Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, geçtiğimiz günlerde bir haber kanalında kendisine ağır eleştirilerde bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Fehmi Duman’ın iddialarına cevap verdi. Düzenlediği basın açıklamasında Duman’a adeta ateş püsküren Başkan Uyan, ‘’ Sen meclis üyeliğinden istifa et, partiden neden istifa ediyorsun? Dün bir de utanmadan ‘Benim parti ile herhangi bir problemim yok’ diyor. İnsanda biraz omurga olur! Böyle insanları aldığım için tüm partililerimden özür diliyorum, ben bunların böyle olduğunu bilmiyordum. ‘’ dedi.

Marmaraereğlisi Belediye Başkan Yardımcısı Fehmi Duman, geçtiğimiz günlerde yerel bir haber kanalında canlı yayında Belediye Başkanı İbrahim Uyan’a eleştirilerde bulundu. Duman’ın eleştirilerine jet hızında cevap veren Belediye Başkanı İbrahim Uyan ise, yardımcısı Fehmi Duman’ı topa tuttu. 

‘’BAZI OYUNLARI ANLATMAK İSTİYORUM’’

Marmaraereğlisi Belediye Hizmet Binası Toplantı Salonu’nda yerel basın ile buluşan İbrahim Uyan, şunları söyledi; ‘’Bugün burada ilçe içerisinde dönen bazı oyunları anlatmak için basınımızı buraya davet ettik. Hepinizin bildiği gibi 20 yıldır Marmaraereğlisi’nde Belediye Başkanlığı yapıyorum. Bu 20 yıl içerisinde ilçeyi nasıl aldığımızı ve nerelere getirdiğimizi uzun uzun anlatmak istemiyorum. Bugünkü amacımız hizmetlerimizi anlatmak değil, ilçemizi ve Çorlu’yu tehdit edici yatırımların neden buraya geldiğini belirtmektir.’’

‘’EREĞLİ HALKINA BİR SÖZ VERDİM’’

Marmaraereğlisi’nin bir turizm kenti olmak yolunda ilerlediğini kaydeden Uyan, ‘’Bizim ilçemiz gerek coğrafi konumu, gerekse tarihsel geçmişi ve turizm cenneti olması ile eşine ender rastlanan ilçelerden biridir. Ben ilk 1999 yılında Belediye Başkanı seçildiğimde Ereğli halkına bir söz verdim ve; ‘İlçemizin altında 3 medeniyet yatıyor, burası tarih fışkıran bir ilçedir. Buradaki turizmi yeryüzüne çıkaracağım, yerli ve yabancı turistlerin buraya akın etmesini sağlayacağım.’ dedim. Biz buranın tarihini gün yüzüne çıkarmak için çok uğraş verdik. Bu bölgenin tarihselliğini gün yüzüne çıkardığımız taktirde Truva’ya giden 100 otobüsün 20’si Marmaraereğlisi’ne gelecek. Biz Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile birlikte bu fikirleri destekleyecek projeler ortaya koyduk. ‘’ dedi.

‘’EN İYİ ŞEKİLDE HİZMET ETMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’’

Belediye gelirlerindeki kesintilerden de bahseden Uyan, ‘’İlçemiz Tekirdağ’ın en küçük nüfusuna sahip ve 25 bin nüfusumuz var. Fakat turizm açısından bakarsak buraya 300 bin yazlıkçı geliyor. Biz bundan şikayetçi değiliz ancak bilinen bir şey var ki genel bütçeden bize düşen pay 25 bin nüfusa göredir. Şuanda bize ayrılan bütçe 400-450 bin TL’dir. Bizim sadece maaşlarımız 700 bin TL tutmaktadır. Ayrıca son günlerde doların yükselişi ile birlikte ülke ekonomisinde harcamalar azaltıldı ve mevcut hükümetimiz tarafından belediye gelirlerinin %35’i kesilmiştir. Elbette bu ülke bizim ülkemiz, kesilmesi gerekiyorsa tabiî ki kesilecek ama biz o kesilenlere rağmen bölgemizde en iyi şekilde hizmet yaparak en iyi şekilde hizmet etmek için mücadele ediyoruz. ‘’ sözlerini kaydetti.

‘’SEYMEN YOLU SANAYİYE AÇILMAK İSTENİYOR’’

İlçenin turizm ağırlıklı bir yapısı olduğunu ve bu yüzden gelen sanayi bölgesi tekliflerini geri çevirdiğini kaydeden Başkan Uyan, ‘’20 yıl içerisinde ilçemizi hep bir tarih ve turizm kenti olarak gördük. Fakat İstanbul’daki bazı zararlı sanayilerin Marmaraereğlisi’ne gelmesi için mücadele eden bazı gruplar var. Şimdi Ereğli’ye 20 yıl içerisinde ancak 4 tane fabrika getirdim. Bizim burada Seymen yolumuz var ve sermaye sahipleri orasını sağlı sollu olarak sanayiye açmak istiyor. Bazıları demir fabrikası yapmak için oralardan yer aldı ve ben izin vermeyince o yeri de satıp gitti. Biz bu bölgeyi sanayiye açmış olsaydık bölgeye 50 fabrika gelecekti ve her biri biner kişi çalıştırsaydı buraya 150 bin nüfus gelecekti. Fabrikada çalışan vatandaşlar da bizim vatandaşlarımız ancak yazlıkçılarımız ile birlikte bu vatandaşlarımızı bir araya getirmek ne kadar doğru olur bunu sizin takdirinize bırakıyorum. ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’DANIŞTAY’A İTİRAZ ETTİK’’

İlçe genelinde birçok kez Termik Santral ve fabrikanın kurulması için ÇED toplantısı düzenlendiğini belirten Uyan, ‘’Biz Marmaraereğlisi’ni tarih ve turizm kenti yapmak için sürdürdüğümüz mücadelemizi devam ettiriyoruz. Gelecek kömürlü santralleri Danıştay’dan durdurduk. Bu yerlerde yeniden plan yaptılar, onları da Danıştay’a itiraz ederek iptal ettirdik. Yine bölge içerisinde büyük depolamalar vardı onları da iptal ettirdik. Geçen yıl bir cam sanayi gelecekti ve ÇED toplantısı yapıldı. İçinde çiftçilerimiz ve halkımızın olduğu yaklaşık 400-500 vatandaşımız bu toplantıya katılarak toplantıya itiraz ettiler. Dolayısıyla bu fabrika da kapandı fakat 15 gün önce tekrar Tekirdağ Çevre İl Müdürlüğü’ne getirilip gece vakti ÇED toplantısı yapılması kararı alınıyor. Yine itiraz ettik, bu sefer bunu Tekirdağ’da STK’lar ve çevre örgütleri ile yaptık. ‘’ şeklinde konuştu.

‘’BÖLGEMDE MİLYAR DOLARLIK RANT VAR’’

Marmarereğlisi’ne getirilmek istenen sanayi bölgesi ile rant sağlanmaya çalışıldığını, fakat buna izin vermediğini kaydeden Uyan, şunları söyledi; ‘’Cam sanayi yapılması gerekiyor mu? Elbette cama ihtiyacımız vardır. Enerjiye ihtiyacımız var mı? Kömürlü Santrallerle enerji üretilmesi gerekiyor mu? Evet, ama yeri bizim yerimiz değildir. Bizim buraya yapılacak bu sanayiler Çorlu’yu da etkiliyor, Silivri’yi de etkiliyor, Tekirdağ’ı da etkiliyor. Bizim görev süresince dikkat ettiğimiz tek şey insan sağlığı ve insan sevgisidir. Halktan başka hiçbir beklentimiz yok. Bu yüzden Seymen yolundaki sanayilere karşı çıktık, 4 tane termik santral projesi vardı kurdurtmadık ve şuanda cam sanayine itiraz ettik. Şimdi soruyorum neden Marmarereğlisi?  Ben burayı sanayiye açmış olsam İstanbul’da ne kadar doğayı ve insan sağlığını tehdit edecek yatırım varsa buraya getirirdim. Buradaki rant 20 yılda öyle bir sıkıştı ki, bölgemde milyar dolarlık rant var. Benim buna neden izin vermiyorum? Çünkü benim için insan hayatı çok daha önemlidir. ‘’

‘’BENİ KULLANAMIYORLAR’’

Kendisi hakkında yerel bir gazetede çıkan eleştirileri de yanıtlayan Uyan, ‘’Ben bunlara karşı çıktıkta sevilmeyen adam ilan ediliyorum. Hal böyle olunca bazı sermaye sahipleri seçimin yaklaşması ile birlikte harekete geçti. İbrahim Uyan bu bölgelerde pis yatırımlara izin vermediği için kendilerinin kullanabileceği bir belediye başkanı arayışı içerisindeler. Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde Marmaraereğlisi halkımız bunu çok güzel görüyor. Anlattığım bu yatırımları getirmediğim için beni kullanamıyorlar. 4.5 yıldır bazı taraflı gazetelerce benim için karalama kampanyası düzenliyorlar. Bir gazetecinin görevi bu değildir. Benim söylediğimi de, başka söylemleri de araştırmalı ve doğrusunu yazmalıdır. Gazetecinin asli görevi halkı doğru bilgilendirmektir. Fakat bu tür gazetelerde işini yapan resmi kurumlar öve öve bitirilemezken, işini görmeyen kişi ve kurumlar ise yerin dibine sokuluyor. Ben bunlara gazeteci demek istemiyorum, buradan da kınıyorum.’’ dedi.

YENİDEN ADAY OLACAK

2019’da yapılması planlanan yerel seçimlerde yeniden aday olacağının sinyallerini veren Başkan Uyan, ‘’2014 yılında yeniden seçilmemin ardından halen görev yapmakta olduğum Marmarereğlisi’nde çok büyük yatırımlar yaptık. 25 bin nüfusluk bütçeye rağmen o kadar büyük yatırımlar yaptık ki burada elini vicdanına koyanlar takdir ediyorlar. İlçenin sorunları bitti mi? Elbette bitmedi. Nasipse önümüzdeki dönemlerde de halkım tevazu ederse onlar için uğraşacağız. Ben bu yatırımları yaparken mevcut milletvekilleri milletvekilleri değildi. Mevcut iktidar partisi ilçe Başkanı Mithat Soylu, benim yanımda meclis üyesiydi. Biz Doğalgaz’ın buraya gelmesi için Ankara’nın yollarını aşındırdık. Eksikler var mı? Tabi ki var. Fakat Sultanköy gibi yerler benim ilçeme yeni katıldı ve 60 milyon TL’lik yatırım yaptık. 15 yıl orada Belediye Başkanlığı yapıp 4 milyon TL’yi bulmayan yatırımlar yapanlar da var.’’dedi.

FEHMİ DUMAN’I DUMAN ETTİ!

Ardından Fehmi Duman’ın, kendisi hakkında yönelttiği eleştirilere cevap veren Başkan Uyan, ‘’Üzülerek söylüyorum ama gündemdeki bir konuya da değinmem gerekiyor. Dün benim bir mesai arkadaşım bir gazetede konuşma yapmış. Fehmi Başkan, Sultanköy’ün yerlisi olduğu için 2014’deki seçimlerde onu da meclis üyesi olarak yanıma aldım. Seçimlere gireceğimiz zaman evinden çıkamayan Başkan Yardımcım; çalışsın diye altına kendi paramla kiraladığım bir otomobil verdiğim ve onla çalışan Fehmi Duman’a siyasi itibarını geriye veren kişi benim. O ise geçtiğimiz günlerde bir haber kanalına çıkıp benim beceriksizliğimi anlatmaya çalışmış. 3 yılda bu yollardan ve bütçeden sorumlu olan Fehmi Duman, yolların yapılmadığını anlatmış ve halkımız bunu izlemiş. Vatandaşlar beni arayarak bunun ihanet olduğunu söyledi. Ben çok fazla bu konulara girip onun seviyesine inmek istemiyorum ve rencide etmek istemiyorum.’’ Sözlerini kullandı.

‘’5 SEFER ÇAĞIRDIK 5 TOPLANTIYA DA GELMEDİ’’

Başkan Uyan, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü; ‘’Bana hakaretlere varan eleştiriler yapmış ve bunu kabullenmek çok zor. Siyasi bir üslup ve saygı vardır. Ben bugün Ak Parti İlçe Başkanı ile beraber görev yapmış insanım ve bana dediler ki ‘Başkanım biz iktidar partisinde görev yapmak istiyoruz’. Ben de bunu olumlu bir şekilde karşıladım ve onlardan benim hakkımda kötü bir söz duymadım. Bunlar kişinin karakterine bağlı olan şeyler. Geçtiğimiz günlerde Belediye Meclisi toplanarak 1 yıl önceden 1 yıl sonraki bütçeyi yaparak meclis üyelerinin oylamasına sunduk. Onlar da bunu Plan ve Bütçe komisyonuna havale etti. Biz bunu meclise getirdiğimizde Ak Parti grubu ve içimizdeki belli bir muhalif grup da buna red kararı verdi. Araştırdığımızda ardından Fehmi Duman çıktı. Fehmi Duman da aldığımız ve bana gelen bilgilere göre demir fabrikasındaki Orhan Çebi ile sıkça görüşerek evet vermemesi yönünde çalışma yapmış. Benimle birlikte seçilen ve bu bölgeye hizmet etmek için o mevkiye getirilenler red verdiler. Gerekçelerini sorduğumda ise Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görev alan Fehmi Duman, ‘Bütçeyi görmedim’ dedi. 5 sefer çağırmamıza rağmen Yeniçiftlik’ten Gürkan Sezgin ve Fehmi Duman 5 toplantıya da katılmadığını öğrendim.’’

‘’İNSANDA BİRAZ OMURGA OLUR’’ 

Son olarak Fehmi Duman’ın istifasını değerlendiren Başkan Uyan, ‘’Ayrıca son dönemlerde Araplar bölgemizden yer arıyor. Bu esnada ilçemizdeki bazı bölgelerin benim haberim olmadan imara alındığını öğrendim. Ben bunları öğrendikten sonra itiraz etti ve böyle bir gruplaşma yapıp şuanda siyasetle hiç ilgisi olmayan Kaptanlar’la çalışıyor. O insanların yanında yer almalarını kınıyorum. Sizi burada seçen bir sürü seçmen var ve şimdi 2 tanesi istifa etti. Sen meclis üyeliğinden istifa et, partiden neden istifa ediyorsun? Dün bir de utanmadan ‘Benim parti ile herhangi bir problemim yok’ diyor. İnsanda biraz omurga olur! Böyle insanları aldığım için tüm partililerimden özür diliyorum, ben bunların böyle olduğunu bilmiyordum. ‘’ diyerek açıklamasını noktaladı.