2 yıl önce başladığı serbest dalışta katıldığı Türkiye ve dünya şampiyonalarında 9 madalya elde eden Tekirdağlı 17 yaşındaki milli sporcu Hamza Varol, maddi imkanları sevdiği sporu yapmaya yetmediği için boş zamanlarında sanayide çalışarak yeniden Türkiye ve dünya şampiyonluğu elde etmek istiyor.

Varol, küçük yaşlarda başladığı yüzmeye bir süre ara verdi. Daha sonra kendisi için farklı bir branş arayan Varol, 2 yıl önce serbest dalış yapmaya karar verdi. Kısa sürede serbest dalışta kendisini göstererek milli takıma seçilen Varol, bugüne kadar Türkiye’de katıldığı şampiyonalarda 2 altın, 2 gümüş madalya kazandı. Son olarak haziran ayında Sırbistan’da düzenlenen Serbest Dalış Havuz Gençler Dünya Şampiyonası’na katılan milli sporcu, farklı kategorilerde 2 altın, 3 gümüş madalya kazanarak kürsüde yer aldı.

dünya-sampiyon-cirak-3

“DÜNYA ŞAMPİYONU ÇIRAK”

Müsabakalara katılmak ve spor malzemeleri almak için paraya ihtiyacı olan Hamza Varol, sanayide çalışarak para kazanmaya karar verdi. Sponsor da bulamayan Varol, hem sanayide araba motoru tamircisinde çalışarak akşamları ise antrenmanlara devam ediyor.  3 kardeşten biri olan Varol, hem de bu sayede ailesine yük olmadığını söylüyor.

“HAMZA’YA ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERİYORUZ”

Tamirhanenin sahibi Faik Yiğit, “Hamza’nın geliş hikayesi. Hamza abisiyle babasının arabasını getirdi buraya ilk önce. Orada bir muhabbetimiz oldu. Benim kızım da yüzücü. Beraber de yüzüyorlar. Oradan bir tanışıklığımız da var. Babasının arabasının getirdiğinde ‘ya abi ben bu işe çok meraklıyım bana bu işi öğretir misiniz’ dedi. Biz de ‘öğretiriz tabii dedik, yardımcı oluruz’ Yani başlangıç öyle. Hamza’yı daha önceden çok muhabbetimiz olan biri değil ama gerçekten çok efendi çok düzgün bir çocuk. O yüzden kabul ettik. Geldi. Çalışıyor. Yani bir aydır da yanımızda aşağı yukarı. Ve çok çabuk öğreniyor. Gerçekten çok çabuk öğreniyor. Vallahi biz elimizden geldiği gayreti göstereceğiz yani. Maddiyat olarak da zaten destekliyoruz kendisini işte durumu iyi olan arkadaşlara söylüyoruz. Böyle böyle bizim bir dünya şampiyonumuz var. Buna bir yardımcı olalım. En azından malzemesiydi, masrafıydı vesaire. Öyle birkaç arkadaşımızla görüştük daha tam net olarak bir dönüş alamadık ama inşallah güzel bir dönüş alırız. Ukraynalı bir müşterimiz var. Denis isminde yani Türkçesi yok İngilizce ve Rusça konuşuyor. Hamza’nın da İngilizcesi güzel olduğu için güzel anlaştılar o gün. Yani Hamza’ya anlattı arabasındaki sıkıntıyı. Hamza da bize söyledi. Biz de yaptık gönderdik” dedi.

dünya-sampiyon-cirak-1

“HAMZA’YI ANTRENMANLARI OLDUĞU İÇİN YORMUYORUZ”

Hamza’nın ustası Mutlu Uygun, “İşimizi severek yapıyoruz. Hamza kardeşim yanımıza başladı. Bu meslekte meraklı baya ona kendi bilgilerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda buradan çıktıktan sonra antrenmanları var onu yormadan birlikte bu işi devam ettiriyoruz. Hamza’nın performansı çok güzel. Çok meraklı bir çocuk. Hemen öğreniyor, çabuk kapıyor her şeyi geleceğini parlak görüyorum Hamza’nın” dedi.

“YAPTIĞIM SPORUN DA PAHALI OLMASINDAN ÖTÜRÜ BU İŞE BAŞLADIM”

Hamza Varol, “17 yaşındayım. İstanbul doğumluyum fakat 2 yaşımdan beri Tekirdağ’da yaşıyorum. 7-8 senelik profesyonel yüzme hayatımdan sonra ardından dalış kariyerime başladım. Ondan sonra da dünya şampiyonluklarından sonra yazın daha doğrusu boş vakitlerimi değerlendirmek istedim. Bu şekilde de hem aileme yük olmadan kendi harçlığımı çıkartarak bu yaptığım sporun da pahalı olmasından ötürü bu işe başladım, çırak olmaya heves ettim” dedi.

dünya-sampiyon-cirak-2

“HEM ÇALIŞIYOR HEM DE İDMANLARINI AKSATMIYOR”

Varol, “Sabah benim belirli bir programım var. 7.30’da kalkıyorum. 8.30 gibi kahvaltım ediyor iş yerime geliyorum. İş yerinde çalışmaya başladıktan sonra beş buçuk gibi buradan çıkıp altıdaki antrenmanıma gidiyorum. Yaklaşık bir buçuk iki saat süren antrenmanımdan sonra da eve geçtikten sonra 9:00 gibi akşam yemeğimi yiyip direkt yatıp sonra tekrar rutin olarak devam ediyorum” dedi.

Motorlu kara taşıt sayısı 330 bin 860’a ulaştı Motorlu kara taşıt sayısı 330 bin 860’a ulaştı

MADDİ İMKANI OLANAK VERMEDİĞİ İÇİN SANAYİDE ÇALIŞIYOR

Varol, “Şimdi bizim sporumuz çok pahalı. Yurt dışında çok değer gören bir spor. Fakat Türkiye’de o kadar insanların ilgisini çekmiyor. Benim de bu hani yaşta elde ettiğim dereceler aslında serbest satış camiasına çok büyük çok iyi dereceler. Fakat yaşımızın da küçük olduğundan dolayı pek de desteklenmiyoruz. İşte hani kendi harçlığımı çıkartayım. Babam da birazcık oradan versin. Toplu bir şekilde hani yakınlarımızdan da destek alarak biz kendime ait özel, işte materyalleri toplamaya çalışıyoruz. Çırak olmamın da sebebi hem merakım olması hem de işte dediğim gibi biz üç kardeşiz. Babama fazla yük olmadan kendimi bu şekilde hani geçindirmeye çalışıyoruz” dedi.