CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, yayınladığı mesajla 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutladı. Baro başkanlarının suçlu gösterildiği avukatların gerekçesiz tutuklandığı yargının olmazsa olmazı savunma hakkının kısıtlandığı böyle bir güne bayram demenin mümkün olmadığını kaydeden Yüceer, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 5 Nisan 1923 günü Ankara barosunun açılışında adaleti avukatlara emanet etmiş ve bu güne de avukatlar bayramı demiştir. Ancak ne yazık ki Ankara Barosu’nun açılışındın üzerinden geçen 96. yılında ülkede adalet kavramı erozyona uğradığı gibi avukatların hakları ve oynadığı rol de tahrip edilmiştir. Baro başkanlarının suçlu gösterildiği avukatların gerekçesiz tutuklandığı yargının olmazsa olmazı savunma hakkının kısıtlandığı böyle bir güne bayram demek maalesef bayram demek artık mümkün değildir. Avukatlar adaletin sağlanması ve toplumda ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması hususunda ve özellikle savunma makamını hakları hususunda bilgilendirip yönlendirerek, haklarını koruyabilmeleri ve kullanabilmeleri konusunda onlara yardımcı olarak önemli bir görevi de yerine getirmektedirler” dedi.

‘’AVUKATLIK ŞİRKETLERİ MESLEĞİ TEKELLEŞTİRİYOR’’

Avukatlık mesleğinin karşı karşıya kaldığı zorlukları aktaran Yüceer, “Yegâne sermayesi, bilgi ve tecrübesi olan avukatlarımız 5 Nisan Avukatlar Günü’nü çeşitli zorluklar içinde kutlamaktadırlar. Son yıllarda avukatlık şirketleri sektöre büyük parasal yatırımlarla girmekte, bu durum patron avukat ve işçi avukat statülerinin doğmasına yol açmakta, işçi avukatların düşük ücretlere talim etmek zorunda kalmalarına neden olmaktadır. Özellikle genç avukatlar hem müvekkil bulma sorunu hem de meslekteki tecrübesizlikleri nedeniyle bu tekelleşen şirketlerde avukatlık onuruyla bağdaşmayacak ücret ve haklarla çalışmaktadırlar.  Bireysel veya butik avukatlık denen küçük avukatlık ofislerinin ayakta kalma şansı giderek azalmaktadır. Keza işsiz avukatların artması ve düşük ücretlerle çalışması mesleğin saygınlığını ve onurunu zedelemektedir. Bunun yanı sıra stajyer avukatlarımızın yaşadığı sorunlar kamuoyunca yakından bilinmektedir” diye konuştu.

‘’AVUKATLAR MESLEK ONURUNA YAKIŞMAYAN MUAMELELERE MARUZ KALIYOR’’

Savunma hakkının ihlal edildiğini söyleyen Yüceer, “Hâlbuki ekonomik olarak bağımsız ve güçlü avukatlar Avukatlık Kanunu’nun 1 inci maddesinde belirtilen “yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil etme” görevini gerçek anlamda yerine getirebileceklerdir. Görüşleri sebebiyle avukatlarımız iktidar tarafından mesleğin onuruna yakışmayacak muamelelere maruz kalmakta, gerekçesiz tutuklanmakta ve suçlu gösterilmektedir. Yargının temel unsuru savunma hakkı ihlal edilmekte kimi zaman avukatlarımızın müvekkillerini savunması engellenmeye çalışılmaktadır. Savunma hakkının ihlali çok iyi biliyoruz ki otoriter rejimlerde karşımıza çıkmaktadır. Her şeye rağmen mesleğini onuruyla ifa eden avukatlarımıza ve barolarımıza teşekkür borçluyuz. Bu koşullar altında Ulu Önder Atatürk’ün ilan ettiği 5 Nisan Avukatlar Günü’ne bayram demek olanaksızdır. Yine de tüm toplumumuz ve avukatlık mesleğini icra eden emekçilerimiz için güzel günlerin geleceği umudunu yitirmememiz gerektiğini düşünüyorum. Bütün olumsuzluklara rağmen çok onurlu bir görevi yerine getiren avukatlarımızın 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutluyorum” ” sözlerini kaydetti.