Kapaklı Gazetesi - Çerkezköy Açı Özel Öğretim Kursu Rehber Öğretmeni Türker Küçükkısa, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na giren öğrencilere tercihler konusunda tavsiyelerde bulundu.

Sınav tercihleri yapacak öğrencilere altın tavsiyeler veren Rehber Öğretmeni Küçükkısa, şu ifadelere yer verdi; 

Başarı Sırası

Türkiye Geneli Sıralaması en önemli unsurdur. Puan sistemi değişse bile bir üniversitenin kaçıncı sırada öğrenci aldığı çok az değişime uğramaktadır. Bu nedenle tercih yaparken hedeflediğiniz üniversitenin son 3 yıldaki başarı sıralaması en önemli ölçütlerden biridir.

Kılavuz

Kılavuz iyi okunmalıdır. Okul türü, alanı, yaş, sağlık, cinsiyet gibi koşullardan dolayı oluşabilecek sorunlarda ÖSYM tarafından hiçbir düzeltme yapılmaz. Eğer bölüme yerleşmiş dahi olsanız kaydınız kabul edilmez.

Ortaöğretim Başarı Puanı

Mutlaka istenen bölüm tercihi yapılmalıdır. Aksi halde tercih sonucunda istemediğimiz bir bölüme başlasakta başlamasakta ya da herhangi bir sebeple bırakırsak okul puanımız bir sonraki yıl üniversite tercihimizde yarı yarıya düşecektir.

Devlet ve Vakıf Üniversiteleri

Devlet veya Vakıf Üniversiteleri birbirinden ayırt edilmelidir. Yanlış olarak Vakıf Üniversitesi tercih edildiğinde maddi olarak soruna yol açabilir.

Aile ile Ortak Karar

Aile ile müzakere yürütüp her iki tarafın ortak noktada karar vermesi daha sağlıklı bir ilerleme olacaktır. Hatta biraz öğrenci merkezli karar alınmasını tavsiye ederiz.

Araştırma

Öğrenciler pek çok üniversiteyi internet üzerinden detaylı olarak araştırabilir. Özellikle eğitim kalitesini ve öğretim görevlisini ders çalışır gibi not alarak bir liste oluştursunlar.

Çoğaltılmış Tercih

-Standart bölümlere bağlı kalmadan farklı bölüm ve meslekleri araştırarak fikir sahibi olun.
-Üniversiteleri ziyaret edin.
-Düşündüğünüz meslek sahipleriyle sohbet edin.
-Mutlaka ek planlar yapılmalı, tek bir hedefe odaklanılmamalıdır.

Bölüm ve Şehir

Büyükşehir üniversitelerinden mezun olunduktan sonrasında iş bulma imkânı daha yüksektir. Bu sebeple sadece bölüme bağlı kalınmadan kişisel gelişim ve kalite standartlarını da düşünmeliyiz.

Şehir Seçimi

Bulunduğumuz bölgede mi bir üniversite istiyoruz yoksa bölge dışında mı? Eğer bölge dışı bir okul tercihi yapacaksak yurt ve ekonomik şartları incelemeliyiz.

Sosyal Faaliyetler

Seçilen üniversitenin aktiviteleri, yurt dışı bağlantıları, yatırımları, kulüpleri ve burs olanakları araştırılmalıdır.