Kapaklı Gazetesi - Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, 24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Basın Bayramı nedeni ile bölgede yayın yapan yazılı, görsel ve internet medyası çalışanlarını kahvaltıda ağırladı.

24 Temmuz Çarşamba günü Pera Pastanesi’nde düzenlenen kahvaltı programında konuşan Başkan Akay, tüm gazetecilerin 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlayarak, “Türk Basının da sansürün kaldırılışını kutladığımız bu günlerde gönül isterdi ki Türkiye’deki basının daha özgür bir şekilde görevlerini yapabiliyor olsun. Daha da özgürleşmeleri için neler yapılabilir günleri yaşıyor olsaydık. Öyle duyuyoruz, anlıyoruz ki yapılan bazı hazırlıklar yerel basındaki bazı sıkıntıları daha da arttıracak. Bu da bizim üzüntülerimizi daha da arttıracak. Ümit ediyorum ki Türkiye’de basın özgürlüğü daha da artar, yerel basının önemi daha da güçlenir.” dedi.

‘’HAKSIZ İLERLEMENİN KARŞISINDA OLACAĞIZ’’

Ardından Çerkezköy kamuoyunu meşgul eden sorulara yanıt veren Başkan Akay, ‘’Çerkezköy’ün hemen kıyısında Kızılpınar Veliköy hizasında başlayan, TOKİ tarafından kamulaştırma durumu var. İkitelli sanayisinin buraya gelmesine dair bir çalışma var. Bu alan Veliköy’ün Beylikçayırı Bölgesi’ne doğru büyüyerek, yaklaşık 1 milyon 450 bin metrekare alanında kamulaştırma çalışması başlatılmıştır. Alan İkitelli’de kurulan şirketler vasıtasıyla Çerkezköy’de mülkü bulunan tarla vasfında olan 18 uygulama hazırlığı arifesinde olan bölgeler, ucuza kamulaştırılarak şirket vasıtasıyla İstanbul’daki birileri tarafından alınarak bir yapım çalışma hazırlığı içerisinde olduğunu görüyoruz. Çerkezköy toprakları üzerinden haksız ilerlemenin karşısında olacağımızı buradan söylüyorum. Burada yıllarca yatırım yapmış insanlar var. İstanbul’daki şirket tarafından buralar alınarak başka türlü değerlendirilmesinin karşısındayız. Bunda kamu yararı gözükmemektedir. Eğer kamu yararı varsa vatandaşı sıkıntıya sokmayacak bir uygulama yapılmamasını talep ediyoruz” dedi.

“VATANDAŞ MAĞDUR EDİLEMEZ”

200 dönümlük alanın Çerkezköy Belediyesi’ne kamulaştırma yükü olarak kalacağını belirten Başkan Vahap Akay, “İkincisi bu alanda yapılması planlanan kamulaştırma alanında; Çerkezköy Belediyesi’nde, dere ve demiryolları arasında planlama ve uygulama yapılmayacak şekilde, vatandaş mülkiyetli alanların bırakılarak kamulaştırma hedefi var. Yani büyük bir alan var, alanın dere ve demiryolu arasında kalan kısmı da projenin içinde. Ancak o zor kısımlar kesilerek yaklaşık 200 dönümlük alan Çerkezköy Belediyesi’ne kamulaştırma yükü olarak bırakılacak ve uygulaması yapılan alanda bir şirket vasıtasıyla TOKİ tarafından kamulaştırılacak. Yani iki türlü de Çerkezköy Belediyesi ve vatandaş tarafından mağduriyet yaratacak bir projeyle karşı karşıyayız. Hem Çerkezköy Belediyesi’nin hem de vatandaşımızın mağduriyetinin önlenmesi amacıyla bunun karşısında duracağımızı belirtmek istiyorum. Karşısında durduğumuz meselenin özünde burada yatırım yapılıp yapılmaması konusu yok. Hemen bu cümlenin içinde 2 tane kelime alınıp ‘Aman buna mı karşısın, şuna mı karşısın?’ denmesin. Yapılacak kamulaştırmada Çerkezköy Belediyesi ve vatandaş mağdur edilemez. Çerkezköy Belediyesi olarak vatandaşların kendi yerlerini ucuza başka ellere kaptırmasının önünde duracağız. Bir kamu yararı varsa destek oluruz ama mağduriyet varsa karşısındayız” ifadelerini kullandı.

‘’646 BİN LİRA ÖDENDİ’’

Son olarak Çerkezköy Belediyesi’nde yaşanan vurgun olayıyla ilgili de son durumu aktaran Akay; “Yapılan kontrollerde 1 milyon 51 bin 981 liralık sahte makbuzlar verilmiş, ruhsat verilmiş, iskanlar verilmiş. Şimdi biz bu yapılmış işlemlerle ilgili tebligatlarımızı yaptık. Daha önce ödendiği söylenen ama başka ellere ödenen bedellerin çağrıdan sonra 646 bin kısmı geri ödendi. Geriye kalan 400 bin lira için ya ödemeler gelecek, ya da ruhsatlar iptal edilecek” diyerek konuşmasını noktaladı.