Kapaklı Gazetesi - Tekirdağ’ın Malkara ilçesine bağlı Kalaycı ve Esendik Mahalleleri’nin yanı başında, ormanlık arazisinde 98 hektarlık alanda patlatmalı bazalt ocağı ve kırma eleme tesisi yapılması için ÇED süreci başlatıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Malkara Belediye Meclis Üyesi Ahmet Tezcan, Kalaycı Muhtarı Kamil Kabak ve Sağlamtaş Muhtarı Ramazan Ersoy ile birlikte bölgede incelemelerde bulundu. Taş ocağının birkaç kilometre çevresinde bulunan Koca Dere (Kavak Çayı) ile Sırtbey Göleti de projeden etkilenecek.

‘’BİRKAÇ KİŞİNİN CEBİ DOLSUN DİYE YOK EDİLİYOR’’

ÇED sürecinin derhal durdurulması gerektiğini belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Anadolu ve Trakya’nın bereketli toprakları, binlerce yıldır insanlara yurt oldu. Uzak diyarlardan göç aldı buralar. İnsanlar, yerin altındaki zenginlikler için değil yerin üstündeki zenginlikler için bu toprakları seçmişlerdi. Ancak maalesef artık verimli tarım arazilerimiz, ormanlarımız, su kaynaklarımız, doğal yaşam alanlarımız birkaç madenci firmanın çıkarlarına kurban ediliyor. Taş ocaklarıyla, açık madencilik faaliyetleriyle yerin üstündeki zenginlikler, birkaç kişinin cebini doldurmak için yok ediliyor. Bu talancı zihniyetin yeni hedefi Tekirdağ’da Malkara’mızın Kalaycı ve Esendik Mahalleleri” dedi.

‘’KÖYLERİN EKONOMİSİNE DARBE VURACAK’’

Patlatmalı taş kırma işleminin yapılacağı madenin Beyoğlu ve Sağlamtaş Mahallelerini de etkileyeceğini vurgulayan Yüceer, “Çevredeki köylerimizin geçim kaynağı olan ormancılık ve hayvancılık faaliyetlerine büyük zarar verilecek. Yapılacak madenin ekonomik ömrü sadece 10 yıl. 10 yıl bir firmanın kasası dolsun diye, bu köylerin 100 yılını çalmayın efendiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ve Valiliği başlatılan ÇED sürecini derhal durdurup, projeyi iptal etmeye çağırıyorum” diye konuştu.