Kapaklı Gazetesi - KLEİDCO fabrikasında çalışan ve bir süre önce işten çıkarılan Türk Metal Sendikası’na üye 5 işçi fabrika önünde protesto yaptı. Protestoya Türk Metal Sendikası yönetimi ve sendikalı diğer işçiler destek verdi.

Fabrika önünde toplanan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, sendika yönetimi ve sendikalı işçiler sloganlarla fabrika sahiplerine hak arayışını duyurdu.

“TÜRK METAL OLMAZSA SİZE BURAYI DAR EDERİZ”

Protestoda konuşma gerçekleştiren Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, “Hepimiz biliyoruz Türk Metal’in temel ilkesini üretmek, kazanmak ve kazandırmak. İşyerimizi evimiz, işimizi namusumuz diyerek canımızı dişimize takarak çalışırız. KLEİDCO Yapı Sistemleri Sanayi’nde çalışan emekçi kardeşlerimiz anayasal haklarını kullandılar. Örgütlenme mücadelesini başlattılar. Türk Metal çatısı altında toplandılar. Sizleri tebrik ediyorum. Anayasal hakkınızı kullandınız ve yetkimiz geldi. Bunu duyan art niyetli işveren hemen bugün 5 arkadaşımızın işine son verdi. Arkadaşlar, örgütlenmek anayasal haktır. Biz buradan iyi niyetimizi gösteriyoruz. Tekrar yöneticilerine elimizi uzatıyoruz. Eğer kendileri de samimiyse gelsinler bir şekilde oturalım, konuşalım ve burada eylemlerimize son verelim. Tabii eğer samimi değilseniz size burayı dar ederiz. Çıkan arkadaşlarımız hiç merak etmesin. Onların yanında Türk-İş Konfederasyonumuz var. 1 milyon 200 bin üyesiyle Türk-İş Konfederasyonumuz var. Onların arkasında Türk işçi harekatının lideri Pevrul Kavlak var. Buradan tekrar seslenmek istiyoruz; biz üretmek, kazanmak, kazandırmak istiyoruz. Üretimi arttırmak istiyoruz. Kaliteli, verimli çalışmak istiyoruz ama Türk Metal olursa. Türk Metal olmazsa size burayı dar ederiz.” dedi.

“İŞÇİYİ GÖRMEZDEN GELMEYİN”

Koçak’ın ardından Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden de bir konuşma yaptı. İşçilerin örgütlenmesinin bir hak olduğunu söyleyen Özden, ”Veliköy Organize Sanayii’nde metal sektöründe faaliyet gösteren KLEİDCO çalışanları anayasal haklarını kullanarak sendikamız Türk Metal’e üye olmuşlardır. Örgütlenme özgürlüğü anayasa ve yasalar tarafından güvence altındadır. Bunu engellemek suçtur. Türk Metal Sendikası olarak amacımız işyerine güvenli ve sağlıklı iş ortamı sağlamak, çalışanların sosyal haklarını geliştirmek ve iyileştirmektir. Örgütsüz bir toplum her zaman ezilmeye, sömürülmeye ve yenilmeye mahkumdur. En büyük güç sendikal birlik ve beraberlikten geçmektedir. Buradan KLEİDCO yöneticilerine sesleniyoruz. İşçiyi görmezden gelmeyin, işçiyi küçümsemeyin, işçiyi yok saymayın, işçinin sesine kulak verin ve sendikal özgürlüklerini kısıtlamayın.” dedi.

“AVUKATLARIMIZ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU”

Özden, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Biz geçen hafta itibari ile KLEİDCO işyerinde örgütlenme sürecini başlattık ve çoğunluğu sağladık. 8 Ekim 2021 Cuma günü çoğunluğu sağladığımızı gösteren yetki belgemiz gelmiştir. Türk Metal Sendikasına üye olan emekçi kardeşlerimizi öğrenen bundan haberdar ve rahatsız olan işveren, öncelikle İşçi arkadaşlarımızdan 5 üyemizin işine bugün itibari ile son verdi. Bu arkadaşlarımız sırf anayasal haklarını kullandıkları için işine son verildi. İşveren bu hukuksuzluklarının önüne hiç kimsenin geçemeyeceğini düşünse de yanılıyor. Biz Türk Metal Sendikası olarak bugün itibariyle öncelikle ekmeğinden edilen 5 arkadaşımızın uğradığı bu hukuksuzluktan başlayarak, işverenin hukuk tanımaz kanun tanımaz, tüm gayri yasal ve gayri ahlaki davranışlarının hukuksal çerçevede takipçisi ve şikayetçisi olacağız! Avukatlarımız şu an suç duyurusunda bulundular ve haksızlığa uğrayan 5 arkadaşımız adına, işe iade davasını açmış bulunuyorlar. Biz Türk Metal Sendikası olarak kavgadan yana değil, barıştan ve emekten yanayız. Üretmek, kazanmak, kazandırmak istediğimizi her sözümüzde söyler ve sadece bunu sözde bırakmayız.

“KANUNLARI ÇİĞNEMEKTEN VAZGEÇİN”

Buradan KLEİDCO işverenine sesleniyorum; gelin bu kanunsuz tavırlarınızdan vazgeçin. İnsanların haklarını yemekten Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarını çiğnemekten vazgeçin. Yaptığınız bu yanlıştan bir an önce geri dönün. İnsanların ekmeği ile oynamaktan vazgeçin. Sözlerime son verirken buradan KLEİDCO emekçilerimiz başta olmak üzere, basın mensuplarımıza ve bizleri burada yalnız bırakmayan herkese bizlere verdikleri destekten dolayı tek tek teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”

Konuşmaların ardından işçiler sloganlar atarak işten çıkarılan 5 arkadaşlarının yeniden işe döndürülmesini talep etti.