3-6 Kasım tarihleri arasında ülke genelinde gerçekleştirilen özel trafik denetimlerinde, trafik güvenliğini sağlamak ve sürücüleri trafik kurallarına uymaya teşvik etmek amacıyla bir dizi denetim yapıldı. Sahte veya standart dışı plaka kullanımı, yük taşıyan araçlardaki ihlaller, alkol ve uyuşturucu kullanımı ile hız ihlalleri üzerine yoğunlaşan denetimlerde binlerce araçta usulsüzlük tespit edildi. 

Trafik güvenliğinin sağlanması, sürücüleri trafik kural, yasaklama ve kısıtlamalarına uygun şekilde araç kullanmaya yönelterek usulsüzlük ve suiistimalleri en aza indirmek amacıyla 03-05 Kasım 2023 tarihleri arasında “Sahte (ikiz) veya Standart Dışı Plaka Kullanımına” yönelik özel denetim gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen denetimlerde 47 bin 301 araç denetlendi, 4 bin 899 aracın şasi numaraları fiziki olarak araç içerisinde, cam üzerinde veya motor bölümünde incelendi,   251 araçta standart dışı plaka takıldığı ve kullanıldığı, 96 tescilli aracın plakasız veya plakaları eksik olarak kullanıldığı, 84 araç plakasında tahribat yapmak suretiyle okunurluğunun bozulduğu, 38 araçta plakalarının farklı yerlere takıldığı, 8 araçta ikiz (başka araca ait) plaka kullanıldığı, 8 araçta sahte plaka kullanıldığı tespit edilirken 3 çalıntı araç ise yakalandı.

YÜK TAŞIYAN ARAÇLARA YÖNELİK ÖZEL DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sürücülerin başta hız olmak üzere araç kullanma süreleri, yükleme, uygun şeritte sürme ve diğer kurallara yönelik ihlallerinin önlenerek araçların trafiğe uygun hale getirilmesi ve sürücülerin trafik kurallarına uyma düzeylerinin arttırılarak trafik kazalarının azaltılması amacıyla 01-03 Kasım 2023 tarihleri arasında yük taşıyan araçlara yönelik ülke genelinde eş zamanlı olarak özel denetim gerçekleştirildi. 
Gerçekleşen denetimlerde 94 bin 903 araç ve sürücü denetlendi, bin 45 araçta takograf bulundurulmadığı/kullanılmadığı, bin  377 sürücünün çalışma/dinlenme sürelerine uymadığı, 336 araçta ağırlık ve yükleme kurallarına uyulmadığı, 175 aracın zorunlu haller dışında gerekli önlemleri almadan karayolu üzerinde durakladığı veya park ettiği, 120 aracın arka koruma çerçevesinin standartlara uygun olmadığı, 59 araçta arka koruma çerçevesinin bulunmadığı tespit edilirken toplam 8 bin 820 trafik kural ihlali tespit edildi.

ALKOL VE UYUŞTURUCU/UYARICI MADDE DENETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Alkol ve uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımına bağlı meydana gelen trafik kazalarının en aza indirilmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla 03-05 Kasım 2023 tarihleri arasında ülke genelinde özel denetim gerçekleştirildi.

Gerçekleşen denetimlerde 45 bin 569 araç/sürücü kontrol edildi, bin 562 sürücünün alkol etkisinde araç kullandığı, 1 sürücünün uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisinde araç kullandığı tespit edilerek idari ve adli işlem başlatılırken 68 sürücünün teknik cihazla ölçüm yapılmasını kabul etmediğinden sürücü belgesi geçici olarak geri alındı.

ÜLKE GENELİNDE RADARLA HIZ DENETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Polis ekipleri uyuşturucudan 4 kişiyi gözaltına aldı Polis ekipleri uyuşturucudan 4 kişiyi gözaltına aldı

Hız ihlallerinin önlenmesi ve sürücüleri trafik kural, yasaklama ve kısıtlamalarına uygun şekilde araç kullanmaya yöneltmek amacıyla 04 - 06 Kasım 2023 tarihleri arasında ülke genelinde eş zamanlı hız denetimleri gerçekleştirildi. 

Yapılan denetimlerde 21 bin 756 araç/sürücünün hız ihlali yaptığı tespit edilerek işlem uygulandı.