Çerkezköy Ticaret Odası Kuruluşunun 20. Yılını ÇTSO Konferans Salonunda Düzenlediği Programla Kutladı.

ÇTSO’nın 20. Yıl kutlama programı vefat eden kurucu oda üyeleri Mehmet Baha Gürsoy, Hakkı Er, Sabri Avcılar, Halit İşcan, Yusuf Baykal ve Özcan Mandalı için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

“MİSYONUMUZU SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
20. yıl kutlama programının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Süleyman Kozuva konuşmasına protokol üyeleri ve katılımcılara hoş geldiniz diyerek başladı. Konuşmasına odanın faaliyetleri hakkında bilgiler vererek devam eden Kozuva “Odamız ticaret erbabından aldığı destekle 20 yıldır üyelerine, bölgemize önemli hizmetlerde bulunmuş, bulunmaya da devam edecektir. Ben dahil, yönetim kurulu üyelerimiz, başkanlarımız, meclis üyelerimiz ve tüm personelimizin ortak amacı odamızı daha iyi noktalara taşımak olmuştur. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi odası sarf edilen tüm bu emeklerle Çerkezköy, Saray, Kapaklı, Tekirdağ ve Trakya bölgesinde ki en başarılı sivil toplum kuruluşu olmayı başarmıştır. Buralara gelmemizi sağlayan tüm eski yönetim kurulu başkanlarımıza ve meclis başkanlarımıza, Yönetim kurulu ve meclis üyelerimize bizleri yaşatan değerli üyelerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi odası olarak benimsediğimiz her sektörden üyemize en iyi hizmeti yürürlükteki kanunlar çerçevesinde en hızlı ve güvenilir şekilde sunmak değişen ihtiyaçlara uygun olmak ve hizmetlerimizi sürekli yenilikçi olarak geliştirmek ve artık sanayi kenti olan Çerkezköy’ün ve ülke ekonomik problemlerinin çözümlenmesinde katkıda bulunmak, bölgemizin marka değerini arttıracak tanıtım çalışmalarında bulunmak, bölgemiz ve üyelerimizin sosyal kültürel eğitim ve çevre anlayışı bilincini geliştirmek için gerekli politikaların belirlenmesi ve uygulanmasında aktif görev almak için misyonumuzu sürdürmeye devam edeceğiz.

kozuva-suleyman

20. YILIMIZ KUTLU OLSUN
Sürekli iyileştirme çerçevesinde çağın gereksinimlerine uygun hareket ederek üyelerimizin ihtiyaç ve beklentilerini en üst düzeyde karşılamak ve yenilikçi çalışmalarımız ile bölgemizde örnek bir kurum olma yolunda önemli adımlar atacağız. Hukukun üstünlüğüne olan inanç ve kanunlar çerçevesinde üyelerimize hizmet vermek, ülkemizin ekonomik kalkınmasında bölgemizin katkılarını en iyi şekilde kullanmak insana ve çevreye saygılı ahlakın ve dayanışmanın korunduğu şeffaf kişisel sorumluluğun üstlenildiği işin ilk seferinde doğru yapıldığı bir kurum olarak üyelerimize ve paydaşlarımıza hizmet etmek üyeleri ve çalışanları arasında takım çalışmasının desteklendiği, ulaşılabilir bir kurum olma yönünde hareket etmek prensibi ile çalışmamızı sürdüreceğiz. Üyelerine ve bölgesine en iyi hizmeti yapabilmek adına taşıdığımız görev bayrağı bir sonraki yönetim kurulu ve meclis başkanlarına gururla devir edeceğiz. 20. Yılımız kutlu olsun” dedi.

“EMEKLİ KOĞUŞUMUZDAN ÇIKIP BURALARA GELİRİZ”
Kozuva’nın ardından sözü alan isim meclis Başkanı Taha Ülker oldu. Ülker konuşmasına “Böyle bir etkinliği tertip ettikleri için yönetim kurulumuzu tebrik ederim. Diğer yönetim kurulları da böyle bir etkinliği 5 senede bir gerçekleştirirlerse, 5 sene sonra sağlığımız el verir ve yine davet ederlerse o şerefe nahil olursak emekli koğuşumuzdan çıkıp buralara geliriz. Kurucu üyelerimizin ve özellikle kuruluşunda büyük emeği geçen ve kuruluşundan sonra 10 seneyi aşkın bir süre yönetim kurulu başkanlığını sürdüren sayın Ömer Kılınç’ın bizi birazda maziye götürmesini isteriz. Lütfen bize odamızın kuruluşu ile ilgili anılarınızı anlatınız” diyerek Kılınç’a seslendi.

“KASIM VE ARALIK AYLARINDA AİLECEK EĞİTİME KATILACAĞIZ”
2 yıldır meclis başkanlığı görevini sürdürdüğünü belirten Ülker “Göreve talip oluşumuzun ve üyelerimiz tarafından seçilişimizin 2. Senesindeyiz. Şeffaf ve uyumlu yönetim kurumsallaşmış yatırımın bizleri başarılı kılacağının bilincindeyiz. Bu vesile ile başlatılan akreditasyon çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam ediyor. Türkiye borsalar birliğinin programları çerçevesinde düzenlediği seminerlerde meclis üyelerimizin oda yönetimi ile kurumsallaşma konusunda ufkunu genişletecek Türkiye ve Dünya ekonomisindeki gelişmeleri bilgilenmemiz adına çok yararlı olacaktır. Biz bunun için kasım ve aralık aylarında ki seminerlere bütün ailecek katılıyoruz. Yayınladığımız çalışmalarımız hakkında günlük dergilerimizde çalışmalarımız hakkında sizleri bilgilendiriyoruz. Sayın başkanda biraz evvel yaptıklarımız ve yapmak istediklerimizi sıraladı.” dedi.

“PİYASALAR VE İŞ DÜNYASI İSTİKRARI SEVER”
Konuşmasında iş dünyasındaki istikrara da değinen Ülker “Son dergimizde biraz değinmiştim. Piyasalar ve iş dünyası istikrarı sever diye siyasetteki gerginliğin durulduğunu bürokrasinin işlevliğini kazandığını, istikrar güvenin kazandığını sonuç olarak ta ekonominin canlandığını yabancı sermayenin ülkemizi tercih eder olmasının gerekliliğini vurgulamıştım. Bu arada sınır komşularımızda çıkan ve en çok ülkemizi etkileyen olaylar tekrar bizi karamsarlığa sürüklemeli mi bilemiyorum. AB’nin tekrar resesyona girme endişesi, hızla artan jeopolitik riskler bizleri tedirgin etmiyor değil ilgili kurumlar Avrupa bölgesindeki duraklama sinyallerini yakından takip ediyorlar. Bu bizim 2015’te ne olacak sorusunun cevabıdır. Çünkü her şeye rağmen bu sene AB’ye ihracatımız çok iyi gidiyor. İhracatımız Eylül ve Ekim aylarında rekor kırdı. Ülkenin son 12 aydaki ihracatı 5,3 artışla 158 milyar doları aştı” dedi.

MURAT YÜLEK’İN KÜRESEL BAKIŞ MAKALESİNDEN ALINTI YAPTI
Avrupadaki odalardan örnekler vererek konuşmasına devam eden Ülker “Prof. Dr. Murat Yülek’in küresel bakış adlı makalesinden alıntı yapmak istiyorum. Türk ekonomisinin dünyanın güçlü 10 ekonomisi arasına girebilmesi için hedef tarihten önce en iyi 10 iş ortamına girmesi gerekiyor. Zira büyüme, ihracat, istihdam, vergi ve döviz geliri kısaca rekabetçiliğin itici gücü özel sektör. Özel sektör bunlarla uğraşırsa yolunu iyi kat eder. Ama iş ortamı iyi olmayan ülkelerde işletmeler bürokrasinin labirentlerin de yollarını bulmaya çalışır. Efor sarf eder, zaman kaybeder. Bu nedenle devlet işletmelerine en elverişli iş ortamını sağlamaya çalışmalı ve çalışıyor da. Odalarımız bu konularda devletimizi yönlendirici konularda işlerini yapar olmalıdırlar. Başarılı olabilmek için profesyonelce yöneltilmek gerektiği inancındayız. Avrupa da Ticaret ve Sanayi odaları genel sekreterleri, genel müdür olarak adlandırılırlar ve profesyonelce yönetirler. Bizde burada profesyonelce yönetim için gayret içindeyiz. Ve kurumsallaşmanın adı da budur. Bizler proje üreten, proje hazırlayan, inovasyon katkıları olan ve devlete yardımcı olan. Çalışmalar yapabilmeliyiz. Biz sanayi ve ticaret odası olarak 1994 senesinde adlarını andığımız sevgili arkadaşlarımız vasıtasıyla ilk adımları burada atılmış. Ve bugüne kadar bütün yönetimler katkıda bulunmuşlar muhakkak aralarında ihtilaflar olmuş. Zaten başarıda ihtilaf ve ihtilafların çözülmesinden doğar bizler burada tartışmalara açık olabilmeliyiz. Ve farklı görüşler masaya yatırabilmeli fikir ayrılıklarını rahatlıkla tartışabilmeli hiçbir şeyi kişiselleştirmeden sonuçlandırabilmeliyiz” dedi.

“SANAYİ ODASI GÜÇ BÖLÜNMESİNE NEDEN OLUR”
Sanayi ve Ticaret odasının ayrılma çabalarını da değerlendiren Ülker “Ticaret ve sanayi odası hakkında ayrışmalar için çalışmalar olduğunu görüyoruz. Bizler bu ayrışmayı ya da Sanayi odasının kurulmasını bir gücün bölünmesi olarak görüyoruz. Sanayi ve ticaret odalarının hep yapmak istediği şey devletin işletmeleri iyileştirme projelerine katkıda bulunmaktır. Dolasıyla bu güç birliği ile beraberce sürdürülebilecek bir şeydir. Sanayi odasının yapmak istediklerini bizler de yapmak istiyoruz, ve çaba sarf ediyoruz. Kurumsallaşma ve kamusal hizmetlerin yürümesi bunun içindir. Benim gücendiğim konu ise her ziyaret eden Bakanlara hala sanayi odanız yok mu dedirtilmekte yoksa senelerdir bizim sanayi ve ticaret odalarımız var. Sanayi odası için öne sürülen gerekçeler bizim için de geçerlidir. Ticaret ve Sanayi odamız bölgemizdeki eksiklikleri tespit ederek büyük çalışmalara girmiştir. Bunların en önemlisi de biz sanayiciler olarak eğitim konusunda eğitilmiş kalifiye elemanın bulunamamasıdır bu konuda da çok yoğun çalışmalarımız vardır ve kaymakamımızın desteği ile ilerlemekteyiz.” Diyerek konuşmasını tamamladı.

“AVRUPA’DA BİR ÇOK MARKA OLMUŞ TEKSTİL FİRMASI VAR”
Ülker’in daveti üzerine kürsüye konuşma yapmak üzere kürsüye gelen isim ÇTSO kurucu başkanı Ömer Kılınç oldu. Kılınç “Türkiye yurtdışına pamuk satarken pamuk olarak değil de iplik olarak satsak diye düşünürdük ve daha sonra ipliği ham kumaş olarak satmayı hayal ettik ve bugün Avrupa’da marka olan çok Türk tekstil markası var. Bunun için Allah’a ne kadar şükür etsek azdır. O zamanın Türkiye’sinde anarşi yavaş yavaş baş gösterdi, İstanbul’un nüfus artışı engellenmesi gerekiyordu. Devlet İstanbul’un nüfus artışını azaltmak amacıyla 3 ili sanayi merkezi olarak tercih edildi. Bunlar Bilecik, Bozhüyük ve Çerkezköy’dür. Burasının tercih edilmesinin amacı ise sanayicinin yeni fabrikalarına günü birlik gidip dönebilsin diyedir. O günün Çerkezköy’ü 4200 nüfuslu tugayın bulunduğu şehirler arası otobüsün dere suyundan geçerek geldiği bir Çerkezköy’dü. Ve ben hala o günlerin özlemini duyuyorum” dedi.

“HEP BİRLİKTE GÜZEL BİR ESER MEYDANA GETİRDİK”
Kılınç’tan sonra sözü alan isim geçtiğimiz dönem ÇTSO Başkanı Ali Dursun Tever oldu. Kısa bir konuşma gerçekleştiren Tever hizmet için toplandıklarını belirterek “Dönüp arkaya baktığımızda 20 sene nasıl geçti anlayamıyoruz ben buraya geleli 28 yıl oldu. Hep birlikte güzel bir eser meydana geldi. Bu görevler gelip geçicidir herkes buraya hizmet için gelmiştir. Ve buraya hizmet edenleri saygıyla selamlıyorum” dedi.

kaymakam-cerkezkoy"ÇERKEZKÖY TÜRKİYE'NİN ÖNDE GELEN ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİDİR"
Programın son konuşması Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay tarafından gerçekleştirildi. Kubilay “Çerkezköy Sanayi ve Ticaret odasının 20. Yılını kutluyorum. Çerkezköy sahip olduğu organize sanayilerle jeolojik durumu itibari ile ticaret merkezi olmasıyla bizim tabirimiz ile Türkiye’nin önde gelen üretim merkezlerinden birisidir. Tabi bu anlamda bugün 20. Yılını kutladığımız Çerkezköy Ticaret ve Sanayi odamızın ilçemizin gelişmesinde kalkınmasında büyümesinde çok büyük emekleri olduğunu hem biraz önce yapılan konuşmalarla hem de geçen yıl 15 Ağustos’tan beri ilçemize yapmış olduğu görev boyunca çok yakından müşahede etmiş bulunmaktayım. İlçem adına tüm emeği geçenlere kuruluş aşamasında bulunan tüm yönetim kurulu üyelerine, yönetim kurulu başkanlarımıza meclis başkanlarımıza bugüne kadar görev yapmış tüm meclis üyeleri ve yönetim kurulu üyelerine huzurlarınızda teşekkürü bir borç biliyorum” dedi.

“MESLEK YÜKSEKOKULU BİNASI HALK EĞİTİM MERKEZİ OLACAK”
ÇTSO’nın eğitime katkılarından bahseden Kubilay “Gerçekten bugün Çerkezköy Ticaret ve sanayi odası; başta eğitim alanı olmak üzere ilçemize önemli çalışmalara imza atmakta bizlerin yanında yer almaktadır. Bunlardan bir kaçını özellikle sayacak olursak ÇTSO, Anadolu Lisesi, çok sayıda okulumuzun doğal gaz dönüşümü, Veliköy’e taşınan meslek yüksek okulumuzun sınıflarının donatılmasında yaptığı önemli katkılar ve burada sayacağımız kamu alanlarına yapılan destekler yine ilçemizin en önemli sivil toplum örgütleri olarak her zaman kamu hizmetleri ve sosyal sorumluluk projelerine destek vermektedirler. Az önce belirtildiği gibi nitelikli eleman konusunda çok ciddi çalışmaları başlattık. Birçoğunda da sonuç aldık. 2 bin’in üzerinde kursiyere ulaştık. Ve şuanda çok sayıda bekleyen kurs taleplerimiz var bekleyen kursiyerlerimiz var özellikle artık fiziki mekanlar bize yetmez oldu. Bugün meslek yüksekokulumuzun boşalttığı yere bir halk eğitim merkezi, Halk kütüphanesini oraya taşımayı planlıyoruz. Yürüttüğümüz halk eğitim kampanyasında çok önemli bu bizim için. Bu onayı da alırsak bu bizim çalışmalarımıza daha da hız verecek. Bizler Çerkezköy’ün girişimci kent olarak anılmasını istiyoruz” dedi.

Program protokole ve oda üyelerine 20. Yıl anısına hediyelerinin verilmesiyle sona erdi.

erol-buz-kapakli-ctso