Saat 10.00’da düzenlenen programa; Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, İlçe Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, sağlık çalışanları, öğretmen, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

SU DENGESİNİ ESAS SAĞLAYAN ORGAN BÖBREKLERDİR

Böbrek sağlığı hakkında katılımcılara bilgi veren Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi’nden Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Murat Şakacı, “Vücudumuzda su dengesini esas sağlayan organ böbreklerdir. Böbrekler, vücuttaki minerallerin dengeli bir şekilde kalmasını sağlar. Sodyum, potasyum, magnezyum gibi minerallerin dengesini esas sağlayan organ böbreklerdir” dedi.

“ÇOK ÇALIŞKAN BİR ORGANDIR”

Başhekim Yardımcısı Şakacı, “Böbrekler aynı zamanda kan basıncını düzenleyen organdır. Hormonal bir sistemle kan damarlarını kasar, su ve tuz emilimini sağlar, bu sayede de tansiyonun dengeli olmasını sağlar. Böbrek, tansiyonu da esas dengeleyen organdır. Böbrekler, sağlıklı kemik oluşumunu da sağlar. Böbrek sağlığınız bozulursa kemikleriniz incelir, hastalıklar oluşur. Böbrek sağlığı bozulursa tüm sistem bozulur. Böbreklerimiz çok önemli bir organdır. Böbreklerimizin boyutu da yumruğumuz kadardır. Vücudumuz her dakika kan pompalar, yaklaşık 5-6 litre kan pompalar, kan akımının yüzde 20’si böbrekten geçer. O kadar da çalışkan bir organdır” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKLIYSA, TEK BÖBREK HERKESE YETER”

Sağlıklıysa, tek böbreğin herkese yeteceğini söyleyen Şakacı, “Eğer insan sağlıklıysa tek böbreğiyle yaşayabilir. Yaralanma olur, kanser olur, tek böbreği alınabilir ama diğer böbrek sağlıklıysa insanlar hayatına devam edebilir” ifadelerini kullandı. Kronik böbrek hastalığının dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sorunu olduğunu kaydeden Şakacı, “Erken saptandığında sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak farkındalığının ve erken tanısının düşük olması birçok vakada erken teşhise imkân vermemektedir. İnsanımızın hastalığın farkında olmaması nedeniyle Son Dönem Böbrek Yetmezliği (SDBY) gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu gösteriyor” dedi.

“TEDAVİYE NE KADAR ERKEN BAŞLANIRSA YARARI O KADAR FAZLA OLUR”

Okul servisi ve okul çevrelerinde denetim gerçekleştirildi Okul servisi ve okul çevrelerinde denetim gerçekleştirildi

Böbrek sağlığı konusunda katılımcıları bilgilendiren Şakacı, “Aşırı tuz tüketimi böbrekleri bozar. Ayrıca kan basıncını yükseltir, kalp damar hastalıklarına yol açar. Bazı kanserler için de risk faktörüdür. Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir, yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur” dedi.

SAĞLIKLI BÖBREKLERE SAHİP OLMANIN ALTIN KURALLARI

Sağlıklı böbreklere sahip olmak için 8 altın kuralı sıralayan Şakacı, “Düzenli egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek, yeterli su içerek, tuz tüketimini azaltarak, sigaradan uzak durarak, alkolden kaçınarak, ağrı kesici ilaçlardan olabildiğince kaçınarak, kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürerek, risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirerek sağlıklı böbreklere sahip olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.