Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, sosyal medyada tartışma yaratan yeni belediye binasının mimarisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Uyan, yeni belediye binasının ilçenin tarihsel dokusunu yansıttığını söyledi.

“3 KÜLTÜRÜN SEMBOLÜ OLARAK TASARLANDI”

Yeni hizmet binasının ilçenin tarihsel dokusuna uygun biçimde tasarlandığını aktaran Başkan Uyan, “Yeni hizmet binamız evrensel bir mimari dil ile ortaya konmuş, Antik Perinthos Heraklea ve Marmaraereğlisi kültürlerinin bir sentezi olarak tasarlandı. Yapı tamamlandığında Marmara mermeri renk tonlarında olacak. Üçgen alın ve sütunlar klasik dönem mimari tarzı sembolize etmekte. Pencere boyutları ve kemerli doğramalar geleneksel Türk sivil ve Kamu mimarlık yapılarını temsil etmekte. Kubbe ise evrensel bir yapı elemanı olarak toplu yaşam alanlarını temsil etmekte. Kubbenin sembolik doğası onun geometrisinden kaynaklanmakta. Daire, simgeler arasında sonsuzun ifadesi olarak en güçlü olanı. Kaynağı ve sonu içerdiği için evrendeki birlik ve bütünlüğün başlıca ifadesidir. “diye konuştu.

“İLÇENİN TARİHİ DOKSUNU ÖN PLANA ÇIKARACAK”

Binanın ilçenin tarihi dokusunu ön plana çıkaracağını dile getiren Başkan Uyan, “Belediye binası yapısı Antik Perinthos kenti arkeolojik kazıları yapılıp ortaya çıkarılana kadar bir İllüstrasyon niteliğinde algılanacak. Çevre düzenlemesi, rekreasyon alanının tamamlanması, açık hava müzesinin taşınması ile belediye binası ilçenin tarihsel dokusunu ön plana çıkaran bir alanda yer alacak. Zaman içerisinde belediye binası illüstrasyonu çevreye ilham verecek ve kentin kaderi değişecek. “ifadelerini kullandı.

“KÜLTÜRÜMÜZÜ BURADA TEMSİL EDİYORUZ”

Büyükşehir statüsüne geçilmesiyle belediye binası ihtiyacının doğduğunu aktaran Başkan Uyan; “Tekirdağ’ın büyükşehir olmasıyla birlikte bölgemizdeki bazı belde belediyelerinin kapanması neticesinde ilçemizin sınırları genişledi ve büyük ilçe konumuna geldi. Büyük ilçe konumuna geldikten sonra yeni bir belediye binası yapma konusu gündemimize geldi. Biz de bu binayı yapma kararı aldık. Nasıl bir bina yapacağımız konusunda çok araştırdık. İlçemizde geçmişte yaşayan 3 medeniyet var. İlçemiz tamamen birinci derece ve üçüncü derece sit alanı içerisinde. Biz de dedik ki tarihi dokuya uygun bir bina yapalım. Burası tabi geçmişte Perinthos medeniyetine başkentlik yapmış bir ilçe. Buradan Trakya Bölgesi yani, Doğu Trakyası, yine Bulgaristan Tuna Nehri’ne kadar İskender yine burada kralın olduğu dönemde başkent başkanı olarak görev yapmış. Tabi ki o dönemde fırınların burada olması, iskelenin burada olması, kralın burada olması önemli. Kralın burada olması nedeniyle olimpiyat burada düzenleniyormuş, müsabakalar düzenleniyormuş. Dolayısıyla tabi bu tarihi eserlerle ilgili biz Turizm Bakanlığı’ndan yıllarca bir kazı başkanı istedik. Kazı başkanını buraya alamayınca biz dedik ki bu tarihi dokuya uygun bir belediye binası inşa edelim. Buradaki geçmiş Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerini temsilen böyle bir binayı buraya inşa etmeyi düşündük. Dolayısıyla kendi tarihimizi ve geçmiş kültürümüzü de burada temsil edelim dedik. O bakımdan bu binayı buraya inşa ettik. Yani bina göründüğü gibi ilçemizde basılan sikkelerin resimleri binayı temsil ediyor. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait yapılar var. Bu son zamanlarında sosyal medyada çok yer aldı. Bazı vatandaşlarımız tenkit etti. Bazıları da işi bilenler, mimar ve mühendis olan vatandaşlar da binadan övgüyle bahsetti. Tabi ki gündeme gelince biz de binamızla ilgili bir açıklama yapmayı düşündük. Buradaki tarihi ve tarihi eserleri yeryüzüne çıkarmak bizim asli görevlerimizden. Bakanlığın da bizlere destek olması lazım. Ülkemizde bugün turizm gelirleri çok önemli. Biz de bu nedenle buradaki tarihi dokuya dokunmadan bazı eserleri yeryüzüne çıkararak, işte yeni yapmış olduğumuz binalarda da tarihi dokuya uygun bir bina yaparak gerek yerli gerekse yurtdışından gelecek turistlere ilçemizin kapılarını açmak, ilçemizdeki esnafımıza, bölgemize ve ülkemize katkı sağlasın diyerek böyle bir binayı yapmayı uygun gördük. “şeklinde konuştu.

“BELEDİYE BİNAMIZA HAYRAN KALDILAR”

Birçok kişinin belediye binasına hayran kaldığını dile getiren Başkan Uyan, “Binamız geçmişte Heraklia, Perinthos, Bizans, Osmanlı dönemlerinde karışık olarak aldığımız bir proje. Bu projeyi belediyenin kendi mimarlarımızla yaptık. Geçmişte ilçemize yaklaşık 7 ülkeden 40 profesör geldi. Onlar da belediye binamıza hayran kaldılar. “diyerek sözlerini tamamladı.