Kapaklı Gazetesi - Esnafların sorunlarını dile getirmek amacıyla Kapaklı TV’de yayınlanmaya başlayan 'Esnafın Sesi' programı, Çarşamba günü ilk canlı yayınını gerçekleştirdi. Programın ilk konuğu olan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, esnafın sorunlarını dile getirdi.

“İYİ Kİ BU KURUMU KURMUŞLAR”

Sözlerine kendisini tanıtarak başlayan Bozdağ, akabinde “Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası ne zaman kuruldu bize oda faaliyetlerinizden bahseder misiniz?” sorusuna; “Çerkezköy Esnaf Odası 1970 yılında ilçemizde esnaflarımız arasında kuruluyor. Bu odanın kurucusu Başkan Ziya Süren eski belediye başkanımız rahmetli İsmet Uğraş, İdris Sezer, Mustafa Kozuva ve Hasan İşcan tarafından kurulmuş. Ebediyete intikal eden arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet aramızda olanlara saygılar sunuyoruz, iyi ki varmışlar bu kurumu kurmuşlar.” cevabını verdi. 

“ODAMIZA KAYIT OLUNCA RESMİ KURUMLARLA İLETİŞİMİ ARTIYOR”

Odaların esnaflar için önemine değinen Bozdağ, “Esnaflar, odamıza kayıt olup sicil alınca onaylı bir esnaf olabiliyor. Müracaat eden arkadaşlarımızın işlemlerini biz yapıyoruz. Ticaret Bakanlığı'ndan sicil alıyoruz ve arkadaşlarımızın resmî gazetede sicili yayınlanıyor. Yayınlandığı gün itibariyle esnaf oluyor. Tabii ne oluyor bu sicili alınca, resmî kurumlarla iletişimi kuvvetleniyor. Bankalarla, vergi dairesi ile ve diğer tüm resmî kurumlarla buradan sicil aldığı zaman beraberlik kurabiliyor. Onun dışında başka bir kurumla sicil almadan işlem yapamaz. Ticaret Bakanlığından sicil almayan esnafa biz kayıt dışı diye bakıyoruz. Herhangi bir destek alabilmesi için muhakkak odamıza kaydolmalı. Mesela bu bulunduğumuz süreç içinde devletin belediyelerimizin bize verdiği destekten kayıtlı olanlar istifade ediyor. Ancak 12. ayın 14’ünden sonra kaydı olsa da istifade edemiyor.” sözlerini kullandı.

“KAPALI İŞYERİNİN ELEKTRİĞİNİ KESMEYE GİDİYORLAR”

Esnafın pandemi sürecinde büyük sıkıntılar yaşadığını kaydeden Bozdağ, “Bu süreç 2020 yılının Mart ayında başladı. 10 - 11 aydır kapalı esnaflarımız var. Zor bir süreç ama bu süreci ne esnafımız ne ülkemiz yarattı. Bu süreç dünyayı etkisi altına almış bir durumda. Koyulan kurallara mecbur uymalıyız.  8-10 tane meslek dalında iş yerlerimiz kapalı. Mesela ben çok iyi biliyorum Mart’tan beri kapalı iş yerlerimiz var. Ama burada birtakım sıkıntılar da var, yani şimdi 10 ay olmuş iş yeri kapalı sen gidiyorsun elektrik idaresi olarak işyerindeki elektriği kesmeye çalışıyorsun. Veya 10 ay olmuş gidiyorsun doğalgazını kesmeye çalışıyorsun.” ifadelerini kullandı.

“ESNAFIMIZA DESTEK TALEBİNDE BULUNDUK” 

Oda olarak esnafın sorunlarının çözümü için birçok resmi daireye başvurduklarını söyleyen Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, “Konuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Ben aynı zamanda bildiğiniz gibi Tekirdağ Odalar Birliği’nde de yöneticiyim. Biz Tekirdağ Odalar Birliği olarak Büyükşehir Belediyesi'nden esnafımıza destek talebinde bulunduk. Sağ olsun Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuda bize yardımcı oldu. Bir toplantı yaptık fakat bu toplantıda bizden taleplerimizi istediler. Belirli bir süre sonra ilçe belediyelerine bu görevin yayıldığı haberi geldi. Aslında böyle bir sıkıntıda ilçe belediyelerinin de esnamıza kucak açması gerekirdi. Sonrasında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinden kapalı olan işyerlerindeki su ücretlerinin yüzde 50 oranında düşmesini talep ettik. Belediye tarafından alınan reklam ilanları, tabela vergilerinden feragat etmelerini istedik. Bu taleplerimizle ilgili hiçbir belediye başkanımız bizlere sıkıntı yaratmadılar, bize bu konuda yardımcı olan her iki ilçe belediye başkanımıza ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.” sözlerini kullandı.

“ESNAFIN DOĞUMDAN ÖLÜMÜNE KADAR YANINDAYIZ”

“Reklam ve Tabela vergileri ile ilgili son günlerde esnafın hesaplarına e haciz, mallarına satılamaz şerhi konuldu.  Bu konuda size şikayetler geldi mi?” sorusuna Bozdağ; “Bize de geldi bu konu. Bu konuyla ilgili bir çalışma yaptık. Ama şimdi hükümetimiz yapılandırma ile ilgili bir af çıkarttı. Bankalardaki haciz olaylarının hepsi kalktı. Yani bir sıkıntı yok şu an, esnafın önü açık.” yanıtını verdi.

Esnafların odadan beklentilerine dair açıklama yapan Ali Bozdağ, “Biz esnafımızın doğumundan ölümüne kadar yanındayız. Örnek veriyorum, esnafımız oğlunu okula gönderecek. Geliyor ‘Başkanım şu bölgedeki okul’ diyor. Bankada işi olacak geliyor, adliyede işi olacak geliyor, kaymakamlıkta, postanede işi olacak veya işi ile ilgili birtakım gelişimler girişimler yapacak yine geliyor. Dediğim gibi biz doğumundan ölümüne kadar esnafın yanında varız.” şeklinde konuştu.

“ESNAFA DESTEK YETERLİ DEĞİL”

“Esnafa yapılan destekleri yeterli buluyor musunuz?” sorusuna cevap veren Bozdağ; “Bulmuyorum. Yeterli değil, eksik olduğunu düşünüyorum. Dünden beri destekler ödenmeye başladı. Tabi esnafımızın başvurularında birtakım yanlışlıklar oluyor. Başvurulardaki bu yanlışlıkları 28'ine kadar düzeltme hakkımız var. Onunla ilgili de bugün dönüşler başladı. Odamızda bunlarla ilgili çalışma yapıyoruz. Yanlış talepte bulunmuş, IBAN’ını yanlış vermiş, mesleğini yanlış girmiş.. Onların da ayın 28'ine kadar düzeltme işlemleri devam ediyor. Bu işlemleri Esnaf Odası olarak biz yapıyoruz.” sözlerini kullandı. 

“ENFLASYON ÇOK YÜKSEK”

Açıklanan enflasyon rakamlarının, hissedilenin altında olduğunu söyleyen Bozdağ, “Esnaf Odası Başkanı olarak bu bahsettiğiniz konu bana inandırıcı gelmiyor. Enflasyonun çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Birkaç esnafla kiralarla ilgili bir fikir alışverişi yaptık. 2 tane rakam geldi; yüzde 12-14 civarında ortalama dediler. Ama bu rakamın inandırıcı olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

 “ÇERKEZKÖY – KAPAKLI’DA SURİYELİ 40 ESNAF VAR”

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ, savaştan kaçıp ülkemize sığınan Suriyeli vatandaşların esnaflık yapması ile ilgili soruları da yanıtladı. Çeşitli ile kazanç sizinle olabilir. Bölgede 40’ı aşkın Suriyeli vatandaşın oda kaydının bulunduğunu söyleyen Bozdağ, “Tam bir sayı yok ama 40 - 50 arasında olduğunu düşünüyorum. Onları odaya kaydetmekte bayağı sıkıntı yaşıyoruz. Baştan kabul etmiyorlar bu resmiyeti, ama daha sonra sağ olsun denetim mekanizması belediyeler bu konuda bize yardımcı oluyor. Ağırlıklı Kızılpınar’da faaliyet gösteriyorlar.” ifadelerini kullandı. 

“BURADA İMZA YETKİLERİNİN OLDUĞUNU SANMIYORUM”

Kapaklı’da kurulan esnaf odaları şubeleri ile ilgili de konuşan Bozdağ, şu ifadeleri kullandı; “Bu konunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Az önce ifade ettiğim gibi, 1970 yılında kurulan bir oda var. Bizim 1970 yılından beri üyelerimiz var. Şimdi Kapaklı - Çerkezköy dört kilometre; Tekirdağ'ın Kapaklı ile arası 65 kilometre. Ben iddia ediyorum, Kapaklı’da iş yapıp Tekirdağ’daki odalarda kayıt olan 700 – 800 esnafımız var. Bu esnafların %80’i başkanını tanımıyor. Oradaki odanın yöneticisi ne Kapaklı’ya gelecek, ne bir kibrit alacak, ne oturacak ve o esnafıyla bir sorununu paylaşacak. Yani sıkıntılı bir süreç. Bir de onların burada imza yetkisinin olduğunu zannetmiyorum. Örnek veriyorum esnaf geliyor, belge alacak, kredi alacak veya diğer bir kuruma verecek. Buradan internetten bilgi veriyorlar Tekirdağ'a, Tekirdağ oradan alınız diyor mail atıyor buraya. Bana göre doyurucu bir görev alanı değil.”

“KANUN GEREĞİ KAPAKLI’YA YENİ ODA KURULAMIYOR”

Başkan Bozdağ, bir dönem Kapaklı’da büyük tartışmalara yol açan esnaf odası kurulması ile ilgili de soruları yanıtladı. Kanun gereği yeni bir esnaf odası kurulmasının mümkün olmadığını savunan Başkan Bozdağ, ”Burada bir bilgi kirliliği var, Türkiye genelinde artık esnaf odası kurulmuyor. Böyle bir yasa var. Meslek kuruluşları üzerinden bu iş yürüyor. Örnek veriyorum berberler odası, bakkallar odası, lokantacılar odası olarak. 501 tane esnafımız burada olursa Kapaklı’ya berberler odası kurulur. Esnaf odası kurulmaz. Biz Kapaklı ve Çerkezköy’ü bir bütün düşünüyoruz.” dedi.

“KİM TEKİRDAĞ’A GİDECEK?”

Bozdağ açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; “Ben yakın zamanda Kapaklı’da şoförler odasını kurulacağını düşünüyorum. O konuda yüksek rakamda üyeleri var. Mesela Tekirdağ’da bir S plaka odası kurmaya çalışıyorlar. Tekirdağ'da da bu konu üzerine bilgi alışverişi yapıyorum. S plakası odası kurulduğu zaman Tekirdağ merkeze buradaki arkadaşım nasıl gidecek? Bir diğer taraftan o oda kurulduğunda 5 tane şoförler odasını bitirir. Kurulmasının yanlış ve eksik olduğunu düşünüyorum. Buradan hangi arkadaşım gidecek S plakası için Tekirdağ’da işlem yaptıracak?” ifadelerini kullandı.

“EKMEKLERİN GRAMAJINDAN BAHSEDEN YOK”

Ekmek fiyatlarındaki artış ile ilgili de konuşan Başkan Bozdağ, “Unlu mamüller önemli bir gıda sektörü. Ekmeği yemezsek olmaz, ama ben en ucuz ekmek fiyatının Türkiye’de olduğunu düşünüyorum. Şimdi vatandaşla ekmek fiyatlarıyla ilgili fikir alışverişi yaparken hiç gramajda bahseden yok. Mesela çok bilinçli bir arkadaşım bana ‘Bu ekmek fiyatlarında bir sıkıntı yok, gramajı düşünürseniz daha mantıklı olacak’ dedi. ‘Çok bayat ekmek oluyor’ dedi. Ben her gün kendi işime giderken en az 3-4 tane çöp bidonunda asılı ekmek görüyorum. Onları alıp köpeklere götürüyorum. Yani bu fiyatların yüksek olduğunu düşünmüyorum.” dedi.  

KAPAKLI VE ÇERKEZKÖY’DEKİ VATANDAŞLARA ÇAĞRIDA BULUNDU

Zincir marketlerdeki fiyat artışını da ele alan Bozdağ, konuşmasına şu sözlerle devam etti; ”Biz esnafın savunucusuyuz, yani biz her şartta esnafın yanında durmamız gerekiyor. Esnafı denetleme görevimiz de var ama bu görevi yerel yönetimler yönetiyor. Ben buradan bu bölge halkına sesleniyorum; marketlerle bakkallar arasındaki fiyat farkına ve kalite farkına baksınlar. Benim küçük esnafım büyük marketlerden kalite olarak da fiyat olarak da hizmet olarak da çok önde. Kapaklı ve Çerkezköy'de yaşayan arkadaşlarımdan özellikle rica ediyorum; bu konuda biraz milliyetçi olup bölge esnafından alışverişlerini yükseltirseler çok mutlu olacağım.” İfadelerin kullandı. 

“HASSAS BİR ÇALIŞMA YAPILDI”

Market ve esnafların fiyat politikası hakkında da konuşan Bozdağ, “Şimdi şöyle bir şey var; örnek veriyorum geçtiğimiz günde Çerkezköy’de denetimler gerçekleşti. Kasapların aşağı yukarı hepsi ceza aldı. Bu konuda Mülkiye Amirliği ile belediye hassas bir çalışma yaptı. Fiyatlarda dengesizlik gördüler ve çok arkadaşımızın canı yandı. Kaymakamlık, belediye bu konuda iyi bir çalışma yaptı. Kasaplarının önünü kesti.” ifadelerini kullandı. 



“Burada son zamanlarda en çok göze çarpan yağ fiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna Bozdağ, şu yanıtı verdi; “Her hafta CİMER’den yapılan şikayetler bize geliyor. Baktım herkes fiyatları şikâyet ediyor. Tamam da fırınlardan öncesi var. Un fiyatları, çalışan personel masrafları, sigorta, vergi ve su parası beyan ediyorlar. Yani maliyetler yüksek. Bu konuda bir çalışma yaptım. 8-10 tane fırından bir sene geriye dönük faturalarının fotokopilerini aldım, dosya yaptım ve CİMER'e gönderdim. O günden beri bana şikâyet gelmiyor. Yani vatandaşın zaman zaman bilinçsiz şikayet yaptığını düşünüyorum.”

“ZİNCİR MARKETLERİN MESAFESİ 200 METREDEN AZ OLMAYACAK”

Zincir marketlerin her mahallede açılmasının, küçük esnafa büyük zarar verdiğini savunan Bozdağ, “Bizim federasyon olarak talebimiz şu; her mahallenin nüfusuna göre market olsun. Örnek veriyorum yeni bir marketin önceki ile mesafesi 200 metreden az olmayacak. Büyük marketler alışveriş yapıyor akşam saat beşte bankaya götürüyor yatırıyor. Ama bizim buradaki esnafımız çalışmalarını kazancının bölgede paylaşıyor, bölgede kaynaştırıyor. Pandemi sürecinde bu marketlerin açık olması ile ilgili de çok şikayet aldık. Ben odada diğer yönetici arkadaşlarıma görev verdim, gittiler alışveriş yaptılar.   Fişlerini aldım ve bu fişleri federasyona gönderdim. Daha sonra bu konuda yumuşatma oldu.” dedi.

“25 BİN TL NAKDİ YARDIM YAPILMALI”

Esnafların hükümetten taleplerini sıralayan Bozdağ, "Bizim devletten taleplerimiz; pandemiden dolayı esnafımızın BAĞKUR ve SSK bedellerinin bir yıl alınmaması. Esnaf ve sanatkarlarımızdan tahsil edilen vergilerinden bir yıl muaf tutulması. İş yerleri kapalı olan esnafımıza 25 bin lira nakdi yardım yapılması. Kapalı iş yerlerine esnafımız sanatkarımızın kullanmakta olduğu kredilerinin faizsiz olarak ödemelerinin bir yıl uzatılması. Bu konuda bizim federasyonumuzun da çalışmaları var. İyi bir sonuç olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı. 

“BU TOPLUMA VEFA BORCUM VAR”

Son olarak oda başkanlığına tekrar aday olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Başkan Ali Bozdağ, “Şimdi o konuda ben aday olacağım diyemem, aday olmayacağım da diyemem. Bu bir ekip işi. Bu esnafın taktiri.  Onun için şu an bir şey söylemek mümkün değil. Uzun yıllardır görev yapıyorum. Benim Çerkezköy ve Kapaklı‘da yaşayan bu topluma; yaşadığım sürece vefa borcum var. Yani maddi değerlerde alınmayacak bir görev verdiler bana; itibar verdiler, protokol verdiler, makam verdiler. Ben de bu bana verilen değerlerin kıymetini biliyorum. Bu bölgede yaşayan Kapaklı ve Çerkezköy bölgesinde yaşayan insanlara bitip tükenmeyen bir vefa borcum, bir sadakatim var. Allah toplumumuzdan razı olsun.” diyerek sözlerini noktaladı.