Kapaklı Gazetesi - Petrol İş Sendikası, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Kopaş Kozmetik fabrikasındaki 5 işçinin işten çıkarılmasına tepki gösterdi. İşverenin suç işlediğini söyleyen Petrol-İş Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Ahmet Baranlı, “Biz Petrol-İş Sendikasıyla, Türk milletiyle 24 saat buradayız. Kopaş Kozmetik’te bir emekçi daha işten atılırsa bunun bedelini çok ağır ödersiniz.” dedi.

“İKİ ELİ SİZİN YAKANIZDADIR”

Sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan işçilerin yanında olduğunu kaydeden Petrol-İş Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Ahmet Baranlı, “ Kopaş Kozmetik iş yerinde çalışan arkadaşlarımız yasal ve anayasal haklarını kullanarak Petrol-İş Sendikası’nda yani bizim sendikamıza üye oldular. Arkadaşlarımız sendikamıza üye olmakla, kendi emeklerine sahip çıktı ama işveren ne yaptı biliyor musunuz? Bu arkadaşları pandemi döneminde çalıştırdı, çarklarını çevirdi, karına kar yaptı ama hiç utanmadan çekinmeden bu arkadaşlarımızı kapının önüne koydu. Buradan Kopaş Kozmetik yöneticilerine seslenmek istiyorum. İş hakkını feshettiğiniz arkadaşların çoluğunun çocuğunun iki eli sizin yakanızdadır.” dedi.

“EMEKÇİNİN HAKKINI YEDİRMEYİZ”

İşten atılmaların fabrikada örgütlenmeye karşı bir eylem olduğunu söyleyen Baranlı, “Kopaş Kozmetik işvereninin en başta genel merkezinde 57 tane çalışanı var ama örgütlenmeden başladıktan sonra oradaki tüm taşeron çalışan arkadaşlarımızı kadroya aldı. Örgütlü sayıyı aramayalım diye taşerondaki arkadaşlarımızı kadroya aldı. İkinci olarak çalışan insanlara gözdağı verelim diye 5 tane arkadaşımızı hiç gözünün yaşına bakmadan, utanmadan sıkılmadan iş hakkını feshetti. İşveren alenen suç işlemektedir. İşverenin bu tavrı asla kabul edilemez. Biz Petrol-İş Sendikasıyla, Türk milletiyle 24 saat buradayız. Kopaş Kozmetik’te bir emekçi daha işten atılırsa bunun bedelini çok ağır ödersiniz. Ülkede kaçacak yer bulamazsınız. Emekçinin hakkını yedirmeyiz. Yiyeni de de anasından doğduğuna pişman ederiz. Haklıyız, hakkımız için mücadelede sonuna kadar buradayız.” İfadelerini kullandı.

“SENDİKAYA ÜYE OLDULAR”

Petrol-İş Sendikası Çerkezköy Şubesi Genel Sekreteri Erkan Zorlu ise, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: “Çerkezköy ve İstanbul’da faaliyetlerini sürdüren Kopaş Kozmetik’te çalışan işçiler, yasal ve anayasal haklarını kullanarak Haziran ayı başından itibaren sendikamıza üye oldular. Kopaş Kozmetik işyerinde işçiler, yıllarca döktüğü alın terinin karşılığını almak için en temel haklarını kullanarak geleceğine sahip çıkmıştır. Sendikalı olmak, yasal ve anayasal bir haktır. Ancak bu hakkını kullanan Kopaş Kozmetik işçisi karşısında işvereni bulmuştur. İşveren çeşitli yollara başvurarak sendikalaşmayı baltalamaya çalışmakta ve yasalara aykırı bir tutum içerisine girmektedir. Sendikaya üye olan arkadaşlarımız Temmuz ayı başında kapı önüne konmuştur. Bu emek düşmanı uygulama yetmemiş, bu kez sendikanın örgütlenmede yeterli sayıya ulaşmasını engellemeye çalışmıştır. Temmuz ayı ortasından itibaren şirketin Genel Merkezinde daha önce taşeron olarak çalışan işçileri kadroya alarak toplam çalışan sayısını yükseltmeyi hedeflemiştir. Nitekim örgütlenmenin başladığı tarihte buradaki çalışan sayısı 67 iken, bugün sayı 155’e kadar yükseltilmiştir.

“SENDİKALAŞMA HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ”

İşçinin örgütlenme iradesine hiç kimse ipotek koyamaz. Sendikalar ve sendikalaşma çalışma hayatının ayrılmaz bir parçasıdır. Sendikalaşma hakkı, işçilerin en temel hakkıdır. Sendikal örgütlülüğün engellenmesi, yasalara ve anayasaya aykırı hareket etmek demektir. Kopaş Kozmetik’te işverenin sendikaya ve sendikalı olmak isteyen işçiye karşı tahammülsüz tavrı asla kabul edilemez. Kopaş Kozmetik’te alın teri dökerek çalışan işçinin sendikalaştığı için kapı önüne konması hiçbir vicdana sığmaz. Kopaş Kozmetik işçisinin amacı bellidir. Evimizi daha huzurlu hale getirmek ve refahımızı bir nebze olsun artırmak istiyoruz. Kopaş Kozmetik işvereni, işçi ve sendika düşmanı tutumundan vazgeçmelidir. İşveren, işçinin yasal ve anayasal hakkı olan sendikaya üyeliğini engellemek için başvurduğu uygulamalara ve işten çıkarmalara derhal son vermelidir. İşten çıkartılan arkadaşlarımız ise derhal işe geri alınmalıdır. Kopaş işçisi, haklarını sonuna kadar savunacak ve sendikal örgütlülüğüne sahip çıkacaktır. Sendikalaşma hakkımız engellenemez.”

“FABRİKA YÖNETİMİNİ PROTESTO ETTİLER”

“Sendikal hakkımız engellenemez”, “direne direne kazanacağız”, “susma sustukça sıra sana gelecek”, “işçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları atan işçiler, fabrika yönetimini ıslık çalarak protesto etti.