Kapaklı Gazetesi - ‘Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kovid-19 Mücadele Raporu’ adıyla yayımlanan raporda, pandeminin ilk gününden beri yapılan faaliyetler kalem kalem yayımlandı. Yayımlanan rapora göre Salgınla mücadelede, 11 ilçede; 10 Daire başkanlığı, TESKİ, TEKULAŞ A.Ş ve diğer kurumların işbirliğiyle; 3 ayaklı bir mücadele programı oluşturularak, hastalığın bulaşmasını önlemeye dönük faaliyetler, ekonomik ve sosyal yaşama yönelik destekler ve diğer kurumlarla iş birliği gerçekleştirildi.

HASTALIĞIN BULAŞMASINI ÖNLEMEYE DÖNÜK FAALİYETLER

Rapora göre hastalığın bulaşmasını önlemeye yönelik faaliyetler kapsamında Aile Sağlık Merkezleri, Eczaneler, Toplu Taşıma Araçları, Kamu kurumları, ibadethaneler, park ve meydanlar, diğer taşıtlar ve haneler olmak üzere 100.000’ün üzerinde dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirildi. Ayrıca Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanlarındaki 273 cadde, sokak ve meydanda, ayrıca İlçe belediyelerine de belli periyodlarda dezenfektasyon işlemleri yapıldı. Koronavirüs ile birlikte diğer hastalıkların da yayılmasını önlemek amacıyla büyükşehir belediyesi tarafından bu süreçte 115 personel, 35 Taşıt (Tanker, Arazöz, Kamyonet, vb.) 150 adet donanım ile köpüklü temizlik ve dezenfeksiyon hizmeti, tıbbi, koruyucu ve hijyenik malzeme dağıtım işleri yapıldı.

641 BİN 500 MASKE, 3.000 LİTRE DEZENFEKTAN DAĞITILDI

Yayımlanan raporda yine Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından maske üretim atölyesi kurulduğu, bu atölyede bugüne değin 769.000 adet maske üretildiği ve 641.500 adet maskenin ise, doğrudan ya da çeşitli kurumların (İlçe Belediyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü, Mali Müşavirler Odası, vb. gibi) aracılığıyla vatandaşlara dağıtıldı. Maskenin yanında TBB, 25.000 litre ortam dezenfeksiyon malzemesi, 21.100 litre konsantre çamaşır suyu alımı yaptığını ve talepte bulunan ilçelere dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi 08 Mayıs itibariyle 3.000 litre el dezenfeksiyon malzemesinin de vatandaşlara dağıtıldığı belirtti.

‘’6 MİLYON 385 BİN METREKÜP SU KULLANILDI’’

Bu süreçte belediyecilik hizmetinin de aksatılmadığını söyleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, raporda şu ifadelere yer verdi; ‘’Bu süre zarfında hem kendi personelimiz bulaş riskine karşı korumak hem de yurttaşlarımızı da hizmetlerimizden kaynaklı bulaşma riskinden uzak tutabilmek maksadıyla, yeterli sayıda personel mesaisine devam etmiştir. Salgından önce aylık olarak 6 milyon 385 bin m3 su, yurttaşların kullanımı adına sisteme verilirken, salgın süresince bu oran yüzde 15,44’lük bir artış göstermiş ve 7 milyon 371 bin m3’lük bir hacme erişmiştir. Bu bağlamda TESKİ, aynı kalite ve sağlıkta, ayrıca kesintisiz olarak su temininde bulunmuştur. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı 57.440 ton atık ve çöpü Demirli Katı Atık Düzenli Depolama sahasında bertaraf etmiştir. İtfaiye Dairesi Başkanlığı, 09 Mart-08 Mayıs 2020 arasında 1.763 itfai olaya müdahale etmiş, bu olayların 693’ü yangından kaynaklanmıştır. Mezarlık hizmetleri bağlamında, 09 Mart-08 Mayıs 2020 arasında, 11 ilçede vefat eden 1.431 yurttaşımızdan 929’unun defin işlemleri titizlikle gerçekleştirilmiş; 502’si de il dışına, memleketine defnedilmek üzere aynı titizlikle nakledilmiştir.’’

‘’OTOGAR VE TERMİNALLERDE MUAYENE, DENETİM VE BİLGİLENDİRME YAPILDI’’

Süreci hassasiyetle yürüttüklerini belirten yetkililer, ulaşımda da vatandaşların sağlığını korumaya yönelik adımlar atıldığını belirterek, ‘’Toplu taşıma araçlarında taşınan yolcu sayısında % 85 bir azalma olmasına karşın, Büyükşehir Belediyesi, 147 aracında her gün tam dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirmiştir. Seyahatlerde bulaşıcı hastalık riskini azaltmak adına, nakit binişler kaldırılmış, yolculuk öncesinde yolculara bugüne kadar 30.000 adet maske dağıtmış, yolcular, ateş ölçerlerle ön muayene edilmiştir. Hem kendi hem de diğer toplu taşıma araçlarına 627 adet dezenfektan dispanseri ve 425 litre el dezenfektan malzemesi dağıtmıştır. Otogar ve terminallerimizde dezenfeksiyon, ateş ölçerle muayene, denetim ve bilgilendirme çalışmaları sürekli devam etmiştir. Sağlık çalışanlarımız, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi araçlarında, ulaşımlarını ücretsiz olarak yapmışlardır.’’ dedi.

73 BİN 156 ÇAĞRIYA OLUMLU CEVAP VERİLDİ

Evlerinden çıkamayan yaşlı ve engelliler için de uygulanan hizmetler, rapordaki yerini aldı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, süreç boyunca ALO 153 çağrı merkezinde 73 bin 156 çağrıya olumlu cevap verildiğini belirtti. İçişleri Bakanlığının getirdiği yasak sonrası parklar, mesire alanları vb. rekreasyon alanlarında gezi, dinlenme, spor ve buna benzeri faaliyetlerin yapılmaması için çalışmalar yürütüldüğünü belirten belediye yetkilileri, salgın boyunca 526 adet bankın yerlerinden söküldüğünü raporunda açıkladı.

100 BİN ADET BROŞÜR, 22 BİN ADET AFİŞ DAĞITILDI

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi vatandaşların bilgilendirilmesine yönelik yürüttüğü çalışmalar neticesinde, bu süreçte 100.000 adet kırımlı broşür, 22.000 adet afiş, 20 adet billboard, 1.500 adet mesafe stickeri ve 1.000 adet net bilgilendirme stickeri hazırlanıp ilgili yerlere gönderildiği, dağıtıldığı ve asıldığını açıkladı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sayfasında, resmi sosyal medya hesaplarında, megalight, led ekranlarda, toplu taşıma araçlarında ve diğer platformlarda bilgilendirmelerin de yapıldığı belirtildi.

‘’GIDA KOLİSİNDEN FAYDALANMAK İSTEYENLER ALO 153’Ü ARAYABİLİR’’

Raporda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki TESKİ’nin ise bu süreçte 3.411 abonenin su kesme işlemini ertelediği, 12.901 abonenin ise kesik olan suyunu açtığı belirtildi. Ayrıca süreç boyunca ihtiyaç sahibi ailelere 10.850 adet gıda kolisi (1.096.300,00 TL) hazırlandığı, 9.350 adeti (916.300,00 TL) ihtiyaç sahiplerini bulduğu söylendi. Gıda kolisi dağıtımının da 10 araç ve 20 personelle kesintisiz yürütüldüğü duyuruldu. Yetkillier, ‘’Gıda kolisinden yararlanmak için ALO 153 çağrı merkezimizden talep oluşturan hane halkı sayımız 35.951 olup, Tekirdağ il geneli hane halkı sayısının (322.499) % 11’i kadardır.’’ dedi.

500 BİN TL’LİK KİRA BEDELİ ALIMI ERTELENDİ

Yayımlanan raporda dikkat çarpan bir diğer konu ise Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine ait 168 dükkandan bu süreç boyunca kira alınmadığına dair ifadeler oldu. Rapora göre; belediye 500 bin TL olan kira bedellerini pandemi sürecinin geçişine kadar erteledi. Ek olarak 11 Mayıs 2020’de dükkânlarını yeniden müşterilerine kapılarını açan berber ve kuaförlerin de işyerlerine dezenfeksiyon desteği ve koruyucu maske dağıtımı yapıldığı söylendi.

CHP’Lİ VEKİLLER 5’ER BİR TL BAĞIŞLADI

Büyükşehir Belediyesi bu süreçte üzere 700 adet koruyucu seti (tulum, cerrahi maske, siperlikli maske, eldiven, el dezenfektanı, ıslak mendil) görev yapan ve sosyal yaşamın içinde an be an olan basın mensuplarına ve muhtarlara ulaştırdı. Ek olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından sürecin ilk zamanlarında Şartsız Bağış Hesabı açıldı ve ilk bağışçı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak oldu. Ayrıca kampanyaya Tekirdağ CHP Milletvekilleri Faik Öztrak, Dr. İlhami Özcan Aygun ve Dr. Candan Yüceer aynı hesaba 5.000’er TL destekte bulundular.

DİĞER KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ

Son olarak sürecin diğer kurumlarla iş birliği içerisinde yürütüldüğünü söyleyen yetkililer, ‘’’VEFA Koordinasyon grubuna destek vermek amacıyla; İl Sağlık Müdürlüğü emrine 165.000,00 TL bedelle 15 araç ve 15 şoför görevlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca 3 araç ve 6 personel de Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve 65 yaş üstü yurttaşlarımıza hizmet etmeleri amacıyla ilgili VEFA koordinasyon grubuna görevlendirilmiştir. Zabıta Dairesi Başkanlığı ile Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle fahiş fiyat ve stokçuluk denetimleri gerçekleştirilmiştir. Bugüne kadar 5 işletmeye tutanak tutulmuş ve 3’üne cezai işlem uygulanmıştır. 11 ilçe belediye başkanı, düzenli olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın başkanlığında telekonferans yöntemiyle görüşmeler gerçekleştirmiştir. Bu görüşmelerden ortak işbirliği çalışmaları, malzeme desteği gibi sonuçlar alınmıştır. İlçe belediye başkanları örnek uygulamalarını paylaşmışlardır.” İfadelerini kullandı.