Kapaklı Gazetesi - Kurban kesimine 7 yaş ve altı çocukların şahit olmaması gerektiğini söyleyen Kapaklı Belediye Psikoloğu Ceren Sayın, ‘’ Çocukların 12 yaş itibari ile soyut düşünce yetenekleri gelişmeye başlar.’’ dedi.

‘’Kurban kesimi, her yaş aralığındaki çocuğa farklı anlatılması gereken bir olgudur’’ diyen Psikolog Sayın, ‘’Ancak 7 yaşın altındaki çocukların kurban kesimine kesinlikle şahit olmaması için özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü bu yaş aralığındaki çocukların soyut düşünme kabiliyeti gelişmemiş olduğu için anlatılan konuyu kavramaları mümkün olmayabiliyor. Kurban kesimini izleyen küçük bir çocuk bu olayın önemini bilmediği için korku filmi izlemiş gibi oluyor. Kendi zihninde anlamlandıramadığı bu olayla ilgili bir süre sonra sorular sormaya başlıyor. Bu da çocuğun yaşadığı bu deneyimden ne kadar etkilendiğini gözler önüne seriyor.’’ İfadelerini kullandı.

‘’12 YAŞ ALTI ÇOCUĞA KURBAN KORKUTUCU GELEBİLİR’’

12 yaş altı çocukların kurban ritüelini anlamakta güçlük çekeceğini savunan Psikolog Sayın, ‘’Çocuğa Kurban Bayramı’nın açıklanması konusu çok önemlidir. Çocukların 12 yaş itibari ile soyut düşünce yetenekleri gelişmeye başlar.  Yani 12 yaş öncesinde bir çocuk birçok şeyi anlık olarak ve somut nesneler üzerinden kavrar, çok az şekilde soyut düşünce yeteneği gelişmiştir. Her ne kadar Kurban Bayramı’nın hikâyesinin sonu biz yetişkinlere göre anlamlı bitse de 12 yaş altında olan bir çocuğa soyut konular olan ölüm ve kurban edilme anlam dışı ve bazen de korkutucu gelebilir.’’ dedi.

KURBAN BAYRAMI ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI?

Kurban Bayramı’nı çocuklara uygun bir dille anlatmak gerektiğini söyleyen Sayın, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Çocuklara bayramın genel olarak nasıl bir anlam taşıdığı anlatılmalıdır. İnsanlar arası yardımlaşmaya imkân tanıyan Kurban Bayramı’nın başta et dağıtma olmak üzere paylaşma ve birçok yardımın birlikte yapılmasına olanak sağlayan, birliği ve beraberliği güçlendiren yönlerinden bahsedilmeli. Böylece bayramın sosyal ve kültürel sonuçlarının aktarılması sağlanacak bu da çocuğun bayramı anlamasına katkı sağlayacaktır. 12 yaş ve üzeri çocuklara ise çocuğun duygusal olgunluğu ve soyut konuları kavrama becerisi göz önüne alınarak aktarım yapılmalıdır.’’

ÇOCUKLAR NASIL ETKİLENİYOR?

Yaşı küçük çocukların kurban kesimine şahit olduğu zaman psikolojik buhranlar yaşayabileceğini söyleyen Sayın, ‘’Kurban kesimi” çocukları olumsuz etkilediği zamanlarda, çocuklar kurban ile ilgili rüya ya da kabuslar görebilir. Rüyaların içeriği bağ kurduğu hayvana karşı özlem olabilirken, kabusların içeriği korku/kaygı olur. Bazen genelleştirip “ya beni de keserlerse” ye kadar giden korku cümleleri olabilir. Çocuğun evinde evcil bir hayvan var ise onun da kurban edilip edilmeyeceğine ilişkin korkular geliştirebilir. Yine bu korkusunu kontrol edemez ise kaygı, uyku bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Çocukların Kurban Bayramı ile ilgili travma yaşamaması için öncelikle yaşlarına göre durum anlatılmalı, kurban kesimi uygun şartlarda yapılmalı ve çocuklar bunlara şahit olmamalı.   Kurban Bayramı’nda sağlıksız kesim koşulları ve kaçan kurbanlar sık olarak haberlere konu olmaktadır. Çocuklar mümkün oldukça bu tür haberlerden uzak tutulmalıdır. Kesim hakkında veya kurban edilme hakkında yapılan şakalardan uzak durulmalı, bunların çocuğunuzun yanında yapılmasına engel olmaya özen göstermelisiniz.’’ dedi.