Atatürk Kültür Merkezinde Kapaklı Belediyesi tarafından ‘Geçmişten Günümüze Kapaklı Kent Sosyolojisi’ adlı sosyolojik araştırma kitabının tanıtımında konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, ‘’Önce Kapaklı’ dedik. Hepimiz farklı yerlerden geldik ama Kapaklı’ya ne katabiliriz, Kapaklı’yı nasıl geliştirebiliriz, çocuklarımızın buradaki geleceğini nasıl inşa edebiliriz, bunları düşünüp çözüm üretmek amacımız.’’ ifadelerini kullandı.

Atatürk Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen programa Kapaklı Kaymakamı Bayram Sağır, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, kamu kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

“KİTABIN HAZIRLANMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK”

Programın açılış konuşmasını yapan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, ilçenin sosyolojik yapısı ile bir araştırma yapmaya karar verdiklerini ifade etti. Başkan Çetin, “2019 yılında ilçemizin sosyolojik, kültürel sorunlarıyla alakalı nasıl çözüm üretebiliriz, nasıl bir yol haritası çizebiliriz, bu anlamda yerel yönetimler olarak ne yapmamız gerekiyor konusunu masaya yatırdık. Ankara’dan bir üniversiteden bir grubu davet ettik. Hocalarımız sahayı dolaştılar, anket çalışmaları yaptılar ve bize bir alt veri tabanı sundular. Emniyetten, İlçe Milli Eğitimden, adli makamlardan aldığımız verilerle beraber ilçemizin kanayan sorunları ve üzerinde kafa yormamız gereken konuları belirledik.  Hemen akabinde bu sorunların çözümü noktasında belediyemizde yeni müdürlükler kurduk. Bu müdürlüklerle beraber biz kitap hazırlanmadan bir dönüşümü başlattık. Özellikle yoğun göçün olması nedeniyle, bu konunun farklı bir boyutla incelenmesi gerektiğine inandık. Belediyemizde görev yapan Serap Demir’e ricada bulunduk. Bu konunun uzmanlarla da ortak çalışarak sadece Kapaklı’yı değil, göç alan bütün yerlerde benzer sorunlara rehber çıkartalım, bu konuyla ilgili tüm paydaşlarımızı oyuna dahil edelim, düşünmeye davet edelim istedik.” diye konuştu.

“Düş Albay” tiyatroseverlerle buluştu “Düş Albay” tiyatroseverlerle buluştu

once-kapakli-1

“KAPAKLI’DA BİR HAFIZA OLUŞTURUYORUZ”

Kapaklı’da ‘Önce Kapaklı’ bilinci oluşturarak Kapaklı Çalıştayı başlattıklarını ve ilçede kültürel, sportif, sanatsal bir hafıza oluşturmaya başladıklarını kaydeden Başkan Çetin, “Kaymakamımızın önderliğinde Kapaklı Çalıştayı başlattık. Bu Çalıştaydan elde ettiğimiz verileri de değerlendirdik. Pandemi sonrası hem birim müdürlerimizin yaptığı çalışmalar hem de Milli Eğitimle birlikte yaptığımız çalışmalar neticesinde Kapaklı’da bir şeylerin dönüşümü başladı. Özellikle sportif, kültürel, sanatsal ve bir kurumsal hafızanın oluşmasıyla alakalı verileri havuzda toplamaya başladık. Bunların işlenmesiyle beraber bir kent bilinci, Kapaklılı bilincini ortaya koymaya, yol haritası belirlemeye başladık. Bizim asıl amacımız 81 vilayetten farklı yerlerden, farklı kültürlerden Kapaklı’da kendine yaşam alanı yaşatmış, çocuklarının geleceğini kurtarmaya gelmiş olan bu vatandaşlarımızı hem kardeşlik hukuku hem de komşuluk bağı ile güçlendirip Kapaklı bilincini oluşturmaktı.  Yaptığımız bu çalışmalarda özellikle farklı bölgelerden gelen göçlerin kültürel ve sosyolojik çatışmaları bize ileride oluşabilecek sorunların sinyallerini veriyordu. Kitabımızda Kapaklı’ya göçün başladığı dönemde yaşanan travmalar, üzüntüler sıkıntılar, dışlanmışlıklar, hepsi çok saf duygularla ifade edilmiş. Elde ettiğimiz bu kaynak, bize bir kapı aralıyor ve işin başlangıcını sunuyor. Buradan alacağımız bir sürü konuyla beraber işlenecek, iyileştirilecek yüzlerce konu var. Yerel anlamda yapacaklarımız var, devlet eliyle yapılacak olanlar var. Eğitimle ilgili yapılacak olanlar var, siyaseten temas edilmesi gereken konular var.  Sivil Toplum Kuruluşları, muhtarlar, bütün Kapaklı paydaşlarımızla beraber üzerine eğilerek, düşünerek bir iyileşme, gelişme hedefi belirlemek istiyoruz. ‘Önce Kapaklı’ dedik. Hepimiz farklı yerlerden geldik ama Kapaklı’ya ne katabiliriz, Kapaklı’yı nasıl geliştirebiliriz, çocuklarımızın buradaki geleceğini nasıl inşa edebiliriz, bunları düşünüp çözüm üretmek amacımız.” diye konuştu.

once-kapakli-2

DEMİR: KAPAKLI’NIN RESMİNİ ORTAYA ÇIKARDIK

Belediye Başkanı Mustafa Çetin’in ardından konuşan Kapaklı Belediyesi personeli Sosyolog Serap Demir, ortaya çıkan kitabın Kapaklı’nın resminin olduğunu vurguladı. Sosyolog Demir, “100’ün üzerinde kişiyle birebir görüşme yapan, 2 binin üzerinde anketin verisini toplayarak “Geçmişten Günümüze kapaklı Kent sosyolojisi” kitabını hazırlayan Sosyolog Serap Demir de, “Bu Kapaklı’nın gerçek resmi, bu Kapaklı’nın görünmeyen yüzü, göçün arka planı. Bunların hepsi Kapaklı’nın gerçekleri. Benim aktardığım tüm bilgiler Kapaklı halkının kendi düşünceleri. Amacım ayrıştırmak değil, zaten var olan kutuplaşmayı derinleştirmek değil, ortak akılla Kapaklı için bir şeyler yapabilmek için yol haritası çizmekti” dedi. Kitabın toplam 8 bölümden oluştuğunu söyleyen Demir, “Coğrafi konumumuzla başladım. Tarihsel süreçlerini ele aldık. Sanayileşmeden önceki süreçleri, sanayi sürecini, sanayileşmenin ilçemize olan sosyolojik etkilerini ele aldık. Sanayi sektörlerinin neden burayı seçtiği konusuna değindik. Demografik yapıyı ele aldık, TÜİK verilerinden faydalandık. Göç ve kentleşme sosyolojisi bölümünü ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Kapaklı’ya zorunlu göçleri ayrı ele aldık. Vatandaşlarımızın görüşlerinden oluşturduğumuz SWOT analizini çıkardık ve bireysel ihtiyaçları kentsel ihtiyaçlara uyarlayarak ilçemizde kentsel ihtiyaçlar hiyerarşisini ortaya koyduk.” dedi.

once-kapakli-3

Programda Kapaklı Kaymakamı Bayram Sağır ve Belediye Başkanı Mustafa Çetin tarafından Sosyolog Serap Demir’e ve projede emeği olan Kadir Arıcı’ya çiçek takdim edildi.