Kapaklı Gazetesi - Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından Miras Atölyesi II Projesi kapsamında restorasyon çalışmaları tamamlanan Güzelköy Camii ibadete açıldı.

Düzenlenen programa TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın yanı sıra Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Güzelköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Deniz ve vatandaşlar katıldı.

“DEĞERLİ KÜLTÜR VARLIKLARIMIZDAN BİRİDİR”

Güzelköy Camii'nin açılış programında katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "6 bin yıllık tarihi olan Tekirdağ'ın bir medeniyetler kenti olduğunun bilinciyle göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Miras Atölyesi I-II Projelerimiz kapsamında 7 yıl gibi kısa bir sürede Süleymanpaşa, Şarköy ve Çorlu ilçelerimizde çok önemli çalışmalara imza attık. Bugün de burada adı gibi güzel olan Tarihî Güzelköy Mahallemizde, Osmanlı Dönemine ait Trakya Bölgemizdeki en eski ve en değerli kültür varlıklarımızdan olan Güzelköy Camimizi, aslına uygun bir şekilde restore edilmiş olarak ibadete açıyoruz. İbadetlerimizi yerine getirdiğimiz, yüksek manevi duygular içerisinde Yaradan'ın huzuruna çıktığımız ve ibadet ettiğimiz camilerimiz, dini yapılar olduğu gibi mimari özellikleri bakımından birer sanat eseridirler. Osmanlı Devleti'nin Trakya'yı fethettiği 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Tarihî Güzelköy Camimiz, farklı dönemlerde gerçekleşen depremlerde yıkıma uğramış, büyük bir bölümü yeniden inşa edilmiş ve yine farklı zamanlarda tadilatlardan geçirilmiştir. Tarihi yaklaşık 650 yıl öncesine uzanan Güzelköy Camii, köklü medeniyet mirasımızı yansıtması bakımından en değerli kültür varlıklarımızdan biridir.” dedi.

“KIRSAL TURİZMİN ÖNEMLİ MAHALLELERİNDEN BİRİ GÜZELKÖY’DÜR”

Güzelköy’ün turizm açısından da önemli bir değere sahip olduğunu söyleyen Başkan Albayrak, “Tarihsel sorumluluğumuzun bilinciyle restorasyon çalışmalarımızı büyük bir özen içerisinde gerçekleştirdik ve aynı zamanda caminin çevre ve hazire düzenlemesini de yaptık. Güzelköy Camimizin restorasyonu, tarihsel, kültürel ve manevi değerleri yaşatma misyonumuza hizmet ettiği gibi Büyükşehir Belediyemizin turizm vizyonu kapsamında Tekirdağ turizmi bir ziyaret noktası daha kazanmıştır. Kırsal turizmi geliştirme projemizin kapsamında yer alan en önemli mahallelerimizden biri Güzelköy'dür. Bugün itibariyle Güzelköy, adeta küllerinden doğan çok önemli bir kültür varlığına yeniden kavuştu. İnsanların doğaya yöneldikleri salgın döneminde kırsal turizm faaliyetlerinin her zamankinden fazla rağbet görmesi temennimizdir. Bu süreçte kırsal turizme açtığımız mahallelerimizi tanıtmaya azami özen göstereceğiz. İnanıyorum ki, Güzelköy, restorasyon çalışmalarımızda önemli bir ilerleme kat ettiğimiz Uçmakdere Mahallemizle birlikte kırsal turizmin ve gastronomi turlarının önde gelen merkezlerinden biri olacak. Bu duygu ve düşüncelerle, yenilenmiş hali ile Güzelköy Camiimizin hayırlı olmasını ve burada edilecek ibadetlerin kabul olmasını diliyor, bayramları aratmayacak ölçüde büyük mutluluk yaşadığımız bu anlamlı günde Güzelköy Mahallemizin değerli sakinlerinin Kurban Bayramını şimdiden kutluyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İpek'in öncülüğünde toplu şekilde dualar edildi. Daha sonra protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla Güzelköy Camii'nin açılışı gerçekleştirildi.