümünün 79. Yılında Kapaklı Belediyesi Ortaokulu’nda Düzenlenen Programla Anıldı.

Kapaklı Belediyesi ve Erbuz İnşaat Sponsorluğunda Pazar günü saat 13:00’da Kapaklı Belediyesi Ortaokulu’nda düzenlenen programa katılan Niyazi Gedik, İstiklâl Marşı'nın yazarı "Vatan Şairi" ve "Milli Şair" Mehmet Akif’i Anlattı.

Programa Ak Parti Büyükşehir belediye meclis üyesi Akın Yılmaz, MHP İlçe başkanı Yusuf Çetin, Dr. Özkan Yücel, Satives başkanı Erol Buz, okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

AKİF BİR ŞEYİ YAPIYORSA KURAN’A, SÜNNETE DAYALIDIR

Diğer şairlere göre Mehmet Akif Ersoy’un çok şanslı olduğunu söyleyen Gedik, “Mehmet Akif’in babası Tahir Efendi Fatih Müderrislerindendir. Tahir Efendi o kadar temiz bir insandır ki çevresinde Temiz Tahir Efendi diye tanınmaktadır. Mehmet Akif babası için derki o benim hem babamdı hem hocamdı. Mehmet Akif’in çıkış noktası burası. Akif, 14 yaşındayken babasını kaybeder. Önce Siyasalı kazanır ama dönem Osmanlı’nın çatırdadığı zamanlar, İş bulamama korkusu ve kimseye muhtaç olmama isteği ile Halkalı’daki yeni açılan Baytarlık mektebine kayıt olur. Sebep ben buraya kayıt olursam ilk mezunlarından olacağım ve devlet bana hemen iş verecek. İşte Akif’in ilk karakteri burada çıkıyor. Baytarlığı çok sevdiği için değil sırf kimseye muhtaç olmamak için böyle bir karar alıyor. Fatih’te oturan Mehmet Akif Halkalı’daki okula tam 14 kilo metre yürüyerek gidiyor. Tramvaya, trene binmiyor. Akif’e sorduklarında buraya nasıl geliyorsun? Dediklerin de, ilk Tabanvay ile geliyorum kelimesi Akif’ten çıkmıştır. Akif ayrıca iyi bir sporcudur.  Akif, güreşçidir, İstanbul boğazını yüzerek geçmiştir, koşucudur, cirit atar, ata biner, Akif yüksek atlamacıdır. Aslında peygamber efendimizin yapın dediği 7 sporu da yapmıştır. Akif bir şeyi yapıyorsa mutlaka Kuran’a, sünnete dayalıdır yaptığı iş.  Akif İstanbul’dan Çatalca’ya sırf güreşmek için yürüyerek giden birisidir.

İSTİKLAL MARŞININ BESTESİ DEĞİŞMELİ

Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nı 3 ay gibi bir sürede yazdığını söyleyen Gedik, “O dönemde Akif’in kabul etmediği ödül 3 tane çiftlik alıyordu. Akif bu ödülü kendisi almayarak ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Ama İstiklal marşını besteleyen bu ödülü aldı.

1936 yılına kadar İstiklal Marşı’nın başka bir besteyle okunuyordu. Bu çok tartışılıyor, İnşallah bizim müzik kültürümüze yakın en azından mehterandan esinlenen bir beste olması çok isabetli olur. “ dedi.

MEHMET AKİF UZUN YILLAR HASTALIKLA UĞRAŞTI

Devlet ve basının Akif’i son yıllarında sahipsiz bıraktığını söyleyen Gedik, “Akif vefatında milli şaire yakışmayan şeyler olmuştur. Uzun yıllar hastalıkla uğraştı. Ama basın hasta olduğunu hep gizledi. Akif, en son Beyoğlu’nda bir apartmanda hayatını kaybetti. Akif’in cenazesi o güne kadar olan en kalabalık cenazedir. Yalnız devletin bir töreni olmadı Akif’e, Akif’in kabrini de İstanbul Üniversitesi öğrencileri 2 yıl boyunca oluşturdukları fon ile yaptırdılar” dedi.

PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Programın son bölümde Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı şiirlerden bir kaçını seslendiren Gedik’e Okul müdürü Suat Yüksel tarafından plaket takdim edildi. Yine program sponsorlarından Erbuz İnşaat Erol Buz’a da katkılarından dolayı bir plaket takdim edildi.

Niyazi_Gedik_Kapakli1 Niyazi_Gedik_Kapakli2 Niyazi_Gedik_Kapakli Niyazi_Gedik_Kapakli3