10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımlayan Yontar, “İnsanların yaşanan olaylara ilişkin doğru bilgi alabilmelerinin en önemli aracı olan basın, demokrasilerde yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen “dördüncü kuvvet” olarak nitelendirilir. Halka gerçekleri aktarmak gibi kutsal bir görevi üstlenen ve halkın haber alma hürriyetini savunan gazeteciler basın özgürlüğünün en önemli göstergesidir.

“TÜRKİYE 165. SIRADA YER ALMIŞTIR”

Jandarmadan bayram tatili denetimi: 4 sürücüye ceza kesildi Jandarmadan bayram tatili denetimi: 4 sürücüye ceza kesildi

Ancak günümüzde basın mensupları her geçen gün daha fazla oto sansüre maruz kalmaktadırlar. Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yayınlanan 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye, 2023 yılı itibariyle basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 165. sırada yer almıştır.

“32 GAZETECİ TUTUKLANMIŞTIR”

Söz konusu rapora göre son bir yılda en az 96 gazeteci fiziksel saldırıya uğramış, 43 gazeteci sözlü olarak tehdit edilmiş ve 97 gazeteci gözaltına alınarak 32 gazeteci tutuklanmıştır. Diğer taraftan, Türkiye’de işsizlik oranlarının en yüksek olduğu mesleklerden biri gazeteciliktir.

“BASIN EMEKÇİLERİ ADETA KADERLERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA”

Gazetecilerin düşüncelerini özgürce ifade edebilecekleri ve bunları yazıya dökebilecekleri bir ortamın yaratılması için atılması gereken ilk adım basın iş kolunun bir an önce sendikal güvenceye kavuşturulması olmalıdır. Sendikal güvenceden yoksun basın emekçileri adeta kaderlerine terk edilmiş durumda çalışmaya devam etmektedirler.

“SEVGİ VE SAYGILARIMI SUNUYORUM”

Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen basın emekçilerinin işlerini kaybetme korkusu olmadan, gazete ve internet sayfalarında düşüncelerini özgürce yazabilecekleri günlere olan inancımla, basın emekçisi arkadaşlarımın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.