Kapaklı Gazetesi - Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, engelli ve yaşlı bireylere verilen ‘ücretsiz kart’ın suistimal edildiğini dile getirerek şoförlerin konuyla ilgili denetleme beklediğini dile getirdi.

Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, bir basın açıklaması yayınlayarak şoförlerin tepkili olduğu ‘ücretsiz kart’ konusuna değindi. Engelli ve yaşlı bireylerin toplu taşımaları ücretsiz kullanması için verilen kartların, suistimal edildiğini ve şoförlerin bu konuda mağduriyet yaşadığını belirten As, ‘’Akaryakıta, araç bakımı ve diğer giderlere gelen zamlar, her geçen gün keyfiyetten araçlara binen ücretsiz kart sahipleri ile toplu taşımada hizmet veren esnafımızı karşı karşıya getirmektedir. Yaşlılarımıza ilgi göstermek, engelli kardeşlerimize yardımcı olmak bizim için yani toplu taşıma sektöründe çok önemli görevlerden bir tanesidir. Ancak 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlarımız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın aldığı karar ile demiryolu, deniz yolu, şehir içi ve şehir dışı toplu taşıma hatlarında kullanılmak üzere ücretsiz kart verildi. Fakat verilen bu ücretsiz kartlar bazı vatandaşlarımız tarafından çok suistimal ediliyor. Hatta öyle bir hale geldi ki esnaflarımız ile vatandaşlarımız arasında gün geçmiyor ki yeni sorunlar yaşanmasın.’’ Dedi.

‘’REFAKATÇİ GİBİ GÖSTERİLİYORLAR’’

Şoförlerin en çok refakatçı kartı olmayan yolcular tarafından suistimal edildiğini dile getiren Kooperatif Başkanı As, ‘’Esnafımız tarafından bizlere ulaştırılan şikayetlerde; ücretsiz kart sahibi vatandaşlarımızın bazılarının araçlara binip akşama kadar inmediği ve tüm güzergahları keyfi olarak dolaştığı belirtildi. Ayrıca kendine ait aldığı ücretsiz kartı eş ve tanıdıklarına verenler, refakatçı kartı olmayan engellilerin yanındaki kişileri, refakatçi olarak göstermeleri gibi şikayetler de geliyor.’’ İfadelerini kullandı.

‘’MUTLAKA DENETLENMELİ’’

Mustafa As, ‘’Toplu taşıma araç sahipleri bu ücretsiz taşımadan dolayı devletten aylık 1.000 TL destekleme almaktadır. Fakat yaptığımız araştırmalarda bir araç bir aylık süre içerisinde yaklaşık 850 kişiyi ücretsiz taşımaktadır. Bu da bir aracın aylık 2.500 TL ile 3 bin TL arasında ücretsiz yolcu taşıdığı anlamına gelmektedir. En azından biraz olsun bu keyfi araç kullanımının önüne geçmek için araç binişlerine sınırlama getirilmesini öneriyoruz. Bu sayede hem şoför esnafımızın mağduriyeti giderilir hem de ihtiyaç sahibi ve özel insanlarımıza daha kaliteli bir hizmet verebiliriz. Son olarak yetkililere sesleniyorum; yönetmeliğin uygulamaya girmesi ile birlikte şoför esnafımızın çok ilginç olaylarla karşılaştığı ve bu tür durumların mutlaka denetlenmesi gerektiğine inanıyorum. Ayrıca esnafımızın yaşadığı bu tür sorunların ortadan kaldırılması için destek bekliyoruz. ‘’ diyerek açıklamasını noktaladı.