Kapaklı Gazetesi - İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’un 84’üncü vefat yıl dönümü dolayısıyla bir anma mesajı yayımlayan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, ‘’Her milletin tarihinde derin izler bırakmış önemli şahsiyetleri bulunmaktadır. Mehmet Akif Ersoy’da Türk milletinin tarihinde ve gönlünde taht kurmuş büyük bir şahsiyettir.’’ dedi. Herkese kazandıran firması girişine sitemiz üzeirnden erişim sağlayabilirsiniz.

Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı mücadelesi için önemli bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Vali Yıldırım, mesajında şu sözlere yer verdi; ‘’Mehmet Akif Ersoy, sanatı sosyal faydaya araç olarak görmüş, şiirlerini imanının, düşüncesinin ve milletinin hizmetine vermiştir. Akif, edebiyat için, “Halkın manevî ve ahlaki eğitiminde etkisi en büyük müessesedir.” demiş ve “Her edebiyat mahallidir ve halka hitap eder.” görüşünü savunmuştur. İslam toplumlarının geri kalmasını da İslam ülkelerindeki edebiyatların halka değil, aydınlara seslenmesine bağlamıştır. 20’nci yüzyılın başında Osmanlı toplumunun ve İslam dünyasının dertleri, meseleleri, sıkıntıları gerçekçi bir açıdan şiirlerine yansıtmış ve çözüm yollarını göstermiştir.

Mehmed Âkif’in eserlerindeki ve kişiliğindeki en bariz fikri yapı onun çağdaş bir İslamcı şair oluşudur. Batı kültürü ile etkileşimi kabul etmiş ancak hem batıya hem de doğuya özenmeye karşı çıkmıştır. Batı’nın yalnızca bilimini, sanatını almamızın yerinde olacağını belirtmiş sonra da var gücümüzle ve oldukça hızlı bir tempoyla çalışmamız gerektiğini ifade etmiştir.

‘’ÜMİT NESLİNİN ADINI ‘ASIM’IN NESLİ’ KOYMUŞTUR’’

Mehmet Akif Ersoy, ülkeyi yükseltecek ve milletimize ümit olacak bir nesil yetiştirmek istemiştir. Şiirlerinde işlediği ümit neslinin adını “Asım’ın nesli” koymuştur. Asım; Akif’in yetiştirmek istediği, imanlı, inançlı, ahlaklı, dava sahibi, gayretli, idealist, ümit neslini sembolize etmiştir. 1915’te Çanakkale’de işgalci, emperyalist İngiliz ve Fransız ordularını durduran ve bütün dünyaya “Çanakkale geçilmez!” gerçeğini kabul ettiren bu nesildir. “Çanakkale Şehitlerine” şiirinde Mehmet Akif, Asım’ın nesli için şöyle der: “Asım’ın nesli diyordum ya nesilmiş gerçek; İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek!”

Mehmet Akif Ersoy, ülkenin geçirdiği zor zamanlarda ümidini yitirmemiş, ümitsizliği küfür olarak kabul etmiştir. “Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü inkâr edenlerden başkası Allah’ın rahmetinden ümit kesmez!’’ (Diyanet İşleri Başkanlığı Meali, Yusuf 87) ayetini hatırlamış ve hatırlatmış, milletimize ümit vermiştir. İstiklal Savaşı yıllarında cepheleri gezerek askerlerimize cesaret veren konuşmalar yapmıştır. Anadolu’yu şehir şehir dolaşmış, milletimize mücadele şuur ve heyecanı vermiştir. Ümitsizliğe düşülmemesi gerektiğini şu sözlerle ifade etmiştir : “Âtiyi (gelecek) karanlık görerek azmi bırakmak, Alçak bir ölüm varsa eminim budur ancak!

‘’RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM’’

Bugün bizlere düşen görev; milli birlik ve beraberliğimizin temel unsurlarını, milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunu, vatan ve bayrak sevgisini, mücadeleci ruhunu en iyi biçimde tasvir eden büyük dava adamı Mehmet Akif Ersoy’u ve eserlerini iyi anlamak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Vefatının 84. yıldönümünde şair, hatip, milletvekili, fikir adamı Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle, minnetle anıyorum.’’