Kapaklı Gazetesi - CHP Tekirdağ Milletvekili Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. İlhami Özcan Aygun, dünyanın en büyük 2 ayçiçeği üreticisi Rusya ve Ukrayna’nın ham üründeki gümrük vergilerini yükseltmesinin Türkiye’ye olumsuz yansıyacağını ifade etti. Aygun, “Türkiye’deki ihraç ayçiçeği, işleyen fabrikaların kapılarına kilit vuracak. Ayçiçek yağlarının tüketiciye daha pahalıya satılacak.” dedi.

“RUSYA VE UKRAYNA GÜMRÜK VERGİSİNİ YÜKSELTTİ”

Ayçiçeği yağında yaşanan fiyat artışının ardında Türkiye’nin gümrük vergilerini aşağıya çekmesine karşılık Rusya ve Ukrayna’nın ham ayçiçeğinin gümrük vergilerini yükselttiğini ifade eden Aygun, “Ayçiçek üreticisi kimseye küsmemiş toprakla Ayçiçek tohumlarını buluşturuyor. Ülkeye kaynak yaratmak için mücadelesini sürdürüyor. Geçen döneme baktığımızda Rusya ve Ukrayna en bize en büyük Ayçiçek ihraç yapan ülkeler. Rusya ve Ukrayna ayçiçeği ihracatında gümrük vergilerini yükselttiler. Ülkemizdeki yağ açığını çok iyi biliyor ve görüyor. Türkiye Cumhuriyeti tarım bakanlığı da onların işlerini kolaylaştırıyor. Bizler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile gümrükleri aşağı indirdikçe onlar da fiyatları yukarı çıkarttı. Fiyatları yükseltmek yetmedi onlarda gümrük vergileri koydular. Ekim ayından itibaren de bize ham ürünü satma yerine rafine edilmiş yağı satacaklar. Bu da bizim yağ fabrikalarına kilit vurulması anlamına geliyor. Üretimimiz yetmeği için artık dışardan hazır rafine edilmiş yağları marketlerde göreceğiz. Rusya ve Ukrayna’daki yağ fabrikalarının ürünlerinin yağlarını marketlerdeki raflarda göreceğiz. Buna bir an önce dur demek için tarım bakanlığının bir eylem planı ortaya koyması lazım.” dedi.

“AYÇİÇEĞİNE DESTEK ŞART”

Türkiye’de ikinci ürün olarak ekilen ayçiçeğine de gübre ve mazot desteği verilmesi gerektiğini belirten Milletvekili Aygun, “Ayçiçeği ülkenin her yerinde doğal yetişen bir ürün. Ayçiçeğini devletin doğru özendirme politikası yapması gerekir. Bunlar nedir: 50 kuruş olan prim desteği yüzde yüz artırılarak bir liraya çıkarılması lazım. Bununla birlikte ikinci ürün ayçiçeğine mazot ve gübre desteği verilmesi gerekir. Prim desteği geçtiğimiz yıllarda uygulanmaya başladı ama bu da yetmez yağ bitkilerinde gübre ve mazot desteği de uygulanmalı.” dedi.

“2020 DESTEKLERİNİ ALAMADIK”

Süleymanpaşa ilçesinde ayçiçeği ekimi yapan Çiftçi Murat Uysal, “2021 yılı Ayçiçek ekimi tüm hızıyla devam ediyor. Tarlalarda çiftçilerimiz var gücüyle çalışıyorlar. Üretimin durmaması için çiftçilerimiz tüm hızıyla çalışıyor. Fakat devletimiz çiftçimiz kadar bu işi umursamıyor. 2021 yılı ayçiçeğini ekmeye çalışıyoruz fakat 2020 yılında biçtiğimiz sattığımız ürünün hala desteklemesini alamadık. Gübre fiyatlarında yüzde yüze varan bir artış oldu. İlaç fiyatları yüzde yüze yakın dolar kuruyla geldiği için arttı. Maalesef çiftçinin sattığı ürün dünya piyasasına entegre edilemedi. Çiftçiler olarak muzdaribiz. Hayatın sürebilmesi için üretmeye devam ediyoruz. İnşallah evlerinde oturanlar çiftçinin kıymetini bilir, çitçiye hak ettiği değeri verir.” dedi.