Anayasa Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Adayı Mustafa Şentop, ÇTSO’da düzenlenen meclis toplantısında Pınarça'da yapılması planlanan Termik Santral projesi hakkında konuştu. Termik Santralin çevreye çok az, hatta neredeyse hiç zararı olmayacağını iddia eden Şentop, ‘’ Termik Santralin kendisine bizzat karşı çıkmak doğru değil diye düşünüyorum.’’ dedi.

Mustafa Şentop, 19 Haziran 2018 Salı günü Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın gerçekleştirdiği Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na katıldı. Yeni anayasa hakkında bilgiler veren Şentop, ardından meclis üyelerinin sorularını yanıtladı. 

‘’TERMİK SANTRALE KARŞI ÇIKMAK ANLAMLI DEĞİL’’

ÇTSO Meclis Üyesi Sami İkizler tarafından kendisine yöneltilen ‘’Bölgenin yer üstü ve yer altı kaynaklarının çok sıkıntıda olduğu bir noktada Termik Santral yapılmaması için girişimleriniz olacak mı?’’ sorusunu yanıtlayan Şentop, “ Termik Santralin kendisine mi karşıyız yoksa zarar vereceği noktasında mı bir itirazımız var?  O zaman bu ikisini ayrıştırmak gerekiyor. Yani bir termik santral mutlaka çevreye zarar veriyor gibi bir kaziyemiz yok. Eskiden öyleymiş. Çevreye zarar veren bir Termik Santrale karşı olurum. Hep beraber biz de karşı olalım. Ama termik santralin çevreye zarar vermediği veya zararın çok milimize olduğu bir teknoloji ile yapılıyorsa o zaman Termik Santrale karşı çıkmak çok anlamlı değil. Bu konuda Bakanımızın açıklamaları oldu.’’ dedi.

‘’TERMİK’İN ZARARI 39 EVİN SOBASI KADARMIŞ’’

Termik Santralin çevreye verdiği zararlar hakkında da ilginç iddialarda bulunan Vekil Adayı Şentop, ‘’Bununla ilgili daha önceki Valimiz döneminde de Çanakkale Çan Termik Santrali gezildi. Oraya gidenler de bilgi sahibi oldular. Oraya giden arkadaşlarla görüştüğüm de çevreye verdiği ve çıkarttıkları atık duman ile 39 evin kömür sobasının vermiş olduğu zarar kadarmış. Çerkezköy’de kömürle ısınan birçok site var. Bahsettiğiniz teknoloji ile yapılacaksa bunun vermiş olduğu zarar bugünkü Çerkezköy tablosu içerisinde kömürün kullanılmasıyla ortaya çıkan zarar içerisinde hesaba katılması mümkün olmayan zarar bu miktardır. Dolayısıyla burada önemli olan Termik Santralin kendisine karşı çıkmak değil çevreye zarar veriyorsa karşı çıkmaktır. Eğer bu olmuyorsa bunu engelleyen bir teknoloji varsa o kullanılıyorsa o zaman Termik Santralin kendisine bizzat karşı çıkmak doğru değil diye düşünüyorum. ‘’ ifadelerini kullandı.

‘’NÜKLEER SANTRALLER ŞEHRİN ORTASINDA OLUYOR’’

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte Termik Santralin zararlarının da en aza indirgendiğini belirten Şentop, ‘’Bir taraftan enerji ihtiyacımız var. Özellikle bu bölgedeki enerji ihtiyacı dikkate alındığında firmaların kendilerinin kendi enerji ihtiyacını kömürle karşılamaları yerine bu şekilde çevreci yeşil bir santralle karşılanan enerjinin bu firmalara verilmesi suretiyle önce Termik Santralin zararının ötesinde bazı zararları da ortadan kaldıracağı düşünülebilir. Bakın bu boyutu üzerinde durmak lazım. Sadece 1950’lerde yapılmış olan Termik Santralleri örnek alarak böyle bir şey mi yapılacak düşünülüyor. Ama bunlar gibi yapılmayacak. Bu alanda teknoloji çok gelişti. Avrupa’da da birçok yerde Termik Santraller şehrin çok yakın yerlerinde görüyoruz. Nükleer enerji üreten santraller şehrin ortasında oluyor. Niye çünkü o teknoloji gelişti. Çernobil nükleer santral teknolojisi değil artık kullanılan teknolojidir. Bununla ilgili böyle düşünüyorum. Çevreye zararı varsa hep beraber karşı çıkalım. Ama olmadığını biz düşünüyor ve söylüyoruz. Bunun için de birçok teknik veriyi ortaya koyuyoruz. Çevreye zararlı olmayan bir Termik Santrale karşı çıkmanın da doğru olmadığını düşünüyorum.’’ Diyerek konuşmasını noktaladı.