Her hafta Kapaklı'da faaliyet gösteren bir derneğin hikayesini, siz değerli okurlarımızla buluşturduğumuz Dernekler Köşesi'nde bu hafta; Tokatlılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni ziyaret ederek Derneğin Genç Başkanı Yusuf Orçun Demir ve Dernek Ağası İlhan Turan'ın misafiri olduk.

Dernek olarak kapılarının ayrım gözetmeksizin her görüşten ve kültürden insana açık olduğunu belirten Başkan Demir, ''Türkiye'nin her yeri bizim, bizim için bir şey fark etmiyor. Kapaklı da bizim için bir Tokat. Biz Tokat'ın kültürünü her yerde yaşayabiliriz. Kapaklı da, Tokat da bizim bir memleketimiz. Bu dernekteki tek amaç ise insanlarımızın bir araya gelerek bu kültürü yaşaması.'' dedi.

Yusuf Bey bizleri derneğinizde ağırladığınız için teşekkür ederiz. Okurlarımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ben Yusuf Orçun Demir. 1988'de Tokat'ın Zile ilçesinde doğdum. 3 kardeşiz, bir ağabeyim bir de kız kardeşim var. Evliyim, Derman ve Kürşat adında 2 tane erkek çocuğum var. İlkokul, Ortaöğretim ve Lise'yi Tokat'ta, 2 yıllık Üniversite hayatımı da Tokat'ın Gazi Osman Paşa Üniversitesi'nde tamamladım. Kapaklı'ya 2002 senesinde geldim. Daha öncesinde memlekette ayakkabı işi yapıyorduk. Kapaklı'ya ilk ağabeyim geldi, sonrasında iş alanı geniş diye biz geldik. İlk Karaağaç'a yerleştik. 3 sene kadar ayakkabı mağazası çalıştırdıktan sonra Kapaklı'ya Elit Kundura ismindeki ayakkabı mağazamızı açtık. Yaklaşık 6 senedir işletmeciliğini yapıyoruz. 2 senedir de Elit Asansör ismindeki asansör şirketimizi işletiyoruz. Şuanda 15 personelimizle birlikte Kapaklı'ya hizmet veriyoruz.

Tokatlılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde ne zaman başkan oldunuz?

Dernek Başkanlığı'na 2015 Aralık ayında geldik. Tokatlı esnaf arkadaşlarımızın taktirini seçimde göstermesi ile başkan oldum. Kendileri beni teşvik edince ben de 'Bismillah' dedim ve başladım. 2 senedir de Tokatlılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin başkanlığını yürütüyorum.

Peki derneğiniz ne zaman kuruldu? Kuruluş hikayesi nedir?

Derneğimiz 2009 yılında kuruldu. Yani 8 yıldır faal olarak çalışıyoruz. Tabela derneği olmadık, elimizden geldiği kadar hizmet vermeye çalışıyoruz. Kurucu Başkanımız Fahrettin Bayırlı'dır. Kurucu Yönetim Kurulu üyeleri ise İlhan Turan, Bekir Atak, Salih Bezgin, Mustafa Öztürk ve Erdoğan Ömrüuzun'dur. Ben de kurulduğundan beri derneğimizin gerek yönetiminde, gerek faaliyetlerinde yer aldım. Fahrettin Bayılır 2 dönem başkanlık yaptıktan sonra sırasıyla Bekir Atak ve Hasan Aydoğan görev yaptı, sonra da görevi ben devraldım. Şuanda da derneğimizin 1.500'ün üzerinde üyesi var. Kapaklı'da ise 7.000'den fazla Tokatlı yaşıyor ve sayıları her geçen gün artıyor.

Tokatlılar Kapaklı ile ne zaman tanıştı?

Memleketimizde iş olanakları kısıtlı olduğu için 1988 yılında buraya göç geldi. O zamanlarda da burada Arçelik, BSH gibi önemli fabrikalar olduğu için iş imkanları fazlaydı. Fakat yine de ağırlıklı olarak 2000 senesinden sonra Tokat'tan buraya yoğun göç oldu. Türkiye'nin her yeri bizim, bizim için bir şey fark etmiyor. Kapaklı da bizim için bir Tokat. Biz Tokat'ın kültürünü her yerde yaşayabiliriz. Kapaklı da bizim bir memleketimiz, Tokat da bizim bir memleketimiz. Bu dernekteki tek amaç ise insanlarımızın bir araya gelerek bu kültürü yaşaması. Örfümüzü, adetimizi unutmamak ve aynı şive ile konuşabilmek.

Derneğinizin faaliyetlerinden bizlere bahseder misiniz?

Derneğimizin geleneksel olarak piknik şölenleri var. 'Tokatlılar Buluşuyor!' adı altında her sene hemşehrilerimizle bir araya geliyoruz. Memleketten Belediye Başkanımızı, önde gelen insanları burada hemşehrilerimizle buluşturuyoruz. Buradaki Tokatlı hemşehrilerimizi bir araya getirerek kaynaştırıyoruz. Tokat'ın kültürünü, adetlerini, geleneklerini ve göreneklerini elimizden geldiği kadar yaşatmaya ve Tokat'ın insanını tanıtmaya çalışıyoruz. Ayrıca birlik ve beraberlik geceleri düzenliyoruz. Bir fasıl tadında geçen bu gecelerde erkekler bir araya geliyor, muhabbet ediyoruz. Arada kahvaltılar da düzenleyerek birlikte aynı sofraya oturuyoruz. Her Ramazan ayında ise yardım paketi düzenleyerek burada yardıma muhtaç vaziyette olan vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Öğrencilerimizi de unutmuyoruz burada öğrencilerin barındığı bir kurs var, oraya düzenli olarak yardımcı oluyoruz. Ayrıca Tokatlı iş adamlarımızın da desteği ile öğrencilerimize elden de burs vermeye çalışıyoruz. Sadece kendi içimizde değil tüm halkımıza da derneğimizi tanıtmak için geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalına katıldık. İkinci defa katıldığımız bu programda derneğimiz hakkında soruları cevapladık. Kapaklı'da olup da 'Tokatlılar Derneği nerede?' diyen hemşehrilerimize yerimizi öğrenmesi, faaliyetlerimizi bilmesi ve bizimle kaynaşması için imkan tanıdığımızı düşünüyorum. Kapaklı'dan Tokat'a da anlaşmalı firmalarımız ile otobüs seferleri düzenliyor, buradaki hemşehrilerimizin memleket özlemini gidermesini sağlıyoruz. Elimizden geldiği kadar da Kapaklı içindeki mazlumlara, ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışıyoruz. Derneğimizin kuruluş amaçlarından biri de bu zaten. Yardımlaşmada bizim üzerimize herhangi bir dernek olduğunu düşünmüyorum. Elimizden geldiği kadar bu konuda hassasiyet gösteriyoruz. Bunların dışında Tekirdağ'da bir ilki gerçekleştirerek Suriye'ye 2 tır yardım götürdük. 2 tır yardım malzemesini bizzat dernek başkanı olarak savaş ortamının içine ben götürdüm ve dağıttım. Ayrıca Suriye'nin Celabrus ilçesine Gazi Osman Paşa İlköğretim Okulu açtık. Diğer derneklere nazaran biz, içinde her görüşü ve kültürü barındıran bir derneğiz. Burada Alevi'si, Sünni'si, Kürt'ü, Türk'ü de var. Biz hiçbir vatandaşımıza ayrım yapmıyoruz çünkü hepimiz bir Tokatlı, hepimiz bir Kapaklılıyız. Bu neticede Kapaklı'daki hemşehrilerimize de iş ve ev imkanı açısından elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Buradan da duyurmak isterim ki, iş ve eve ihtiyacı olan insanlar gelsin bizi bulsun.

Dernek Başkanı olarak üyelerinizden gerekli desteği gördüğünüzü düşünüyor musunuz?

Biz Suriye'ye yardım götürdüğümüz zaman bizim derneğimizde 6'sından 60'ına her hemşehrimiz elinde en az 1 tane makarna ile bu derneğe girdi. Yardım konusunda bizim insanımız çok iyidir. Bize yardım olarak sadece dernek üyelerimiz değil Tokat Belediyemiz ve Tokatlı Milletvekillerimiz ile her daim irtibat halindeyiz. Sadece Kapaklı'dan ibaret değiliz. Yapılması gerekenleri Dernekler, Federasyonlar, Türkiye'nin farklı illerinden birlik ve beraberlik içerisinde gerçekleştiriyoruz. Ayda 1 veya 2 toplantı düzenliyor, sorunlarımızı masaya yatırıyoruz.

Tokatlılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin gelecekte yapmayı planladığı faaliyetler nedir?

Tokatlılar Derneği olarak burada yapılması düşünülen bir parka, Gazi Osman Paşamızın isminin verilmesi için bir dilekçe hazırlayarak meclise vermek istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalar da yapacağız, gerekirse başkan ile de görüşeceğiz. İkinci olarak bu geleneksel piknik şölenlerimizi daha geniş kapsamlı bir şekilde düzenlemeyi düşünüyoruz. Güreş etkinlikleri gibi yeni etkinlikler eklemek istiyoruz. Gerekirse tüm dernekleri bir araya getirerek konser de yapabiliriz. Ayrıca Çanakkale turu yapmayı düşünüyoruz.

Peki Yusuf Bey, Kapaklı'da çalışmalarını yürüten bir Dernek Başkanı olarak sizce Kapaklı'nın eksikleri nedir? Neler yapılmalıdır?

Kapaklı'da eksik bitmez. Çünkü burası sürekli göç alan bir yer. Bu konuda da belediyemiz elinden geldiği kadar hassasiyet göstermeye çalışıyor. Kazak Gölü ile ilgili bir eksiklik görüyoruz. Bununla ilgili belediyeye bir dilekçe vermiştik. Konserlerin, etkinliklerin vb. orada düzenlenmesi için bir proje sunmuştuk. Bu projeye bir onay gelmedi. Trafik sorunumuz da çok büyük. Esnaflarımız özellikle bu konudan çok rahatsız. Hele seçim zamanları tüm partiler dernekleri geziyor fakat derneklerle ilgili bir tane yer tahsis etme düşünceleri yok. Bunu da defalarca dile getirdik. Derneklerin aktivite yapabileceği bir sosyal alan yok. Sadece derneklerin değil halkımızın da gezebileceği pek fazla sosyal alan bulunmuyor. Bunların da genişletilmesini talep ediyoruz. Öğrencilerimiz de okullardan çok geç çıkıyor. İnsanlarımız bundan rahatsız. Su faturalarımızın da biraz düşmesi geçimi zor olan vatandaşlarımız için iyi olacak diye düşünüyoruz. Emniyetteki memur sayısının ise arttırılmasında fayda görüyoruz. Çünkü son zamanlarda Kapaklı içerisindeki olaylar çoğaldı. Okul çevresinde uyuşturucu satımı çoğaldı. Şuanda gördüğümüz kadarıyla bununla savaşan sadece Kapaklı Ülkü Ocakları var. Kaymakamlığın, Belediyemizin ve Milli Eğitimin de bu konuya bir el atmasını istiyoruz. Gerekirse bu konuya biz de destek veririz.
Son zamanlarda gündem olan bir diğer konu; Termik Santral. Buna biz de karşıyız. Benim çoluğum çocuğum var bu memlekette ve herkesin çoluğu çocuğu da bizim evladımız gibi. Herkes evladını iyi bir ortamda yetiştirmek ister. Herkes faydalı olmak istiyor ama bir işin ucundan tutan yok. Biz Kapaklı için ne yapılması gerekiyorsa, ne yapılıyorsa, sonuna kadar destek veriyoruz. Hükümetimizin, Kaymakamlığın, Belediyenin sonuna kadar yanındayız. Yeter ki güzel şeyler yapılsın.

Dernek Ağamız İlhan Turan da bu röportajda bizlerle. İlhan Bey, bizlere kendinizi tanıtır mısınız?

Ben İlhan Turan. 1973 Tokat Niksar doğumluyum. Evliyim. 3 çocuk babasıyım. İlk ve Orta öğrenimimi Tokat Turhal ilçesinde tamamladım. 1986 yılında İstanbul'a geldim. 1996 yılına kadar İstanbul'da çeşitli özel sektörlerde çalıştım. 1996 yılında ise Turan Yapı İnşaat firmasını kurdum. 2007 tarihinde Kapaklı'ya yerleştim. Kapaklı'da da yine inşaat alanında faaliyetlerimi göstermekteyim. PVC Doğrama ve Mermer işleri, bir de inşaat müteahhitliği yapıyorum.

Ne Zaman Ağa Oldunuz?

Ağalığı ilk olarak 2013-2014 yılları arasında Kapaklı'da bir rekor kırarak 60 bin TL'ye aldım. 2014-2015 yılında ise fazla rekabet olmadığı için 25 bin TL civarında bir paraya aldım. 2015-2016 yılında ise ağalığı başkası aldı. 2016-2017 döneminde de tekrar 60 bin TL'ye 3. kez ağalığımı aldım. Bu ağalığı almamdaki yegane sebep ise Kapaklı'daki Tokatlı hemşehrilerimin yanında oldmak. Ayrıca derneğime de maddi ve manevi destekte bulunmaktır. Gelecek sene için de sadece Tokatlılar Derneği'nin değil Kapaklı'nın ağalığını almayı hedefliyorum, buradan da tüm rakiplerime duyururum.

Son olarak Sayın Dernek Başkanım, bizler ve gazetemiz aracılığı ile hemşehrilerinize ve tüm Kapaklı halkına iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Öncelikle şunu söylemeliyim ki biz bu röportajı Tokatlılar Derneği Başkanı olarak yapıyoruz ama Tokatlı, Samsunlu, Sinoplu vs. olarak bakmıyoruz. Kapaklı da bizim bir memleketimiz, sonuçta Türkiye'nin bir toprağı. Tokat neyse bizim için, burası da o. Ayrımcılık yapmaksızın, elimizden geldiği kadar birlik ve beraberlik içerisinde Kapaklı'da hizmet vermeye, bir adım ileri götürmeye çalışmalıyız. Sonuçta burası bizim ekmek yediğimiz, çocuklarımızı yetiştirdiğimiz yer. Buradan tüm dernek başkanlarına da saygı, sevgi ve selamlarımı iletiyorum. Her zaman birlik, beraberlik ve dirlik içerisinde hareket edip Tokatlı, Samsunlu, Tekirdağlı vs. demeden derneklerin ana hedeflerini hep birlikte gerçekleştirmeyi temenni ediyorum.

Röportaj: Furkan BOLAT