Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Kapaklı Belediye Meclisinin 2023 yılı Şubat ayı olağan toplantısının ilk oturumunda KENTAŞ hakkında çıkan iddialar hakkında açıklamalarda bulundu. CHP grubunun eleştirilerine cevap veren Başkan Çetin, "Biz belediyeyi sanki başka bir yönetim şekline dönüştürmüşüz iddiasını terk edin, müdürlerimiz geçmişten beri süregelen uygulamalara devam ediyorlar ve illegal bir şey yapmıyorlar." dedi.

Belediyelerde kurulan iştirak şirketlerinin amacının vatandaşa hizmet etmek olduğunu vurgulayan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Konu zaten CHP İlçe Yönetimince adliyeye şikayet edilmiş ve hukuki süreç başlatılmıştır. Burada bir kurum var, kurumun içinde eğer birileri hata yapmışsa adalet gereğini yapar ama kurum daimi işine bakar. Burada şahısların üzerinden şirkete bir ceza kesilmesini ben doğru bulmuyorum. Biz göreve geldiğimizde yine bizim mali işlere bağlı sosyal hizmetleri yapan, müdürlüğünü de mali işler müdürümüzün yaptığı çatıdaki kafe gibi şirketleri işleten bir şirketimiz vardı. O da en son tasfiye ettiğimizde 600 bin TL yıllık zarar etmişti. Bu sosyal tesisler vatandaşa hizmet etmek için varlar.” dedi.

“CHP YÖNETİMİNİN SÖYLEDİKLERİNİN ALTINA İMZAMI ATARIM”

Kapatılması konusunda Millet İttifakı ile aynı düşüncede olmadığını dile getiren Çetin, “Bu şirkette önemli sayıda çalışanlarımız var, orada ekmek kazanıyorlar, part time olsa da çalışıyorlar. Onun haricinde ben çok detaya girmek istemiyorum fakat bizim arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalarla birçok sosyal projeyi de Kapaklı’ya kazandırdık. Dolayısıyla belediyenin rutin işleri içerisinde zaman ayıramadığı birçok konuyu biz onların üzerinden yürüterek ilçemize kazandırdık. Bunlardan bir tanesi de termal sıcak sudur, yine yöresel ürünlerdir şimdi de mantar projesi yürütülmektedir. Geçen hafta TRT konuyu haber yaptı. Haberin duyulması ile beraber bölgemizde dezavantajlı bir sürü vatandaş arayıp burada çalışmak istediklerini söylediler. 

Şu anda atılmış bir iddia var ortada ve bu iddia eğer gerçek olduğu kanıtlanırsa hiç sıkıntı olmadan kimin ne ceza alması gerekiyorsa alır ve bu konuda ben de CHP yönetiminin söylediklerinin altına imzamı atarım. Ama burada işleyen bir mekanizma var kaldı ki çok cüzi bir sermaye ile burasını kurduk, şimdi yavaş yavaş kök salmaya yaklaşmış vaziyette faaliyetlerini güçlendirebiliriz. Yönetimini güçlendirebiliriz birçok destek verilebilir ama ben kapatılması konusunda Millet İttifakı ile aynı düşüncede değilim.” diye konuştu.

“SİZİN GEÇMİŞ DÖNEMLERDE DOĞRUDAN TEMİNLERİNİZİ İFŞA EDER, ÇIKARTIRIM”

KENTAŞ hakkındaki açıklamalarına devam eden Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Biz hiçbir uygulamaya göreve geldikten sonra müdahale etmedik. Bundan önceki işleyiş neyse öyle devam etti. O işleyişlerin içerisinde eksik, yanlış veya bize göre değiştirilmesi gereken konular neyse hem müdürlerimizle hem de başkan yardımcılarımız ile görüşerek bunları nasıl iyileştirebiliriz, nasıl en aza indirebiliriz tartışmalarını içimizde yaptık. Buna bağlı olarak Fen İşleri Müdürümüzün doğrudan temin yapması gereken işler vardı bunları hallettik. Mesela stok sistemi kurmaya çalışıyoruz. Sizin elinizde bir stok takibi yoksa doğrudan temini nasıl azaltacaksınız? Toplu alım yaptığınızda bunu nerede muhafaza edeceksiniz? Gibi birçok soruyu tartıştık. Biz geldik de sanki farklı bir uygulama yapıyormuşuz gibi konuşmayın. Ne müdürleri değiştirdik ne de uygulamayı değiştirdik.  Ben de sizin geçmiş dönemde yaptığınız bir sürü doğrudan teminle ilgili konuları ifşa eder çıkartırım.

Metod değiştirmedik, yöntem değiştirmedik doğrudan teminler bütün belediyelerde nasıl yapılıyorsa aynı şekilde devam ediyor. 'Bahse konu olan iştirak şirketinin doğrudan teminlerinin bütçedeki karşılığı yüzde bir diyorum' siz hala buradan siyaset üretmeye çalışıyorsunuz. Siz bu siyaseti meydanlarda yapın ama burada bir düzen sağlamaya çalışıyoruz. Biz belediyeyi sanki başka bir yönetim şekline dönüştürmüşüz iddiasını terk edin, müdürlerimiz geçmişten beri süregelen uygulamalara devam ediyorlar ve illegal bir şey yapmıyorlar. Belki hatalar yapılmış olabilir denetim komisyonu bunun için var ve verdiği tüm bilgileri de alıyorum, inceliyorum, ilgili müdürler çağırıp bununla ilgili önümüzdeki süreçte önlem alın diye ricada da bulunuyorum, talimatlar veriyorum.” ifadelerini kullandı.

“HER İDDİAYA GÖRE BİZ İŞ YÖNETEMEYİZ”

Herhangi bir hukuk işlemi tamamlanmadan iştirak şirketini kapatmanın yanlış olduğunu söyleyen Çetin, “Eğer sizin dediğiniz gibi Personel A.Ş. gereken her şeyi yerine getirseydi bizde yüzde 54 ile iktidara gelmezdik. Meydanlarda çıkın istediğinizi söyleyin, anlatın biz hizmet yapmak için gayret ediyoruz. Siz gidin orada kötüleyin ama bunu meclisin siyasetine sokmayın. Biz her yıl büyükşehir araçlarının hizmet vermesinden kaynaklı 15 milyon parayı belki bu yıl daha fazla olacak Büyükşehir’e para aktarıyoruz. Taşımacılık yaptığı için çünkü bir hizmet var. KENTAŞ doğrudan temin olarak yüzde 1 yapmış ve bu teminin içinde kırk tane personel çalışıyor bugün asgari ücret üzerinden çalıştığını ve sigorta ile yaklaşık 15 bin TL’ye geldiğini düşünün aylık ne kadar bir ödemenin döndüğünü hesaplamak kolay. 

Tekrar söylüyorum niyetiniz siyaset yönetmekse burada bunu yanlış buluyorum. Tabi ki buna meclis karar verecek meclis kapatılsın derse bunun da tasfiye süresi öyle çok kısa değil, 3 yıl 4 yıl sürer dolayısıyla alınmış işler var, yapılan uygulamalar var, kesilmiş faturalar var, bu tasfiye işi öyle çok kolay bir şey değil. Şirket kapatılmaz ama askıya alınabilir inşallah siz gelirseniz siz geldiğinizde karlı bir şekilde çalıştırırsınız. Yönetim ile ilgili inisiyatif bende, ben yönetimi değiştirebilirim ama bir iddia var ortada o zaman her iddiaya göre biz iş yönetemeyiz. Hukuk var orada çıkan sonuca göre biz karar alırız, gerekeni yaparız. Daha ortada hiçbir şey yokken bunun siyasi bir malzeme yapılmasının doğru olmadığını söylüyorum.” dedi.

“BU YANLIŞI KİM YAPTIYSA GİTSİN CEZASINI ÇEKSİN”

Belediyeye bağlı olan iştirak şirketi adına bu iddiaların ortaya çıkmasından üzgün olduğunu belirten Mustafa Çetin, “Şirketi kurarken mütevazi bir bütçe ile sermaye ile kurduk. Başka planlarımız vardı fakat araya pandemi süreci girince bu planlar tutmadı. İlk defa geçen yıl 10 milyon TL sermaye aktarımı yaptık. Onlarda bu sermaye aktarımı ile beraber birkaç tane tesisi hem yenilediler hem de yeni tesisler yaptılar. Kazak Gölü'ndeki tesisi komple yenilediler. Eğer ifadelerinizde samimi iseniz bir çalışma yapalım ve KENTAŞ yönetiminden bir rapor isteyelim. Daha iyi hizmet yapmaları için geçen yıl 10 milyon yaptık, bu yıl 20 milyon sermaye artışı yapalım. Bu sermaye artışı ile onlarda bütün sıkıntıları çözsünler, belediyeden de hiçbir doğrudan temin yapmasınlar. Gelsinler açık ihalelere girsinler ve onu yapsınlar. Göreve ilk geldiğim zaman samimiyetle itiraf ediyorum biz bilbordlarla ilgili bunların hepsine giydirme yaparsak çıkan rakama bir baktım hakikatten yazık günah. Bir gün, üç gün kalacak bilbord çalışması için çok fazla fiyatlar. Ben de bunlara giydirmeyi azaltalım dedim ve sadece ana caddelerdeki bilbordlara giydirmeleri yapalım, düşük maliyetle olsun bu diye rica ettim sağ olsun müdürüm ne dediysem yaptı. Aradan biraz zaman geçti giderleri sorguluyoruz. Dedim ki bu bilbordların metrekaresini kaç paradan yapıyor firma tarafından bana söylenen rakam 65 TL metrekaresiydi ben bu işi yapan biri değilim ve fiyat uygun mu onu da bilmiyorum.

Bir konuşma esnasında iştirak şirketimizde bu işleri yapmış bir kardeşimiz konuyu gündeme getirdi bana ve biz bu işi yaparsak belediyeye bunu 22 TL’ye yapabiliriz dedi. Sadece bize bir makine gerekir dedi ve yatırım için bir para lazım bunu bize temin ederseniz, biz bu işi yaparız dedi ve biz bu yola buradan çıktık. Sonra da iştirak şirketinin içerisinde bir ajans kurduk ve brandaları, bayrak işlerini, bilbord işlerini onlar üzerinden yaptık. Orada yapılan totaldeki faturayı hepimiz ticaret erbabıyız bunları alın bakın kaç karla yapmışlardır. Bunu kendi aramızda şöyle konuştuk, doğrudan teminlere mümkün mertebe siz de teklif verin de aşağıya çekelim, rekabet şartları oluşsun diye de ricada da bulunmuştuk. Girişte, ilk kuruluşta maksadımız buydu. Sonrasında ortaya atılan iddialar hepimizi üzdü, Kapaklı’nın böyle anılması benim istemediğim bir şey. Hukuki süreci yürüttüğümüz durumda, meclisin bunu sanki ortada bir suç varmış gibi kararı burası vermiş gibi bir durumu kamuoyuna lanse edilmesini ben doğru bulmuyorum. Eğer bir yanlış varsa bu yanlışı kim yapmışsa gitsin adalette cezasını çeksin ama bunu burada onaylatmak, kurumun adını lekelemek bana göre yanlış.” şeklinde konuştu. 

“KULLANILAN SAYAÇLAR KENTAŞ’IN KENDİ SAYAÇLARIDIR”

KENTAŞ’ın faturalarını kendi ödediğini ifade eden Çetin, “Bildiğim kadarı ile KENTAŞ faturaların bir kısmını kendileri karşılıyorlar. Doğalgaz hangisinde var bilmiyorum ama Kazak Gölü’nde doğalgaz yok. Çamlık'ta konuyu bilmiyorum fakat belediyenin parkları aydınlatma sayacı var, elektrik faturaları buradan karşılanıyor olabilir bilmiyorum ama Kazak Gölü, Bülent Ecevit Parkı, Ali Baba Parkı ve Süleyman Demirel Parkını hazırladık oralarda kullanılan KENTAŞ’ın kendi sayaçlarıdır.” dedi.

Okul servisi ve okul çevrelerinde denetim gerçekleştirildi Okul servisi ve okul çevrelerinde denetim gerçekleştirildi

“SORUMLULUKTA BENİM SIRTIMDA KALSIN”

KENTAŞ’ın kapatılması konusunun gündeme alınma oylaması sonrası açıklamalarına devam eden Çetin, “Bu kadar tartışma boşuna, KENTAŞ’ın kapatılması gündeme alınmadı. Yargıya intikal etmiş bir konuyu meclise taşımak doğru değildir. Yargı orada, sonuçlansın kim suçluysa cezasını çeksin. Şirketi neden kapatalım. Her atılan dedikoduya şirketten adam mı alacağız? belediye memurunu da o zaman görevden alalım, başkanı da görevden alalım. Bu sorumlulukta benim sırtımda kalsın, gerekirse suçlu benim, ben atadım ve ben görevlendirdim bu suçlamaları kabul ederim ve gerekeni yaparım. Ama lütfen bu konuyu da bu kadar uzatmayalım.” ifadelerini kullandı.