Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından engelli bireylerin sosyalleşmesi ve hayatta daha aktif rol alabilmesi için hayata geçirilen Kapaklı Engelsiz Yaşam Merkezi, düzenlenen törenle vatandaşların hizmetine sunuldu.

Açılış töreni saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Daha sonra açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yüksel Özdal, “Bugün açılışını yaptığımız Kapaklı Sosyal Hizmet Merkezi ve Engelsiz Yaşam Merkezi inşaatına 1 Kasım 2021 tarihinde başlanmış olup, 28 Ekim 2022 tarihinde tamamlanmıştır. Sözleşme bedeli KDV dahil 5 milyon 278 bin 600 TL’dir. Sosyal Hizmetler Merkezi ve Engelsiz Yaşam Evi Kapaklı ilçesi Cumhuriyet Mahallesi tapulu 593 ada 18 NO’lu parsel üzerine inşa edilmiştir. Toplam yapım inşaat alanı bin 711.25 metrekaredir. İnşaat oturum alanı 614.38 metrekaredir. Proje kapsamında spor salonu, fizik tedavi odası, çocuk bakım odası kafeterya 4 adet atölye, idari odalar, çok amaçlı salon yemek odası, 6 adet misafir salonu ve bilgisayar atölyesi bulunmaktadır.” dedi. engelsiz-2

“PANDEMİDEN DOLAYI PROJE AKSADI” 

Kapaklı Engelsiz Yaşam Merkezi’nin yapım sürecinden bahseden Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan, “Dernek başkanı olduğumda bir düşüncem vardı. Kapaklı’ya Engelsiz Yaşam Evi kurmak, engelli kardeşlerimizin sosyal hayatlarının daha aktif hale getirmek, çalışmalar ve projeler üretmekti.  Bir önceki belediye başkanımız İrfan Mandalı’ya bu durumu izah ettim. İrfan Mandalı başkanım da bizlere bu arsayı gösterdi, kendilerine teşekkür ediyorum. Bu arsa bize verildikten sonra burada çalışmalar oldu. Bu çalışmalar için de Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanım Kadir Albayrak’a teşekkür ediyorum. Pandemiden dolayı süreç biraz uzadı ama Kapaklı’ya yakışan Engelsiz Yaşam Evi projemiz gerçekleşmiş oldu. Bu konuda emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum. 

hayati-cakan

Kapaklı’da muhtarlarla toplantı yapıldı Kapaklı’da muhtarlarla toplantı yapıldı

BELEDİYEMİZ OLMADIĞI SÜRECE BU İMKANLARI SAĞLAMA ŞANSIMIZ OLMAZ 

Bu çalışmalar devam ederken Kapaklı da 850 tane üyemiz var. Siz bize destek olmayınca biz de dernek çalışmalarında faaliyet gösteremeyiz. Kapaklı’da şu anda belediye başkanlığı yapan Mustafa Çetin başkanıma da teşekkür ediyorum. Bizim ne zaman başımız sıkışsa ne zaman ihtiyacımız olduysa her zaman yanımızda bulundu. Faaliyetlerimizde de şu anda devamlı yanınızda olacağının imajını verdi ve her zaman yanınızda. Mustafa başkanıma ve tüm belediye personeline de ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Binamız yapıldı burada sosyal faaliyetler göstereceğiz. Bu faaliyetleri illaki tek başımıza değil, Kapaklı halkımız ve belediyelerimizin imkanlarıyla olacak. Belediyelerimiz olmadığı sürece bu imkanları sağlama şansımız olmaz.” dedi. 

"NÜFUSUMUZUN YÜZDE 12.29'U ENGELLİ"

Başkan Hayati Çakan’ın ardından konuşmak için kürsüye gelen Türkiye Sakatlar Derneği Genel Sekteri Yılmaz Demirel, “Engellilik siyaset üstüdür. Burada birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü burada engellilerin bir amacı doğrultusunda bir arada. Deprem, kadın, çevre, hayvan hakları bizim için nasıl siyaset üstüyse engellilik de siyaset üstüdür. Türkiye’de engellilik ile ilgili somut bilgiler aslında elimizde yoktur. En son 2002 yılında Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmada nüfusumuzun yüzde 12.29’unun engelli olduğu söylendi. Bugün bu rakam 9-10 milyonu buluyor. Çünkü sistem Türkiye’de sürekli engelli üretiyor. Başta eğitimsizlik, akraba evliliği, trafik kazaları, iş kazaları, mayın, terör, evdeki kazalar, maganda kurşunu dahi bir engellilik sebebi. Engellilerimizin yüzde 73’ü sonradan engelli oluyor. Yüzde 36’sı okuma yazma bilmiyor. Yüzde 78’i çalışmıyor ve birçoğunun da iş güvencesi yok.  Ama bugün burada hizmete açılan bina bizim için çok önemli. Çünkü engellilerin hayata katılması, sokağa çıkması lazım. Binaların bizim için erişilebilir olması lazım. Ancak Türkiye’de bütün kaldırımlar ve yollar adeta atletik sporcular için tasarlanmış gibi. Bugün açılışını yaptığımız bina 2 yönüyle bizler için örnek eser niteliği taşıyor. Birincisi yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşu iş birliğinin nasıl güzel sonuçlar verdiğini gösterdi. İkincisi bir kamu hizmet binasında nelerin olması gerektiğini nasıl işlevsel kılınabileceğini çok güzel bir şekilde gördük.” ifadelerini kullandı.

“ÇOK KIYMETLİ BİR TESİSİ KAPAKLI’YA KAZANDIRMIŞ OLDUK” 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan projeleri Kapaklı’da daha fazla görmek istediğini dile getiren Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Böyle güzel bir açılışta böyle anlamlı bir günde. Bir arada olmaktan da memnuniyetini ifade etmek istiyorum. Hayati Başkanım serüveni biraz anlattı. Biz de o dönemde Tekirdağ Büyükşehir Meclis Üyesi olarak görev yaptığımız bir dönemdi. 2015 yılından itibaren Kadir Başkanımıza gelerek bu projenin önemini anlatmaya ve dernek yönetimine destek vermeye gayret etmiştik. Sağ olsun o dönem belediye başkanımız, ilçe belediye başkanımız İrfan Mandalı da Kadir Başkanımızla duyarlı bir yaklaşımla bu projenin hayata geçmesi için her türlü desteği vermişlerdir. İlçemizde derneğin üye sayısını biraz önce başkanımız ifade etti. Oldukça yüksek bir oranımız var. Dolayısıyla çok önemli, çok kıymetli bir tesisi Kapaklı’ya kazandırmış olduk.  

engelsiz-4

4 YILDIR GÖREVDEYİM İLK DEFA BİR AÇILIŞI BÜYÜKŞEHİR İLE YAPIYORUZ 

Tekrar emeği geçen herkese ben Kapaklı halkı adına teşekkür ediyorum. Benim heyecanım biraz farklı, farklı olmasının sebebi ilk defa Kadir Başkanla Kapaklı'da böyle bir açılış yapmaktan dolayı. Kadir Başkanım sizinle beraber ben 4 yıldır görevdeyim ve böyle bir açılışı büyükşehir olarak ilk defa yapıyoruz. Başka ilçelerde yapılanları gururla, onurla izliyoruz. Bunların birçoğunun Kapaklı’da yapılmasını arzuluyoruz.” diye konuştu. 

“ENGELLERİ SEVGİYLE AŞIYORUZ” 

Törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, “Göreve geldiğimizde en önemli hedeflerimizden biri Tekirdağ’ı daha yaşanılabilir bir engelsiz kent haline getirmekti. Bu uğurda pek çok proje gerçekleştirdik ve büyük ilerleme kaydettik. Sosyal belediyecilik alanındaki en önemli projelerimizden biri olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’mizi bugün itibariyle Kapaklı ilçemizde hizmete açıyoruz. En büyük engel önyargılardır. Önyargılar ortadan kaldırıldığında özel gereksinimli bireylerimizin aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Sizlerle el ele vererek engelleri sevgiyle aşıyoruz.  

engelsiz-3

"KURS ÇALIŞMALARI DÜZENLEYECEĞİZ"

Engelsiz Yaşam Merkezimiz bu amaca hizmet edecektir. Bu modern tesisimizde yalnızca Kapaklı ilçemize değil, Tekirdağ ili genelindeki vatandaşlarımıza hizmet vereceğiz. Evde Temizlik Hizmeti Projemiz ile özel gereksinimli ve yaşlı vatandaşlarımızın evlerini daha temiz ve hijyenik hale getireceğiz. Özel donanımlı araçlarımızla özel gereksinimli ve yaşlı bireylerimizin sağlık kuruluşlarına ulaşımlarını sağlayacağız. Bireylerimizin üretkenliklerini arttırmak ve toplumsal uyum becerilerini geliştirmek amacıyla kurs ve uygulama atölye çalışmaları düzenleyeceğiz. Tamir Atölyesi kurarak manuel tekerlekli sandalye, akülü tekerlekli sandalye, protez, ortez gibi medikal araçların tamir ve bakımını yapacağız.  

"İHTİYAÇ DUYAN VATANDAŞLARIMIZA FİZYOTERAPİ UYGULAMASI YAPILACAK"

Tesisimiz bünyesinde Kısa Mola Evleri oluşturup, Vatandaşlarımız özel gereksinimli çocuklarını dört-beş saatliğine Kısa Mola Evimize emanet ederek kendi sağlık tedavileri için hastaneye veya kamu kurumlarındaki iş ve işlemlerini gözü arakada kalmadan huzurlu bir şekilde yapabileceklerdir. Tesisimizde istihdam edilecek fizyoterapistimiz tarafından ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza fizyoterapi uygulaması yapılacaktır. Ayrıca tesisimizde, ihtiyacı olan özel gereksinimli bireylerimize psikoloğumuz tarafından psikolojik danışmanlık hizmeti verilecektir. Tüm bu hizmetlerimizi gerçekleştireceğimiz Engelsiz Yaşam Merkezi güzel Tekirdağ’ımıza kazandırmış olmaktan kıvanç duyuyoruz. İnsan odaklı bir anlayışla özel gereksinimli bireylerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Tesisimiz halkımıza hayırlı olmasını diliyor, projemizin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.  

CANDAN-YUCEER

"ÜLKEDE NE KADAR ENGELLİ VAR BİLMİYORUZ"

Başkan Kadir Albayrak’ın ardından konuşan CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Maalesef Türkiye’de engellilerin yaşadığı en büyük sorun önlerine çıkarılan engeller, hayatın içinde var olamamaları, yeterince eğitimden, istihdamdan faydalanamamaları. Bizim isyanımız da itirazımız da tabi ki buna. Parlamentoda konuşuyoruz biz. Bütçe görüşmeleri oluyor. Her bakan diyor ki biz şu kadar yardım yaptık, öyle yaptık. Yardıma ihtiyacı olan yurttaşlarımıza yardım yapılması zaten devlet olmanın olmazsa olmaz şartı ve çok da kıymetli ama sadece yardımla bu sorunların çözülebileceği algısı da yanlış. Çünkü biz o zaman diyoruz ki ‘peki istihdam meselesi ne olacak, ekonomi olarak ne olacak, eğitim sorunu ne olacak, engelli dostu kent sorunu ne olacak’ Bir veri tabanımız yok. Biz bu ülkede ne kadar engelli var? onu bilmiyoruz. Bu çok kıymetli, çünkü çalışmalarımızı ona göre yapmak zorundayız. Dolayısıyla sadece hane başı verilen ve maalesef ihtiyaçları karşılamayan maaşlarla bu sorunu çözemeyiz. Sorunun çözümü bu soruna bütüncül yaklaşımda. İnşallah hepimiz el ele vererek Türkiye’deki sorunları, bölgemizdeki sorunları birlik beraberlik içinde açacağız. Engelsiz bir şehir için, yaşanabilir bir Tekirdağ için, Türkiye için emeği olan, katkısı olan, Tekirdağımız için taş üstüne taş koyan herkesten Allah razı olsun.” dedi.

“SEVGİNİN OLDUĞU YERDE ENGEL YOKTUR” 

Törende konuşan TBMM Divan Katip Üyesi ve İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan da, “Engellilik bu hayatta hepimizin karşılaşabileceği bir olaydır. Sevginin olduğu yerde engelli yoktur. Böyle güzel tesislerimizi bize armağan eden Büyükşehir Belediye Başkanımıza, emeği geçen eski belediye başkanımıza, belediye meclis üyelerimize, daire başkanlarımıza, hepsine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

enez-kaplan

PLAKET TAKDİM EDİLDİ

Konuşmaların ardından Türkiye Sakatlar Derneği Genel Sekteri Yılmaz Demirel ve Türkiye Sakatlar Derneği Kapaklı Şube Başkanı Hayati Çakan tarafından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e plaket takdim edildi. Plaket takdiminin ardından kurdele kesilerek Kapaklı Engelsiz Yaşam Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.