Kapaklı Gazetesi - Çerkezköy’de oto kiralama işi yapan Hayri Varol, su israfına dikkat çekti. Doğal döngü için suyun hayati bir kaynak olduğunu dile getiren Hayri Varol, ‘’Su hayattır, hayatı sürdürelim.’’ dedi.

Nüfusun artması ile birlikte dünya üzerindeki su kaynakları gün geçtikçe azalıyor. Özellikle küresel ısınma ve diğer etkiler sebebiyle su kaynaklarının giderek azaldığına dikkat çeken Hayri Varol, ‘’Su israfı konusu günümüzde önemli bir durum haline gelmiştir. Zaten kirlenme ve ülkemizin bazı bölgelerindeki önlenemeyen nüfus artışının da etkisiyle, bir su kıtlığı yaşanması olası bir durumken, buna birde bilinçsizce, hoyratça, enini sonun düşünmeksizin israflı kullanımı da ekliyoruz.’’ dedi.

‘’2,3 MİLYAR KİŞİ SAĞLIKLI SUYA HASRET’’

Muhtemel bir su kıtlığının kapıda olduğunu söyleyen Varol, ‘’Dünyadaki suyun % 97,5'i okyanuslarda ve iç denizlerde tuzlu su, %2,5’i ise tatlı su olarak bulunmaktadır. Ancak bu tatlı suyun %87'si buzullarda, toprakta, atmosferde, yeraltı sularında bulunur ve kullanılamaz durumdadır. Tatlı su oranından geriye kalan %13’lük suyun kullanılabilir ve içilebilir özellikte olduğu görülmektedir. Dünya nüfusunun yaklaşık % 20’sine karşılık gelen 1,3 milyar insan yeterli içme suyundan yoksun olup, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasrettir. Bazı tahminler, 2025 yılından itibaren 3 milyardan fazla insanın su kıtlığı ile yüz yüze geleceğini göstermektedir.’’ Şeklinde konuştu.

‘’HERKESİ DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUM’’

Özellikle pet şişede alınan suların israf edildiğine dikkat çeken Hayri Varol, ‘’Bu, çok büyük önem arz eden konuya dikkat çekmek amacıyla, bir vatandaş olarak bir farkındalıkla bu sunumu hazırladım ve bu vesileyle, herkesi duyarlı olmaya ve su tasarrufuna davet ediyorum. Ben oto kiralama işi yapıyorum. Araçlarımın her gidiş gelişlerinde bakımını yaparken içini de temizliyor, müşteriden kalan çöpleri toplayıp atıyorum. Bir şey özellikle dikkatimi çekti. İşten dönen her araçta mutlaka pet su şişeleri çıkıyordu ve bu şişeler genelde yarısı doluydu. 1 litrelik, yarım litrelik, bazen de 5 kg’lık şişeler, bazen yarım, bazen de bütüne yakın bir şekilde arabada bırakılıyordu. Başlarda, arabaya bırakılan, can sıkıcı çöpler olarak gördüğüm bu şişelerin çokluğu ve sürekli oluşu, büyük bir su israfının meydana geldiğini acı ve üzüntüyle hatırlattı bana. Bu, söz konusu su şişelerini 1 ay boyunca topladım, biriktirdim.’’ İfadelerini kullandı.

‘’132 TL DE 88 LİTRE SU DA ÇÖPE BIRAKILIYOR’’

Su israfının maddi açıdan da zarara yol açtığını vurgulayan Varol, ‘’ 1 ay boyunca, 3 arabadan 128 adet, ağzı açılmış, bir miktarı tüketilmiş, büyük bir miktarı ise çöp olarak bırakılmış su şişesi topladım. Yarım şişeleri birbirleriyle tamamladığımda, 88 litre suyun arabalarda çöp olarak bırakıldığını dehşetle tecrübe ettim. Bu durumda, bir defa en başta, market fiyatlarına göre, 132 TL'nin, 88 litre suyunda 1 ay içerisinde çöpe bırakıldığını işaret ediyor. Başta basit görünse de biraz açtığınızda ve yaydığınızda ürkütücü bir rakamla karşı karşıya geliyorsunuz. Bu rakam, sadece benim 3 aracımla test ettiğim rakamdır. Buna, Çerkezköy'de ki diğer araç kiralamacıları da ekleyelim. Diyelim ki, Çerkezköy'de bu alanda faaliyet gösteren 20 işletme var. Tüm araçlarını bir yana bırakalım, sadece benim yaptığım gibi, 3 araçtan şişeleri toplayalım.’’ dedi.

‘’100 BİN LİTRE SU İSRAF EDİLİYOR’’

Gerçekleştirilebilecek su tasarrufu miktarını kabaca hesaplayan Varol, şunları söyledi; ‘’60 araçtan, 1 ayda 7680 adet şişe, 5280 litre su toplarız. Tekirdağ'ın 12 ilçesini de ekleyelim bu hesaba. Basit ve ortalama bir hesapla, 92.160 şişeden 63.360 litre su toplamış oluruz. Bir de şöyle bir durum var. Tekirdağ'da, oto kiralama sektöründe, benim burada yaptığım hesabın çok çok üzerinde firma ve araç var. Yani, 100.000 litre suyun, sadece bu sektörde çöpe atılıp, israf edildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bir de şöyle bir durum var. Tekirdağ'da, oto kiralama sektöründe, benim burada yaptığım hesabın çok çok üzerinde firma ve araç var. Yani, 100.000 litre suyun, sadece bu sektörde çöpe atılıp, israf edildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu Tekirdağ hesabı, buna tüm yurt sathını eklersek çok daha korkunç rakamları görürüz.’’

‘’SUSUZLUĞU RAMAZAN AYINDA DAHA İYİ İDRAK EDERİZ’’

Son olarak içinde bulunduğumuz Ramazan ayına bir gönderme yapan Varol, ‘’Peki, durum vicdanları sızlatmaz mı? İnsanın içini acıtmaz mı? Başta ülkemiz olmak üzere, dünyanın, yakın gelecekte bir su sıkıntısı yaşaması olasılığı kuvvetliyken, nasıl bu kadar acımasızca davranırız? Nasıl ki, kendimize ait mülkü, haneyi, mal varlığını gözümüz gibi koruyorsak, dünyayı da aynı şekilde korumamız gerekmiyor mu? Susuzluğun ne demek olduğunu, içerisinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayı vesilesiyle daha iyi idrak edeceğimiz umuduyla, ben, bu sunum aracılığıyla da bir kez daha herkesi top yekün bir su tasarrufuna ve duyarlı olmaya davet ediyorum.’’