1 Kasım Kapaklı’nın Kurtuluşunun 101’inci yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törene Çerkezköy Kaymakamı, Kapaklı Kaymakam Vekili Sn. Nazmi Günlü, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, kamu kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, muhtarlar, belediye birim müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

1 Kasım Kapaklı’nın Kurtuluşunun 101’inci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen çelenk sunma töreni Kapaklı Kaymakamlığı ve Kapaklı Belediyesi çelenklerinin sunulmasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu.

"BUGÜN KAPAKLI'NIN KURTULUŞ GÜNÜDÜR"

Kutlama töreni Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’in konuşmasıyla devam etti. Çetin, “Yaptığımız araştırmalara göre bu bölgenin kuruluş yıldönümünün 1 Kasım olduğunu kaynaklardan öğrendik. Yeni ilçe olmamız sebebiyle de kurtuluş günümüzü 1 Kasım tarihinde kutlamayı hedefledik. Bugün de Kapaklı’nın kurtuluş günüdür” dedi. 

Çetin, “Bugün dinamik nüfusu, istihdam gücü, konumu, gelişim potansiyeli, sanayisi ve bereketli topraklarıyla Trakya’nın “Değişen ve Gelişen” kenti olan ilçemiz Kapaklı, bundan yaklaşık 150 yıl önce Balkanlardan göç etmek zorunda kalan Türkler tarafından kurulmuştur. kurtulus-kapakl2ı

ESKİ ADI KAPAKLIPINAR KÖYÜ

Temelleri Osmanlı Devleti’nin 34. Padişahı Sultan II. Abdülhamit Han döneminde Edirne Sancağı Tekfurdağı (Tekirdağ) vilayeti, Saray kazası, Türbedere (Çerkezköy) nahiyesine bağlı olarak Ferman-ı Şahane ile Nosel, Yemen ve Balvan'dan göç edenler tarafından kurulan Kapaklıpınar köyü, yani şimdiki adıyla Kapaklı ilçemiz adını eski belediye meydanında bulunan su kuyusundan almıştır.  

Merkezinde kaynak suyu olan bu yerin üzeri kapatılarak, kuyu haline getirilmiş, ilk yerleşim bu kuyu etrafında başlamış ve köy adını bu kuyudan alarak “Kapaklıpınar” köyü olmuştur.   Padişahın emriyle köyün camisi, bugünkü merkez camimiz inşa edilmiştir. 1930’lu yıllarda muhtarlık görevinde bulunan Osman Efendi’nin girişimleriyle imar çalışmaları başlamıştır. 

Başkan Çetin’in acı günü: Mekanı cennet olsun Başkan Çetin’in acı günü: Mekanı cennet olsun

Bugünkü Atatürk Kültür Merkezi’nin bulunduğu alan çeşitli meyve ve cins fidanlar yetişmesi için hazırlanmış, imece yoluyla iki katlı ilköğretim okulu yapılmış ve bu okul 1937 yılında Kapaklı’nın ilk ilköğretim okulu olarak eğitime başlamıştır. 1970’lere kadar ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan küçük bir Trakya köyü olan Kapaklı, 1980’ler sonrası başlayan sanayi yatırımlarıyla hızlı bir gelişim göstermiş. 1986 yılında belde belediyesi olmuş, 2014 yılında da ilçe statüsü kazanmıştır” dedi. 

“KAPAKLI TÜRKİYE’DE YATIRIM İÇİN GÜVENLİ VE CAZİP BİR İLÇEDİR
Kapaklı’nın 14 mahallesi 150 bine yaklaşan nüfusu ile ülkenin en hızlı büyüyen ilçelerinden birisi olduğunu ifade eden Çetin, “ Kara, hava, deniz ve demiryolu ağları ve Kapıkule ve Hamzabey sınır kapılarına olan yakınlığıyla Kapaklı, üretim tesisleri ve fabrika inşasına imkan veren arazi yapısı ile Türkiye’de yatırım için güvenli ve cazip bir ilçedir. 

Ağırlıklı olarak tekstil, beyaz eşya ve otomotiv yan sanayi ürünlerinin üretildiği 2 büyük Organize Sanayi Bölgemiz iş gücü istihdamı ve milyon dolarlık ihracatıyla ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bereketli topraklarında ağırlıklı olarak buğday ve ayçiçeği üretilen Kapaklı’da hızla artan sanayi yatırımları ve gelişen ticaret ortamı yoğun iş gücü göçünü de beraberinde getirmiştir” dedi. 

Çetin, “Ülkemizin 81 ilinden vatandaşların kardeşçe yaşadığı bir Türkiye mozaiği olan ilçemizde kültürel hareketliliği sağlamak ve ilçemizin adını ülke genelinde duyurmak amacıyla  Kazak Gölü Festivali ve Pınar Bulvarı Şenliği gibi farklı etkinlikler düzenliyoruz. Sanayinin yanı sıra eğitimde yükselen ivmemiz, kültürel ve sanatsal faaliyetlerimiz, sporun birçok branşında hem bireysel hem takım halinde kazandığımız başarılarla Kapaklı ilçemiz her alanda var olduğunu göstermektedir. 

GELİŞMEYE AÇIK POTANSİYELİ İLE KAPAKLI ÇOK DAHA İYİ YERLERE GELECEKTİR. 

Trakya’nın değişen ve gelişen kenti Kapaklı’nın 1 Kasım günü kurtuluş günü olarak belirledik. İlçemizin tarihsel gelişimine katkıda bulunan eski belediye başkanlarına, muhtarlarımıza, meclis üyelerimize, devlet erkanlarımıza, bürokratlarımıza, STK temsilcilerine, belediye personellerine ve tüm paydaşlarımıza verdikleri desteklerden ötürü teşekkür ediyorum. Gelişmeye açık potansiyeli ile Kapaklı çok daha iyi yerlere gelecektir. 

Çok daha yaşanabilir, adından söz ettiren, Trakya’nın yıldızı bir yerleşim yeri haline gelecektir. Birlik beraberlik içerisinde bütün paydaşlarımızın önce Kapaklı demesi, Kapaklı’ya olan bağlılığımızı ortaya koymamız gerekiyor” şeklinde ifade etti.
kurtulus-kapakl1ı