Kapaklı Gazetesi, seçim sonrası emlak ve inşaat sektöründe yaşanan gelişmeleri sektörün uzmanlarıyla konuştu. Seçim sonrası beklenen hareketliliğin yaşanmadığından yakınan uzmanlar, uzun süre bu durgunluğun devam edeceğini ifade etti.  

secim-sonrasi-isler-durdu-1

“VATANDAŞ KREDİ ÇEKEMİYOR” 

Beklenilenin aksine seçim sonrası hareketlenme olmadığını belirten Kapaklı Emlakçılar Derneği Başkanı Kemal Özel, “Seçimlerden sonra Türkiye’de beklenilen hareket olmadı. Sonrasında dövizin hareketlenmesi, faizin yükselmesi insanlar, gayrimenkulden ziyade kolay para nasıl kazanılır? Günü nasıl kurtarırız? Bunu düşünmeye başladı. Zamların artması, dövizin, altının artması vatandaşları gayrimenkul alımında ikinci plana itti. Konut talebinde ise faizlerin fazlalığından dolayı vatandaş kredi çekemiyor ve daire alamıyor. Bu nedenle de konut satışları yavaşlamış durumda.  

“ÇOK SAYIDA YETKİSİZ EMLAKÇI VAR” 

Kapaklı herkesin çok çabuk ticaret yapmayı, emlakçılık yapmayı düşündüğü bir yer. Kapaklı’da çok sayıda yetkili emlakçı olmasının yanı sıra çok sayıda yetkisiz ve belgesiz emlakçı var. Bu nedenle yetkili emlakçılar mağduriyet yaşıyor. 2023 yılına kadar konut talebi fazlaydı. Pandemi ile birlikte toprağa olan ilgi arttı. Vatandaş, “Toprak olsun, bahçeli bir evimiz olsun. Orada kendimize göre üretelim. Kalabalıktan kaçalım orada yaşayalım” demeye başladı. Bu yüzden arsa, bağ ve bahçeler ön plana çıktı" dedi.

secim-sonrasi-isler-durdu-3

“EMLAK SEKTÖRÜ DURGUNLAŞTI” 

Enes Acar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Acar, “Faizlerin artmasıyla birlikte emlak sektörü durgunlaştı. Tahminlerimize göre 2025 yılı ortasına kadar sektörde durgunluk yaşanacağını düşünüyorum. Bizde çok emlak işi yok ama emlak işi ile uğraşan arkadaşlar genelde arsadan hisse veya tarladan hisse satışı yapıyorlar. Arsa, daire ve dükkan satışı pek yok. İnsanlar daire almak istiyor ama şu anda daire fiyatları yüksek olduğu ve kredi kullanamadıkları için kiralık daireleri tercih ediyor” diye konuştu.  

“İNŞALLAH DÜZELİR” 

Gayrimenkul Danışmanı Ali Özdemir, “Kapaklı’nın sanayi bölgesi olması dolayısıyla aldığı bir göç var. Bu nedenle burası talep gören bir bölge. Faaliyet göstermiş olduğumuz bölgede çok alternatif olduğu için işlerimiz yoğun. Banka kredilerindeki sıkılaştırma biraz işlerimizi olumsuz etkiliyor. Konut satışları bu nedenle çok yavaş. Artan faiz oranları da işlerimizi oldukça olumsuz etkiliyor. Müşterilerimiz finansman ihtiyacını çok zor sağlıyorlar. 2024 yerel seçimleri öncesinde işlerimizin açılmasını bekliyoruz. İnşallah düzelir” dedi. 

secim-sonrasi-isler-durdu-2

Başkan Yüceer, Malkara’da incelemelerde bulundu Başkan Yüceer, Malkara’da incelemelerde bulundu

“ÜLKENİN DURUMU İYİ GİTMİYOR” 

Son zamanlarda gelen zamlara dikkat çeken Salim Vuran ise, “Gayrimenkul fiyatları aşırı derecede şişti. Bugün aldığınız arsayı 10 gün sonra aynı fiyata alma şansınız yok. Seçim sonrası iyi olacak diye bekledik ama olmadı. Her geçen gün de kötüye gidiyor. Her alanda fiyatlar artıyor, her şeye zam geliyor. Doları sabit tutalım diye faizi yükseltiyorlar. Faizi bir gün indiriyorlar, bir gün çıkarıyorlar. Ülkenin durumu iyi gitmiyor, Türkiye hepimizin inşallah düzelir” ifadelerini kullandı.