Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanlığı’nın TESKİ’ye yönelik yaptığı açıklamalara sert yanıtlar verdi.

Ak Parti Tekirdağ İl Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde TESKİ’nin çalışmaları hakkında bazı eleştirel açıklamalarda bulundu. TESKİ aleyhine yapılan açıklamaların yerel bir haber sitesinde yayınlanmasının ardından, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak konuya bir açıklık getirmek amacıyla yazılı bir basın açıklaması yayınladı. 

Yayınlanan açıklamada teşkilatın vatandaşları doğru bilgilendirmediğini iddia eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, şu ifadelere yer verdi; 

‘’ AKP Tekirdağ İl Başkanlığı'nın sosyal medyada ve Tekirdağ Postası adlı haber sitesinde yer alan 02.07.2018 tarihli açıklamalarında, TESKİ'ye yönelik bazı haksız eleştirilerde bulunduğu anlaşılmıştır. Konuya açıklık getirmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür. Çorlu İlçesi Nusratiye Mahallesinde bayram öncesi meydana gelen arıza TESKİ ekiplerince tespit edilmiş ve mümkün olan en kısa sürede kısa sürede giderilmiştir. Bu konuda basın açıklaması yapılmasına rağmen aynı konunun tekrar gündeme getirilmesi anlamsızdır. Diğer taraftan, Süleymanpaşa İlçesi Çınarlı Mahallesi başta olmak üzere bazı mahallelere Aşağısevindikli ana isale hattında ve Naip içme suyu terfi hattında elektrik kesintilerine bağlı üst üste yaşanan arızalar nedeniyle yeterli su verilememiştir.

‘’ARIZANIN TEMEL SEBEBİ AŞIRI YAĞIŞLARDIR’’

1990'lı yıllarda imalatı yapılan Aşağısevindikli isale hattında meydana gelen arızaların temel sebebi, geçen hafta yaşanan aşırı yağışlardan sonra elektrik kesintilerine bağlı olarak pompaların sık sık durması ve hatta koç darbesi oluşmasıdır. Şöyle ki, Aşağısevindikli isale hattını besleyen elektrik şebekesinde 27.06.2018 tarihinde farklı saatlerde iki defa elektrik kesintisi yaşanmış, ardından da isale hattında üst üste patlaklar meydana gelmiştir. Yine aynı gün Naip içme suyu terfi hattında da elektrik kesintisi yaşanmış, Naip Barajından da yeterli su alınamamıştır. Bundan dolayı depolardaki su seviyesinin yetersiz kalması ve aşırı kullanım sebebiyle bazı mahallelerin üst kesimlerine yeterli su ulaştırılamamıştır. Bu süreçte vatandaşımıza duyuru yapılmış, muhtarlarımız bilgilendirilmiş, ayrıca talep gelmesi halinde içme suyu tankerleri ile vatandaşların su depoları bedelsiz olarak doldurulmuştur.

‘’TESİSİN SU İHTİYACINI TAMAMEN KARŞILADIĞI İDDİASI DOĞRU DEĞİL’’

Naip içme suyu arıtma tesisinden su temin edildiği doğru olup, 2015 yılında hizmete girmesi gereken tesisin ancak birinci etabı geçen aylarda hizmete alınabilmiştir. Bununla beraber tesisteki eksiklikleri gidermek için TESKİ tarafından revize çalışmaları halen devam etmektedir. Yapılan tesisin Tekirdağ merkez ilçesi Süleymanpaşa'nın içme suyu ihtiyacının tamamını karşıladığı iddiası doğru değildir. Tekirdağ ili merkez ilçemizin içme suyu ihtiyacı günlük asgari 650 l/s'dir. Bazı aylarda tüketim 700 l/s ulaşabilmektedir. Naip içme suyu arıtma tesisi devreye girmeden önce Aşağısevindikli isale hattından ortalama 450 l/s ve Sarılar isale hattından da ortalama 200 l/s içme suyu temin edilmekteydi. Naip İçme suyu arıtma tesisinin birinci etabının devreye girmesiyle 270 l/s su temin edilerek şehrin toplam su ihtiyacının yaklaşık %40'ı karşılanabilmektedir. Tesis tam kapasite çalıştığında bile Aşağısevindikli ve Sarılar isale hattından en az 380 l/s su almak mecburiyeti bulunmaktadır. Özetle DSİ tarafından yapılan ve TESKİ'ye devredilen Naip İçme Suyu Arıtma tesisi bu haliyle Süleymanpaşa'nın su ihtiyacını karşılamaktan uzak olup, %60 oranında derin sondaj kuyularından su alma zorunluluğu devam etmektedir. Naip İçme Suyu Arıtma Tesisinin ikinci etabı yapım işinin hükümet yatırım programına alınması gerekmektedir.

‘’ARIZLARI SİYASİ MALZEME YAPANLARA İTİBAR EDİLMEMELİ’’

  Sonuç olarak; bölgemizde geçen hafta yaşanan afet boyutunda yağış ve devamında gelen plansız elektrik kesintileri su temin sistemini olumsuz etkilemiş ve üst üste arızalara yol açmıştır. TESKİ ekiplerinin gece gündüz çalışması sonucu arızalar giderilmiş ve 29.06.2018 tarihinde akşam saatlerinde sistem normale dönmüştür. Bu sürede vatandaşlarımızın susuz kalmaması için TESKİ emekçilerinin gösterdiği gayret takdire şayandır. Hiç arzulanmamasına rağmen afet durumundan kaynaklı ve kurum dışı nedenlerle yeterli su veremediğimiz vatandaşlarımızın göstermiş olduğu anlayış ve sabırdan dolayı onlara teşekkür ediyoruz.  Tamamen olağanüstü şartlardan kaynaklı arızaları siyasi istismar malzemesi yapmaya çalışan ve kamuoyunu yanlış bilgilendiren açıklamalara vatandaşlarımızın itibar etmemesini temenni ederiz.