Tekirdağ’ın kuzeyinde yer alan Kapaklı, Marmara Bölgesi’nin aktif fay hatlarına yakın olması nedeniyle deprem riski altında bulunuyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) hazırladığı senaryolara göre, bölgede meydana gelebilecek 7.4 büyüklüğündeki bir depremde, Kapaklı’daki 10 bin 38 binanın 1129’u az hasar, 608’i orta hasar, 210’u ağır hasar alabilirken, 2 binanın tamamen yıkılması öngörülüyor.

JEOLOJİK YAPISI GEREĞİ DİĞER İLÇELERE GÖRE DAHA SAĞLAM

Kapaklı, Tekirdağ’ın Marmara Denizi kıyısında yer alan Marmara Ereğlisi, Süleymanpaşa ve Şarköy ilçelerine göre daha kuzeyde bulunuyor. Bu nedenle üçüncü ve dördüncü derece deprem bölgesi olarak sınıflandırılıyor. Jeolojik yapısı diğer ilçelere göre daha sağlam olan Kapaklı, bu nedenle en az bina yıkımının öngörüldüğü ilçelerden biri olarak dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu durumun rehavete yol açmaması gerektiğini vurguluyor.

Başkan Yüceer açıkladı: Kapaklı için yeni dönem başlıyor Başkan Yüceer açıkladı: Kapaklı için yeni dönem başlıyor

OLASI DEPREM İÇİN YAPILAN HAZIRLIKLAR

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, deprem bilincini artırmak amacıyla “Deprem Simülasyon Tırı” ile vatandaşlara uygulamalı eğitimler veriyor. Bugüne kadar il genelinde 460 bin kişiye afet bilinci eğitimi sağlandı. Kapaklı Belediyesi de “Afet Bilgi Kartı” gibi projelerle vatandaşları bilgilendirmeyi amaçlıyor. Ayrıca Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile ortak yürütülen termal su projesi, olası afet sonrası altyapı desteği sağlamayı hedefliyor.

Afet anında hızlı müdahale büyük önem taşırken, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Arama Kurtarma Ekibi, 31 kişilik kadrosuyla AFAD tarafından akredite edildi. Bu ekip, Kapaklı ve çevresinde olası bir depremde arama-kurtarma faaliyetlerine aktif şekilde katılabilecek.

RİSK DÜŞÜK AMA ÖNLEM ALMAK ŞART

Kapaklı, jeolojik yapısı sayesinde Tekirdağ’daki birçok ilçeye göre daha düşük deprem riski taşısa da, özellikle eski binalar nedeniyle ciddi tehlikeler barındırıyor. Uzmanlar, kentsel dönüşüm, bina güçlendirme ve halkın afet bilincinin artırılması konularında çalışmaların hız kesmeden devam etmesi gerektiğini söylüyor.